29.02.2012. / 19:54

Autor: Hina

Milanović: sutra se u Bruxellesu stvara fiskalna unija

To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, istaknuo je Milanović na današnjoj sjednici Vlade

Photo: Slavko Midžor/PIXSELL Photo: Slavko Midžor/PIXSELL Premijer Zoran Milanović najavio je da sutra putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća na kojem će biti potpisan fiskalni ugovor, čime se zapravo stvara fiskalna unija.

To znači da se igra po novim pravilima, proračunski deficiti bit će strogo ograničeni pod prijetnjom tužbe, istaknuo je Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Za Hrvatsku je prednost što to još neko vrijeme može promatrati sa strane i analizirati. Onaj tko se ne može s time nositi, tko je slab i ne raspolaže dobro svojim novcem neka razmisli dva puta hoće li to prihvatiti, ali Hrvatska već sada ide u pravcu koji određuje fiskalna unija, naglasio je Milanović.

Vlada je na sjednici prihvatila Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2012. - 2014. kojim, po riječima ministra financija Slavka Linića, daje jasne naznake kakvu će ekonomsku politiku voditi idućih godina.

Temeljni cilj gospodarske politike od 2012. do 2014. je uspostava konkurentnog gospodarstva kroz poticanje investicija, fiskalnu konsolidaciju i ubrzanje strukturnih reformi, navodi se u PEP-u.

Vlada u tom dokumentu prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, iduće godine za 1,5 posto te u 2014. godini za 2,5 posto, i to uz prosječnu inflaciju od 2,5 posto.

Fiskalna politika temelji se na smanjivanju i kontroli deficita, tako da bi proračunski manjak opće države s razine od 3,8 posto BDP-a u ovoj godini pao na 3,3 posto u idućoj godini te na 2,6 posto u 2014.

Linić je rekao da je PEP sastavni dio pretpristupnog ekonomskog i fiskalnog nadzora putem kojeg se Hrvatska priprema za nadzor i koordinaciju gospodarskih politika država članica EU.

Kada Hrvatska uđe u članstvo EU, umjesto PEP-a, izrađivat će druge strateške dokumente, Plan konvergencije i Nacionalni program reformi.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika