01.03.2012. / 08:34

Autor: Deutsche Welle

Putin - predmet poruge

'Car je gol!' Još nikada se nije Putina toliko ismijavalo kao uoči predsjedničkih izbora u Rusiji. Naravno, najoštriji vicevi se ne vide u medijima pod nadzorom Kremlja. Ali na internetu ima smijeha na pretek!

Screenhot: YoutubeScreenhot: YoutubeGrađani Rusije se opet zanimaju za politiku. To je postalo očito najkasnije prošlog prosinca, kada su miroljubivi prosvjedi zbog krivotvorenja rezultata izbora postali katalizator za novi oblik političkog djelovanja: za viceve i satiru.

Na primjer, u ruskom gradu Barnaulu građani kreativno zaobilaze zabranu političkih prosvjeda. Umjesto da osobno izlaze na ulice, postavljaju lutke s političkim porukama na njima. Tako milicija mora "rastjerivati" i prosvjede lutaka i sakupljati ih po ulicama - umjesto da privodi građane. Poznati ruski satiričar Viktor Šenderovič smatra kako je to pozitivno jer je "humor zamijenio ogorčenje".

Internet prepun komedija

Prije svega je internet mjesto gdje se mogu vidjeti videi s političkim sadržajem. Jedan takav klip je naslovljen "Sudski proces protiv gospodina Putina" u kojem je Putin montiran u kavez u sudnici - umjesto bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Drugi snimak pokazuje čitav niz obećanja koja je Putin izrekao u proteklih dvanaest godina, kao predsjednik i kao premijer - i koja nije ispunio. Takve snimke bilježe milijunske pozive korisnika.

I karikature su omiljene. Tu se Putin čas pokazuje kao Napoleon, čas kao jedan od niza ruskih nacionalnih heroja koje Kremlj rado koristi za propagandu. Popis tih karikatura izgleda beskonačan.

Kreativnost je dospjela i u umjetničke krugove. Tako je na primjer na programu nezavisnog moskovskog kazališta teatr.doc i predstava naslovljena BerlusPutin. Tu je riječ o osobitoj ruskoj adaptaciji djela talijanskog dramatičara Daria Foa i u njemu bivši talijanski premijer Berlusconi posjećuje Putina kako bi mu se požalio što su ga smijenili. Odjednom se događa teroristički napad i Putin zadobiva tešku ozljedu glave. Kako bi mu spasili život, kirurzi mu stavljaju desnu polovicu mozga - od Berlusconija. Rezultat je BerlusPutin koji se ničega više ne može sjetiti i koji više ne razumije život u današnjoj Rusiji.

Prepucavanje i pristaša i protivnika

ArhivaArhivaČak i državni mediji postaju kreativni. Tako je ruska novinska agencija RIA Novosti objavila uoči izbora stripove sa životopisima predsjedničkih kandidata. Pristaše Putina također ne žele samo tako gledati ismijavanje njihovog političkog vođe. I oni na internetu objavljuju klipove čiji je smisao prije svega - bez Putina bi život u Rusiji doživio slom.

Dolazi i do duhovitih "prepucavanja" kritičara i pristaša Putina. Tako je na jednom plakatu osvanula parola "Mi znamo da bi ti htio i treći put, ali nas boli glava". Ubrzo se pojavio i odgovor: "Tri puta je normalno za pravog muškarca". Promatrači političkih zbivanja u Rusiji imaju dojam kako je Putin osobno provocirao satiru.

On je u jednoj emisiji državne televizije u prosincu 2011. prosvjednike usporedio s Banderlogsom, majmunom iz Kiplingove knjige "Knjiga o džungli" kojeg je hipnotizirala zla zmija Kaa. "Dođi k meni, Banderlogs!", izjavio je Putin u emisiji. I bijelu traku koju prosvjednici nose oko rukava, Putin je usporedio s prezervativom. Od tada je i prezervativ postao gotovo simbol otpora protiv Putina.

Satiričar Šenderovič zapravo misli kako se Putin zapravo nije niti htio upuštati u polje satire i humora - vrlo opasno područje za svakoga tko se želi predstaviti kao "otac nacije". On misli da su mu te primjedbe jednostavno - izletjele jer je izgubio kontrolu. Ali što je učinjeno, učinjeno je. Možda još niti jedna predizborna bitka u Rusiji nije bila popraćena s toliko smijeha, dok se o ozbiljnim političkim pitanjima jedva još raspravlja.

Šenderovič je siguran da će se to nastaviti - i nakon izbora: "Zubnu pastu ne možete ugurati nazad u tubu", kaže on. Ali vic i kreativnost ne mogu nadomjestiti političku konsolidaciju - i to je problem Rusije.

Autori: Mihail Bušuev, Markian Ostapčuk / Anđelko Šubić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika