29.02.2012. / 13:30

Autor: Nacional.hr

Glas Koncila: Hrvatska još uvijek nema oporbe

"Nema zastupnika koji bi sustavno pratili pojedino područje, poznavali meritum pitanja i problema toga određenog područja te koji bi bili sposobni reći javnosti cjelovitu istinu što se stvarno događa na određenom području političkog, društvenog, gospodarskog i ekonomskog života"

don Ivan Miklenić (Pixsell)don Ivan Miklenić (Pixsell)U uredničkom komentaru don Ivana Miklenića u Glasu Koncila piše kako odluke Vlade 'nastavljaju glavinjati utrtim stazama slabljenja i gubljenja svega što predstavlja opće ili zajedničko dobro hrvatske nacije'.

Don Miklenić ističe usvajanje državnog proračuna za 2012. godinu, najavu prodaje Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, nepoštene pregovore s proizvođačima i prerađivačima mlijeka, kao nastavak hrvatske agonije. Upozorava na model pretvorbe i privatizacije, koji je pogodovao samo 'različitim interesnim skupinama', a ne 'općem dobru'. Piše kako 'promjena vlasti nije donijela potrebni zaokret'. Nastavlja kako za 'usmjerenje neke države nikada nije odgovorna samo upravljačka ekipa, nego i oporba'. "U Hrvatskoj, osim pojedinih glasova koje se nije željelo ni čuti, nije ni bilo ozbiljnih, uvjerljivih i vjerodostojnih upozorenja na teško lutanje i glavinjanje vladajućih, pa je očito da Hrvatska u svojih 20 godina postojanja još uvijek nema oporbe", piše Miklenić.

Naglašava kako oporba umjesto kontrolne funkcije predstavlja 'drugačiju grupaciju ljudi' koja čeka 'dolazak na vlast'. "Nema zastupnika koji bi sustavno pratili pojedino područje, poznavali meritum pitanja i problema toga određenog područja te koji bi bili sposobni reći javnosti cjelovitu istinu što se stvarno događa na određenom području političkog, društvenog, gospodarskog i ekonomskog života, kakva to rješenja nudi vladajuća garnitura, a kakva bi rješenja bila bolja ili optimalna", ponavlja svoj stav urednik. Ističe kako se to odnosi i na 'izvanstranačke zastupnike'.

Dotaknuo se i problematike izvanparlamentarnih stranaka dodajući kako 'većina biračkoga tijela više ne podržava dvije najjače političke stranke'. "Takvo stanje stvara otvoren prostor za djelovanje izvanparlamentarnih političkih stranaka, kojih u Hrvatskoj ima čak za izvoz kad bi ih tko htio, no one se mire s činjenicom da na hrvatskoj političkoj sceni apsolutno ništa ne znače", nastavlja tvrdeći kako dvije najjače političke stranke imaju i podršku većine medija.

Don Miklenić je na kraju ponovio svoju tezu koja se provlači kroz cijeli komentar. "Dokle god nema prave oporbe, a očito je da je nema, javnost neće moći saznati objektivnu istinu o stanju u svim bitnim područjima društvenoga života pa će vladajući, uz prividnu saborsku oporbu, voditi Hrvatsku u daljnje slabljenje, a hrvatske građane u daljnje osiromašivanje", ocijenio je.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 29.02.12. 13:47

HPB i Croatia Osiguranje - ako se prodaju - prodat će se iz jednostavnog razloga što proračunu treba sredstava da zadovolji sve one koji su na državnim jaslama.
A ima ih...
Predlažem Mikleniću da se Crkva odrekne onih pedesetak milijuna € iz proračuna godišnje i tako daju svoj doprinos voljenoj Hrvatskoj u ovim teškim vremenima.


registracija
16/6/10

nosonja, 29.02.12. 13:52

Taj Mikleušić je baš neka krava.
Đes bijo dok je ADZ-et vlado,aaa????


registracija
1/3/11

Laudate, 29.02.12. 14:12

Sve što je g. Miklernić napisao je istina i točno.

Kako će se tko prema toj istini odnositi ne ovisi o Mikleniću nego o čitaocu.

Svi kojima je Hrvatska draga trebali bi dobro razmisliti o ovome.


registracija
8/4/08

arisa, 29.02.12. 14:18

@nosonja
molim te nevređaj sirotice kravice.

Don Miklenić želi samo reći da želi oporbu na čelu sa don Ivan Grubišićem.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.02.12. 14:29

Miklenić je potpuno u pravu.Jedino bi bilo dobro da javno prozove one koje treba.Primjerice Pavića, Todorića, Bajića,a evo čujemo i Josipovića.
Već to je zločinačka organizacija.
I ostale. Neuvijeno.
Je li vrijeme da se skinu rukavice?
MIslim da jest, za dobro Hrvatske.Takvu Crkvu bi svi podržali.
Ovako smo taoci jedne te iste garniture političara raznih predznaka.Rekao bi,s pravom don Grubišić, idiota.
Bezobraznih i korumpiranih.
Dakle,ovakvom Mikleniću,palac gore.


registracija
27/11/11

Culex, 29.02.12. 15:05

Nadati se da će oporba u Hrvatskoj ,koja bješe do jučer vlast koja je unazadila zemlju za 20-30 godina,koja je u svom interesu prezadužila zemlju iznad potencijala servisiranja dugova,,koja je abolicijskim zakonima samoj sebi servirala oproste,..duga lista ko šokački šor, takva oporba ne može biti od koristi budućnosti Hrvatske.A dali je to uopće oporba? Formalno da.Dali je demokratska oporba? O da.Pa tko je glasao za takvo što? Pa narod,dio naroda.Pa zašto? Jednostavno,neki iz uvjerenja,neki zbog interesa a neki zbog Crkve koja je u svemu podržavala taj protunarodni politički ološ.


registracija
12/1/11

siziff, 29.02.12. 15:30

BRAVO CULEX !

....."a neki zbog crkve koja je u svemu podržavala taj ološ".......
---------------------------------------------------------------------------------
Mali Mikica od kaptolskih vrata :

...."Vodi Hrvatsku u dalnje slabljenje, a hrvatske građane u dalnje oslabljivanje".....


Kaptol će u tome smjeru, sveopčoj bjedi ususret, bogobojazno -skrbnički pomoči, uzimajući ne malu glavarinu iz proračuna


registracija
17/6/05

torpedo, 29.02.12. 15:37

Uglavnom se ne slazem sa Miklenicom osim u jednoj stvari..

"odluke Vlade 'nastavljaju glavinjati utrtim stazama slabljenja i gubljenja svega što predstavlja opće ili zajedničko dobro hrvatske nacije'."

Npr. smatram da samostan Dajla takodjer predstavlja opce odnosno zajedničko dobro hrvatske nacije - pa je imenovanjem na jednu minutu novi biskup ipak uspio staviti potpis kojim se taj samostan otudjio.

"Don Miklenić ističe usvajanje državnog proračuna za 2012. godinu, najavu prodaje Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, nepoštene pregovore s proizvođačima i prerađivačima mlijeka, kao nastavak hrvatske agonije."

Slazem se sa lauferom, zasto se Crkva ne bi odreka 50tak mil kuna i sa tim potezom pokazala solidarnost sa svojim narodom u ovako teskom trenutku.
Hrvatska je na koljenima jer je ekipa iz HDZ-a katastroflano lose upravljala zemljom. Podilazila je raznim skupinama dijeleci benificije i novac u zamjenu glasove ili podrsku. A Crkva se desetljecima drzala uz HDZ, no tad ih nije kritizirala.
Prodaja HPB i CO je nazalost nuzno zlo, da bi se zakrpao proracun.

"Upozorava na model pretvorbe i privatizacije, koji je pogodovao samo 'različitim interesnim skupinama', a ne 'općem dobru'."

Prije 15tak godina nije bilo nikakvog upozorenja od strane Crkve, zar ne?? Sve je vec privatizirano. Ove dvije ce se firme prodati na marketu.

"Piše kako 'promjena vlasti nije donijela potrebni zaokret'."

Pa i mene brine sto nova vlast nije napravila potrebni zaokret i revidirala ugovore sa Vatikanom.
Drzava i gradjani su prezaduzeni. To je zamasnjak koji se ne zaustavlja u mjesec dva dana.


"Nastavlja kako za 'usmjerenje neke države nikada nije odgovorna samo upravljačka ekipa, nego i oporba'. "
Nazalost ne tocno, odgovorni su oni koji su na vlasti, jer oni su u stanju i donijeti i provesti zakone.
Po ovoj logici su odgovorni i SDP i HDZ, prvi sto su 16 godina bili oporba, a drugi sto su trenutno u oporbi.
Mislim, Crkva se sve ovo vrijeme nije oko niceg izjasnjavala, ili??

"U Hrvatskoj, osim pojedinih glasova koje se nije željelo ni čuti, nije ni bilo ozbiljnih, uvjerljivih i vjerodostojnih upozorenja na teško lutanje i glavinjanje vladajućih, pa je očito da Hrvatska u svojih 20 godina postojanja još uvijek nema oporbe", piše Miklenić."
To je prvestveno zahvaljujuci HDZ-u. Tko ima veliku moc ima i veliku odgovornost (ili tako nekako, citat iz Spidermana).
Godinama je i HDZ i Crkva plasio narod od 'crvene' opasnosti, od ponovnog udruzenje u neku novu Jugu. Svaki pokusaj oporbe se automatski diskreditirao etiketiranjem da su 'crvena opasnost', bez obzira o cemu se radilo.

"Naglašava kako oporba umjesto kontrolne funkcije predstavlja 'drugačiju grupaciju ljudi' koja čeka 'dolazak na vlast'. "Nema zastupnika koji bi sustavno pratili pojedino područje, poznavali meritum pitanja i problema toga određenog područja te koji bi bili sposobni reći javnosti cjelovitu istinu što se stvarno događa na određenom području političkog, društvenog, gospodarskog i ekonomskog života, kakva to rješenja nudi vladajuća garnitura, a kakva bi rješenja bila bolja ili optimalna"

Sa ovim se apsolutno slazem,
Na zalost ne skolujemo politicare vec politicar postaje gostionicar, mesar ili veletrgovac sa rjecnikom losijim od trogodisnjeg djeteta.


""Dokle god nema prave oporbe, a očito je da je nema, javnost neće moći saznati objektivnu istinu o stanju u svim bitnim područjima društvenoga života pa će vladajući, uz prividnu saborsku oporbu, voditi Hrvatsku u daljnje slabljenje, a hrvatske građane u daljnje osiromašivanje""

Sa zakljucnom tezom se ne slazem.
Nama treba kultura odgovornog ponasanja i odgovorna vlada bi trebala prezentirati sve relevantne informacije iskreno i otvoreno. Oporba ne moze znati sto se dogadja na zatvorenim sjednicama vlade, takodjer i oporba moze bit zasljepljena svojom ideologijom i zbog nje ne vidjeti 'objektivno stanje'
Rezultati vladavine se evaluiraju svake 4 godine na izborima.

Problem je bio sto je HDZ lopovska stranka i sto im je politika bila usmjerena prvenstveno ka cuvanju vlasti (djeljenjem benificija i kupovinom socijalnog mira i sve to na kredit), a tek drugorazredno pitanje je bilo poboljsanje zivota gradjana ove zemlje.

Gradjani su ih birali, gradjani sad ispastaju zbog svojih odluka. Slicno kao i u Grckoj.

Nadam se da ce nova vladajuca garnitura nesto nauciti iz proslosti i pokazati se boljom, efikasnijom i postenijom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika