29.02.2012. / 11:26

Autor: Hina

Europljani iz kamenog doba su prvi doseljenici u Ameriku

Arzheolozi su na sjeveroistočnoj obali Amerike otkrili niz kamenih alata starih između 19.000 i 26.000 godina i jako sličnih alatima koji su se pravili na području Europe, piše britanski Daily Telegraph

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaArzheolozi su na sjeveroistočnoj obali Amerike otkrili niz kamenih alata starih između 19.000 i 26.000 godina i jako sličnih alatima koji su se pravili na području Europe, piše britanski Daily Telegraph.

Prijašnja otkrića su se bavila samo nalazima starim do 15.000 godina i zato su mnogi znanstvenici dovodili u pitanje hipotezu da je čovjek u vrijeme kamenog doba uspio migrirati u Sjevernu Ameriku.

Međutim zapanjujuća sličnost načina na koji je izrađen primitivan alat pronađen na američkom tlu s onim iz istog razdoblja u Europi sada pokazuje da je do te migracije ipak došlo.

Dodatnu težinu takvim tvrdnjama daje svježa analiza kamenog noža pronađenog 1971. godine koja pokazuje do je on napravljen - od kremena iz Francuske.

Profesori Dennis Standford iz Smithsonian instituta u Washingtona i Bruce Bradley sa Sveučilišta Exeter vjeruju da su "Europljani" kamenog doba u Sjevernu Ameriku došli preko zaleđenog Atlantskog oceana.

Znanstvenici vjeruju da su im tijekom skoro 2500 kilometara dugog puta kao hrana mogli služiti tuljani, pingvini i ptice koji su tada živjeli u tom ledenom području.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika