01.03.2012. / 09:07

Autor: Nacional.hr

Od danas novi PDV

25 posto

Naftna kompanija Ina danas pak neće povećati cijene naftnih derivata zbog porasta PDV-a sa 23 na 25 posto

Slavko Linić i Zoran MilanovićSlavko Linić i Zoran MilanovićDanas u Hrvatskoj na snagu stupa odluka o povećanoj stopi PDV-a koja će iznositi 25 posto. Hrvatska će na taj način imati najveću stopu PDV-a u Europskoj uniji poslije Mađarske i Islanda. U Zagrebu je poskupio javni prijevoz i voda, u Rijeci parkiranje, a slična poskupljenja očekuju se i u ostalim gradovima. Rast PDV-a sa 23 na 25% građani će osjetiti i na svojim računima za električnu energiju i plin, a prosječan će porast iznositi oko 1,6 posto, javlja HTV. Doznaje se to u Hrvatskoj elektroprivredi i Gradskoj plinari Zagreb iz kojih poručuju da je razlog tomu isključivo u rastu PDV-a za dva postotna boda.

Naftna kompanija Ina danas pak neće povećati cijene naftnih derivata zbog porasta PDV-a sa 23 na 25 posto. Najavljujući povećanje stope PDV-a neki su mediji prenosili izračune stručnjaka prema kojima bi zbog toga i cijene naftnih derivata mogle s prvim danom ožujka porasti od 10 do 18 lipa po litri, a već za nekoliko dana, u utorak, 6. ožujka, u redovnoj korekciji cijena temeljem Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, prognoziraju daljni rast cijena zbog rasta cijena derivata na mediteranskom tržištu.

Trgovački lanci u Hrvatskoj uglavnom za sada ne očekuju veće korekcije cijena zbog povećanja PDV-a te se na razne načine nastoje prilagoditi većoj poreznoj stopi na većinu artikala.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je jučer da će povećanja stope PDV-a sa 23 posto na 25 posto za neke proizvode značiti višu cijenu, ali da ti proizvodi nisu od životne važnosti za građane. "Vidimo da su neke jedinice lokalne samouprave odlučile podignuti cijene, evidentno je da to nije vezano uz PDV i to primjerice po cijeni vode i odvodnje", izjavio je Linić.

Podsjetio je da se u projekcijama proračuna govori o inflaciji od 2,5 posto.

"Prema tome, bit će vrlo teško i ogromno opterećenje za građane, pogotovo što se i nadalje ide s nizom štednji i racionalizacijom. Ono što je važno za PDV i što građani moraju shvatiti je da se povećanjem PDV-a nije išlo u rastrošnost ni administracije ni države, nego da se pokuša otvoriti radna mjesta i sredstva vratiti privredi kako bi krenuli s investicijama", istaknuo je.

Kod poduzeća smanjili smo izdatke za doprinose i parafisklane namete i kada to zbrojite to je gotovo cijeli iznos koji se može uprihoditi od većeg PDV-a. Jasna je namjera Vlade smanjiti troškove gospodarstva i učiniti ga konkurentnim, a manjkovi u proračunu pokrivaju se kroz PDV, rekao je jučer ministar regionalnog razvitka Branko Grčić.

Građanima je povećan neoporezivi dio plaće, što najsiromašnijima donosi kakav-takav rast plaća, rast koji gotovo u potpunosti kompenzira od 1 do 1,5 posto smanjenja kupovne moći zbog rasta PDV-a. Pomno smo analizirali i sve je išlo prema zaštiti upravo najugroženijh građana, rekao je Grčić.

Vezane vijesti

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Slijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 01.03.12. 09:41

HA HA HA HA HA HA Njemačka, Kina, Nizozemska, Švedska, etc imaju jako gospodarstvo upravo jer tamo vladaju Linići, Čačići i Popijači, i pravna država ima stotine agencija i ureda kojima treba 10 godina i tisuće eura za dva papira HA HA HA HA HA HA

Možete imati PDV 0% ili 100%, i 120 Liniča i 120
Čačića, nikada prosperiteta neće biti ako nemate inžinjere, znastvenike, koji posluju u civliliziranom društvu koji omogučava razvoj tehnologije.

Za godinu dana biti će vijesti, državni deficit se smanjio za 3 %, bruto nacionalni dohodak, i nezaposlenost porasli za 10%, rad na crno i kriminal cvjetaju. Odvjetnici i javni bilježnici ostvarili rekordne profite, na sveučilištima smanjio se broj inžinjera, znastvenika liječnika. Zoki i Linić se hvale kako su pokrenuli Hrvatsku i kako u Hrvatskoj cvjeta cviječe, sve nas očekuje prosperitetna budućnost samo mi to neznamo cijeniti HA HA HA HA HA.


registracija
27/1/12

kurt, 01.03.12. 09:57

Koji god dođu na vlast uvijek ista priča : oderi po maksimalno po privredi, malo po građanstvu a državnim službama diži plaće i povlastice. Lažne penzionere nitko se ne usudi ni dotaknut.


registracija
5/5/10

katlin, 01.03.12. 10:04

Trgovački lanci već zadnja 2 tjedna rade "korekcije" cijena na hranu. I to ne za 2% PDV već su to korekcije veće. Npr. moj je kruhić sa 7,20 već otišao na 7,40. Bude li netko poslao inspekcije u te trgovačke lance koji neće mijenjati cijene i zabetonirali su ih ili će nam Vlada samo držati govor kako PDV od 2% nebi trebao utjecati na cijenu?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 01.03.12. 10:05

podići poreze na 25% može svaki glupan, tu netreba nikakvo specijalno znanje i obrazovanje. Zato ne razumijem zašto uopće i toršiti novac na ministra financija, i na sve one ministre za poduzetništvo i gospodarski razvoj. Trebalo bi Linića i one kvazi poduzetničke ministre u vladi poslati na zavod za zapošljavanje da traže novi posao, na sadašnjem sigurno ne zadovoljavaju očekivano.


registracija
30/11/10

jato, 01.03.12. 11:31

Kakvo poskupljenje?
Ma sve je to samo privid.
Biti "znalac" kao ovi naši jebivjetri političari može biti svatko-hajmo sad dić poreze, idemo skinuti plaće i mirovine, ali nedaj bože nama išta dirati.
Možemo svakome ali ne nama i našima,to je grijeh jer ipak smo mi političari,vladajuća kasta, nas ne dirati, tko nas dirne poslati specijalce, sudit mu.
Nesposobna gamad nezna stvarati već rušiti i uzimati.


registracija
30/11/10

jato, 01.03.12. 11:38

Treba povećati PDV na 30 % okruglo.
Ovo povećanje cijena su Rvatske ovce umislile, nije im najbolja ispaša pa umislile.
He he he, deri dok se ima


registracija
9/9/09

thor, 01.03.12. 14:31

ova dvojica su partijski aparatčiki. ništa oni ne znaju. i svemu se čude. eksperimentiraju i napikavaju. za ništa nisu spremni. a već pred dvije godine bilo je ko dan jasno da će im vlast kao zrela kruška pasti u krilo. bez napora i odgovornosti. prestrašno. kako ih nije barem sram?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika