29.02.2012. / 10:33

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD sastavio tajnu optužnicu protiv Assangea

WikiLeaks je počeo u ponedjeljak objavljivati mailove Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om

ArhivaArhivaAmerički tužitelji sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, piše u srijedu australski list Sydney Morning Herald pozivajući se na jedan povjerljivi mail američke privatne obavještajne tvrtke Stratfor.

WikiLeaks je počeo u ponedjeljak objavljivati mailove Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.

"Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Assangea", navodi se u mailu koji je potpredsjednik za obavještajna pitanja u Stratforu Fred Barton uputio analitičarima ove tvrtke, objavio je Sydney Morning Herald.

List, koji ima pristup mailovima, navodi da je ovaj komentar od 26. siječnja prošle godine bio odgovor na medijska izvješća o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv WikiLeaksa, a informacija je dana uz zahtjev da se ne objavljuje.

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za sigurnost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze s američkim obavještajnim i policijskim agencijama.

Assange, državljanin Australije, čeka odluku britanskog Vrhovnog suda na svoju žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Assange odbacuje te optužbe i ističe da su one politički motivirane te da su povezane s aktivnostima njegove internetske stranice.

On strahuje da bi njegovo izručenje Švedskoj otvorilo put za izručenje SAD-u gdje bi se mogao suočiti s optužbama za špijunažu ili zavjeru u znak odmazde za objavljivanje povjerljivih američkih depeša.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika