01.03.2012. / 10:34

Autor: Nacional.hr

Meštri & talenti

"Bezbroj glazbenih doživljaja" i uzbudljivo glazbeno putovanje očekuju nas uz Filharmoničare i sjajnog maestra Ignata Mihnea i pijanista Brunu Vlaheka. Ne propustite!

Bruno Vlahek Bruno Vlahek U petak, 02.03.2012. u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije, očekuju Vas mladi i uspješni rumunjski dirigent Ignat Mihnea i dobitnik nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2010. Bruno Vlahek u programu pravih glazbenih meštara Čajkovskog, Rahmanjinova, Enescua te 1. Simfonije Srećka Bradića, djela koje je napisano na narudžbu Zagrebačke filharmonije i na ovom će koncertu imati svoju prvu izvedbu.

Dirigent Ignat Mihnea studirao je klavir, a zatim skladanje i orkestralno dirigiranje na Nacionalnom sveučilištu za glazbu u Bukureštu diplomirajući s najboljim uspjehom. Dirigirao je Nacionalnim simfonijskim orkestarom Irske, Nacionalnim orkestrom Radio Rumunjske, Simfonijskim orkestrom Bilbao i praktično svim filharmonijskim orkestrima iz Rumunjske. Trenutno završava svoju sedmu sezonu kao glazbeni direktor Filharmonijskog orkestra Sveučilišta Alicante u Španjolskoj.

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek jedan je od najistaknutijih i najsvestranijih hrvatskih glazbenika nove generacije. Koncertirao je u prestižnim dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum Salzburg, Tel Aviv Museum of Art te u mnogim drugim glazbenim centrima i na festivalima (Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Osorske glazbene večeri, Festival Busoni i dr.) u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Izraelu, Norveškoj, Crnoj Gori, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Nagrađen je na natječajima za poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Velikoj Britaniji i SAD-u. Imajući na umu da mu je tek 26 godina, svestranost koju pokazuje u svom glazbenom djelovanju (pijanist i skladatelj) uistinu je impozantna.

Upravo zato ovakve prigode Zagrebačka filharmonija smatra pravom prilikom da, na način na koji to najbolje zna i umije, potiče mlade potencijale neupitnog talenta „izrasle" na hrvatskom tlu da se izgrađuju i potvrđuju na ponos hrvatske glazbe i kulture.

Vezane vijesti

Mateo Bernobić – najimpresivniji izvođač ovogodišnjeg ciklusa Matice hrvatske

Mateo Bernobić – najimpresivniji izvođač ovogodišnjeg ciklusa Matice hrvatske

Izdašan koncertni ciklus ¨Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj 2011/2012¨, ove godine sačinjen od dvanaest nastupa na kojima je nastupilo četrnaest… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika