29.02.2012. / 13:53

Autor: Hina

Bevanda: Važni učinci Milanovićeva posjeta BiH

Bevanda je kazao kako je ipak razočaran "crnilom i pikanterijama" na kojima su neki mediji inzistirali držeći da je to bitnije od pozitivnih poruka koje su poslane

Vjekoslav BevandaVjekoslav BevandaPredsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je veoma zadovoljan rezultatima posjeta predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića BiH istaknuvši kako je to bila prilika da se otvori dvadesetak gorućih pitanja na čije se rješavanje čeka godinama.

"Bilo je govora o Europskoj uniji, graničnim prijelazima, izvozu iz Hrvatske u BiH nakon izlaska iz CEFTA-e, Jadransko-jonskoj autocesti, problemima Neuma, koridora V c, mostu kod Gradiške, kontroli zračne plovidbe, statusu luke Ploče, izlazu (BiH) na otvoreno more", nabrojao je Bevanda u intervjuu "Dnevnom avazu" od srijede neke od najvažnijih tema razgovora vođenih s Milanovićem.

Kazao je kako su sve te teme otvorene tijekom radnog dijela susreta, no o njima se razgovaralo i tijekom ručka na koji je odbio doći ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. "Žao mi je što neki nisu došli na radni ručak jer su neke teme mogle biti i šire otvorene", bio je Bevandin komentar te činjenice.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je istaknuo kako će se odmah prijeći na konkretno rješavanje otvorenih pitanja na stručnoj razini uz odgovarajuću koordinaciju na razini vlada. Spomenuo je primjer graničnih prijelaza Bijača i Gradiška, koji će biti ključni za uvoz i izvoz roba u BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju te je konstatirao kako BiH nije ništa uradila da ih osposobi. Stoga je dogovoreno da se sredstva za to osiguraju u u ovogodišnjem proračunu.

"Zadovoljan sam što sam osigurao da se na profesionalnoj razini odvijaju posjet i razgovori. Ja ne vidim ništa loše u tome što je Milanović imao potrebu posjetiti krajeve koje bivši hrvatski premijeri nisu", kazao je Bevanda odbijajući tvrdnje šefa diplomacije i čelnika SDP BiH Zlatka Lagumdžije kako je posjet hrvatskog premijera bio isuviše nacionalno obojen.

Bevanda je kazao kako je ipak razočaran "crnilom i pikanterijama" na kojima su neki mediji inzistirali držeći da je to bitnije od pozitivnih poruka koje su poslane. Konstatirao je kako je iz onoga što je Milanović govorio jasno da je nastavak pomoći Hrvatske Hrvatima u BiH neupitan pa bi stoga "sitna politička spletkarenja trebalo ostaviti po strani te se okrenuti konkretnim pitanjima".

Komentirajući učinke posjeta hrvatskog premijera BiH ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić, koji je ujedno i dopredsjednik Lagumdžijine Socijaldemokratske partije (SDP), kazao je kako je bila velika stvar Milanovićeva odluka da ovo bude njegov prvi službeni put u inozemstvo. "Očekujem da ono što su dogovorila dva premijera pokušamo u narednih šezdeset dana i implementirati", kazao je Hadžić.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara, koji je s Milanovićem razgovarao u Vitezu, posjet je također ocijenio pozitivnim dodajući kako su zamjerke na protokol boravka hrvatskog premijera stavljali "oni koji bi željeli upravljati svima koji dođu u BiH".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.02.12. 14:10

Ima Milanović puno važnijeg posal u HR. Prvo,pohapsiti lopove,uzeti im imovinu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika