29.02.2012. / 18:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Linić:

"PDV raste zbog borbe za radna mjesta"

Upitan je li Hrvatska na pragu nove recesije s obzirom da je u zadnjem kvartalu prošle godine zabilježen pad BDP-a, Linić je rekao kako je cijela prošla godina bila problematična što se tiče gospodarskog rasta i da se to stanje održava oko nule

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić izjavio je danas da će povećanja stope PDV-a sa 23 posto na 25 posto za neke proizvode značiti višu cijenu, ali da ti proizvodi nisu od životne važnosti za građane.

"Vidimo da su neke jedinice lokalne samouprave odlučile podignuti cijene, evidentno je da to nije vezano uz PDV i to primjerice po cijeni vode i odvodnje", izjavio je Linić novinarima uoči današnje zajedničke skupštine Udruge gradova i Udruge općina.

Podsjetio je da se u projekcijama proračuna govori o inflaciji od 2,5 posto.

"Prema tome, bit će vrlo teško i ogromno opterećenje za građane, pogotovo što se i nadalje ide s nizom štednji i racionalizacijom. Ono što je važno za PDV i što građani moraju shvatiti je da se povećanjem PDV-a nije išlo u rastrošnost ni administracije ni države, nego da se pokuša otvoriti radna mjesta i sredstva vratiti privredi kako bi krenuli s investicijama", istaknuo je.

Bitka za radna mjesta je prioritet vlade i to je rezultiralo rastom PDV-a, naglasio je Linić koji smatra da povećanje PDV-a za dva postotna boda nije razlog za rast cijena.

Upitan hoće li rast PDV-a dovesti do rasta cijene naftnih derivata, Linić je odgovorio kako to treba pitati distributere i dodao da je zasad poruka kako do rasta cijene zbog porasta PDV-a ipak neće doći.

"Prema tome, ne treba rasti jer je evidentno da su rezultati poslovanja i marže solidni i da zbog rasta PDV- a nije potrebno povećati maloprodajne cijene. Očekujemo odgovore tvrtki koje se bave prometom naftnih derivata, i građani i mi u Vladi", kazao je.

Upitan je li Hrvatska na pragu nove recesije s obzirom da je u zadnjem kvartalu prošle godine zabilježen pad BDP-a, Linić je rekao kako je cijela prošla godina bila problematična što se tiče gospodarskog rasta i da se to stanje održava oko nule.

"Program Vlade je vrlo jasan - pokušaj pokretanja gospodarstva i rast investicija i ne vidim potrebe da razmišljamo o recesiji", kazao je dodajući da baviti se samo prošlošću nije posao ove Vlade.

Hrvatska je u teškoj krizi u kojoj građani vrlo teško žive i mnogi plaćaju teške račune za nju. Na Vladi je da pokuša otkloniti posljedice krize i pretvori je u nešto veću sigurnost, rekao je Linić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka Branko Grčić kaže kako su izmjenama poreznog sustav, osim povećanja PDV-a, predviđene i olakšice građanima i poduzećima.

Kod poduzeća smanjili smo izdatke za doprinose i parafisklane namete i kada to zbrojite to je gotovo cijeli iznos koji se može uprihoditi od većeg PDV-a. Jasna je namjera Vlade smanjiti troškove gospodarstva i učiniti ga konkurentnim, a manjkovi u proračunu pokrivaju se kroz PDV, objašnjava Grčić.

Građanima je povećan neoporezivi dio plaće, što najsiromašnijima donosi kakav-takav rast plaća, rast koji gotovo u potpunosti kompenzira od 1 do 1,5 posto smanjenja kupovne moći zbog rasta PDV-a. Pomno smo analizirali i sve je išlo prema zaštiti upravo najugroženijh građana, rekao je Grčić.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 29.02.12. 21:56

Mislim da će sve ostati na utopiji. Nema nikakvog oporavka. Tko će biti kriv, ako ne uspije? Linić ili cijela Vlada?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika