01.03.2012. / 09:26

 

SAD: Skretanje s uma

No, čak i ako izgube predsjedničku utrku na izborni dan, republikanski vjerski ekstremisti, homofobi, antiintelektualci i populisti vjerojatno će i dalje biti na čelu barem jednog doma Kongresa te držati nekolicinu američkih zakonodavstava i guvernerskih titula. To je problem za ovu naciju. Piše: Robert Reich

Rick SantorumRick SantorumMoj je otac bio republikanac prvih 78 godina svog života. Posljednjih 20 je bio demokrat (upravo je proslavio 98. rođendan). Što se dogodilo? "Izgubili su moje povjerenje", kaže.

Sada gube povjerenje još više Amerikanaca, s četiri preostala republikanska kandidata koji se međusobno natječu u utrci za glasove luckaste desnice koja je preuzela Republikansku stranku.

Ali mi ostali imamo razloga za zabrinutost.

Stranka kreacionista, teokrata, osporavatelja Obamina rodnog lista, poricatelja klimatskih promjena, nativista, homofoba, boraca protiv pobačaja, medijskih paranoika, antiintelektualaca i članova privatnih klubova koji su izgubili dodir sa stvarnošću ne može vladati Amerikom.

Skretanje s uma

No, čak i ako izgube predsjedničku utrku na izborni dan, vjerojatno će i dalje biti na čelu barem jednog doma Kongresa te držati nekolicinu državnih zakonodavstava i guvernerskih titula. To je problem za ovu naciju.

Republikansko skretanje s uma počelo je 1993. godine, kada je Bill Clinton postao prvi demokrat u Bijeloj kući nakon 12 godina - i smjesta dopustio homoseksualcima pristup u vojsku, progurao Bradyjev zakon o prevenciji oružanog nasilja, imao drskosti da svoju administraciju popuni snažnim ženama i Afroamerikancima i povjerio Hillary zadatak izrade prijedloga nacionalnog zakona o zdravstvu. Bill i Hillary bili su sekularni baby boomeri s diplomama vrhunskih sveučilišta koji su vjerovali da vlada mora igrati pozitivnu ulogu u ljudskim životima.

To je bilo dovoljno da uznemiri desničarske evangeliste na jugu, socijalne konzervativce na Srednjem zapadu i u Velikoj nizini i neobuzdane ekstremiste u Washingtonu i u medijima koji su osam godina progonili Billa Clintona, zatim ukrali izbore Alu Goreu 2000. i diskreditirali ratni dosje Johna Kerryja 2004. godine.

Demokrat

Nije im bilo drago ponovo dobiti demokrata u Bijelu kuću 2008., a kamoli crnog. U izbornom ciklusu 2010. godine ustali su kao pripadnici pokreta "tea party" i dosad odgurali Republikansku stranku dalje udesno nego što je bila u više od 80 godina. Čak i nekada razumni senatori kao što su Olympia Snowe, Orrin Hatch i Dick Lugar pomiču se ka ekstremnoj desnici kako bi zadržali svoje fotelje.

Nastave li ovako, republikanci će završiti u ropotarnici povijesti. Mladi Amerikanci tolerantniji su, kozmopolitskiji, obrazovaniji i društveno liberalniji od svojih roditelja. U odnosu na tipičnu sredovječnu Ameriku oni su također hispanskiji i tamnoputiji. Današnja Republikanska stranka jednako je relevantna u onome što Amerika postaje kao i šiljak za led u New Orleansu.

Ekstremisti

U međuvremenu smo ipak u nevolji. Amerika je sve-ili-ništa izborni sustav u kojem stranci treba samo 51% (ili najveći broj glasova u utrci s tri kandidata) kako bi stekla kontrolu.

U parlamentarnim sustavima vladanja male skupine predstavnika luckastih ekstremista mogu biti relativno bezbolno apsorbirane od strane zrelih vladajućih koalicija.

Ali ovdje, kako vidimo, luckasti ekstremisti mogu preuzeti cijelu stranku - a ta će stranka neizbježno preuzeti neki dio naših federalnih, državnih i lokalnih vlasti.

Kao takva, luckasta desnica je jasna i neposredna opasnost.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 01.03.12. 10:21

tako se u Hrvatskoj glasalo prije 20 godina: za čaču ZNA SE!


registracija
9/1/08

caballero, 01.03.12. 15:45

i vi iz nacionala prenosite svakakve gluposti. kao republikanci su zlo a od njih nas brane obama i klintonica, hahha.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika