01.03.2012. / 13:39

Autor: Nacional.hr

Masovna akcija MUP-a

Uhićenja zbog zločina u Medačkom džepu

Navodno su uhićeni u Zagrebu, Gospiću, Bjelovaru i Selcu. Akciju su izvele interventne postrojbe MUP-a

IlustracijaIlustracijaPetorica bivših hrvatskih vojnika uhićena su danas zbog sumnje da su počinili ratni zločin u akciji Medačkome džepu za koji je po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno već osuđen bivši general Mirko Norac, doznaje agencija Hina od izvora bliskog istrazi.

Navodno su uhićeni u Zagrebu, Gospiću, Bjelovaru i Selcu. Akciju su izvele interventne postrojbe MUP-a. HTV neslužbeno doznaje da je svih pet uhićenih privedeno u sjedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj.

Radi se o prvom slučaju hrvatskih ratnih zločina koji je Haaški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. general Mirko Norac bio je osuđen na šest godina zatvora, dok je general Rahim Ademi oslobođen optužbi. Sud je ustanovio da Davor Domazet Lošo kao izaslanik NGSHV zadužen za operaciju Džep 93 nije imao savjetodavne nego zapovjedne ovlasti, a primao je zapovijedi od Janka Bobetka. Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u akciji Džep 93 zapovijedao Željko Sačić, koji je zapovijedi primao isključivo od Mladena Markača.

Prijevremena sloboda za Norca

Prošle godine na prijevremenu slobodu pušten je zločinac Mirko Norac, što je izazvalo burne reakcije nevladinih udruga, koje su smatrale da se radi o nedopustivom činu, budući da se rečeni nikada nije pokajao za pokolje koje je naređivao i u njima neposredno sudjelovao. Štoviše, u travnju 2011. održana je i tribina koja se bavila procesuiranjem ratnih zločina, a na kojoj je predsjednica Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić, kazala kako je i admiral 'Davor Domazet Lošo već trebao biti optužen za zločine u Medačkom džepu, jer u pravomoćnoj presudi Mirku Norcu i Rahimu Ademiju stoji da je, prema instrukcijama Janka Bobetka, zapovijedao tom akcijom'.

Osuditi zločin, tko god da je počinitelj

Potpredsjednik Udruženje porodica Suza iz Beograda Dragan Pjevač, čija je majka ubijena u Medačkom džepu, kazao je tom prilikom kako Srbi iz Hrvatske moraju shvatiti da je Oluja za Hrvatsku bila kraj rata i četverogodišnje patnje, bombardiranja i svega što rat donosi, te da su Srbi koji su bili s druge strane jedan od uzroka tih patnji. No u Hrvatskoj se, kako je kazao, mora shvatiti da Srbi nisu dobrovoljno otišli i da je je "većina u rat natjerana te nisu imali izbora između dvije anakrone politike".

Moramo se složiti oko osude zločina ma tko ga i za koji cilj učinio, poručio je Pjevač.

Vezane vijesti

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Nakon saslušanja petorice jučer uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 14:42

ŽALOSTI,TEŠKA LI SI.............što nam se dogodi od države kakva je bila nemogu vjerovati,točno me sram što živim u njoj,da se procesuiraju Hrvati prije od pravoslavne gamadi koja je ubijala nas kao stoku,pička vam materina .
i onda će sad PRAVEDNICI reći zločin je zločin.
Da,svi ćemo to reći,ali zašto već 20 godina krvnici srbi slobodno žive?Tko je počeo srbovati i četnikovati usred Nezavisne države ili kako vole reći srpski zaštitnici u RH?
Razne paravinje ubijaju našu diecu nevinu i dalje,minska polja i dalje po RH ,abolirani se miešaju među nas i opet nas iskušavaju za novi pokus šugoslavenski.
ovo je čisto udbaški stil,samo što policija je SA HRVATSKIM GRBOM,A VLAST UDBAŠKA.
Od detuđmanizacije je krenuto sa DEMONTAŽOM Hrvatske.
Još koju godinu i neće nijedna tvrtka imati predznak HRVATSKI,jer to vrieđa srbe i šugoslavene,uskoro se neće smieti pjevati hrvatske piesme jer vrieđaju.
Kako se znaju adrese hrvatskih vojnika kad su akcije uhićenja u tijeku,a neće se hapse pravoslavci,ja znam sam nekoliko adresa od stoke i nitko niš ne poduzima.
Hrvatski narode,a ima te barem 15% čistih čestitih Hrvata,ustani i prekini kalvariju ili će nam se dogoditi zlo ionako trublje zla sa bliskog istoka stižu,rat se sprema,a srbadija jedva čeka,jer ionako nemaju što izgubiti osim šupljih glava poturčenih.


registracija
24/7/11

mrvek, 01.03.12. 16:04

Hazu opet nisi popio lijekove.


registracija
24/7/11

mrvek, 01.03.12. 16:05

krvnici srbi slobodno žive jer ih je amnestirao krivousti komunsta.


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.03.12. 16:13

Ako se pogleda medijsko praćenje danas, onoga što se zvalo Domovinski rat, jedino o čemu se priča iz tog vremena je ratni zločini nad Srbima. Pravosuđe to u stopu prati. Uz svakodnevno puštanje razno-raznih spinova, kao Šprajcove montaže Vukovarskih post-istina do Zagreb Doxove (Nenada Puhovskog) interpretacije dogovorenog sukoba. U isto vrijeme mediji prešućuju Sunčicu i silovanje Vukovarki, DORH ne pronalazi način doći do silovatelja, obitelj Zec je svakodnevno u ustima GOLJP-a i Documente, dok za bezbroj sličnih slučajeva na hrvatskoj strani zjapi samo smrtna tišina.

S pravom se pitam, koliko je u tome svemu slučajnost a koliko je sustavno medijsko sotoniziranje svega od 1991. do 1995.?

Tko je tu koga napao i gdje se rat vodio da nam je danas, 2012. godine, 99% informacija o DR-u negativno intonirano na naš račun! Ne znam ni za jedan aktualni slučaj procesuiranja ratnog zločina protiv Srba-četnika!


registracija
14/11/07

laufer, 01.03.12. 17:01

Do 30.06.2011. po podacima DORH:

protiv pripadnika neprijateljske vojske:

Pokrenut kazneni postupak : 3513
Istraga u tijeku: 274
Prekid istrage: 87
Obustava istrage: 1265
Optuženo: 1884
Osoba bez presude: 612
Osuđeno: 555
Oslobođeno, obustave, prekvalifikacija: 721

protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga:

Pokrenut kazneni postupak: 108
Istraga u tijeku: 20
Prekid istrage: 0
Obustava istrage: 9
Optuženo: 79
Osoba bez presude: 37
Osuđeno: 31
Oslobođeno, obustave, prekvalifikacija: 11

Dakle, OSUĐENO je skoro dvadeset puta više Srba, tako da Zvonko prije nego što počneš prodavati pamet, bilo bi dobro malo promotriti činjenice.


registracija
30/11/10

jato, 01.03.12. 17:05

Evo, ja kao prorok, događa se ono o čemu sam pričao prijateljima prije par godina.
Da slažem se da svatko treba odgovarati za počinjeni zloči, a ne se skrivati iza kojekakovih političkih i inih funkcija.
Biti hrabar ubiti nenaoružanog, nek se bude hrabar i odslužiti.
Hmmmm, interesantno, kolko sam upućen bili su tamo i pripadnici Specijalne jedinice a pričalo se svašta nakon te akcije.
Neki su danas na dobrim pozicijama a mogli bi i možda nešto reć obzirom da su sudjelovali i vidjeli....


registracija
30/11/10

jato, 01.03.12. 17:07

I da zaboravih, u ratu je bilo puno nesposobne bagre, pijanica, koji su se žestili nad nemočnima a kenjali od straha kad je zagustilo, toliko o ratu a znam o čem pričam.


registracija
24/11/10

aabar, 01.03.12. 17:09

Hajde Zvonko u petak navečer ćeš opet bulazniti na HTV-u i dobit lovu,dali te Nacional plaća kad si stalno tu,hebate nadmašio si Jaca,gori neg pašteta,aj skini se malo već


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 17:27

Hrvati zločinci,a srbadija žrtve hahahahaaa

mrvek i ostali ovdje se smiju Hrvatskim žrtvama,ne da moraju tablete popiti mrvek i ekipa jer to on meni sugerira,nego ga ujaloviti treba ako ga srbi nisu ujalovili,pa on brani koga?


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 17:28

mrvek,ima u vrapču za mirovine dobra liečnica,a tebi je potrebna,ja sam u radnom odnosu,mene ne interesira islužena marva kao ti


registracija
21/4/11

spBN, 01.03.12. 18:25

@Hazu,nemoj se srdit.Ovim ce uhicenjem Hrvatska imat par zlocinaca manje na ulicama i dobro svima.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.03.12. 18:50

Apsi zločince pas im .................oni su naša sramota.....zarad takve gamadi bih se ispisal iz Hrvatstva.


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 19:51

spbn,ja se slažem,zlo sa ulice udaljiti sa slobode drugim riečima,ali jeli ovo otužno u najmanju ruku da jedan SRBIN koji je predsjednik udruženja porodica suza i slično kojemu je majka ubijena 1993 u Medačkom džepu ,KAŽE da su srbi glavni uzrok svemu što je ovdje u RH se događalo i da su Medački džep i Oluja za nas Hrvate kraj kraja svih ratova za ona silna bombardiranja četiri godine ubijanja Hrvata ,mučenja,paljevinu pola Hrvatske i onda retardi ovdje kažu da je dogovoren rat i da treba uhićivati,ma ja samo kažem najprije i ni milimetra ne odstupam,najprije srbe pohapsiti kojima se zna adresa i zakrvavljenost u ovom ratu,a i objaviti registar aboliranih,a ne samo napadati tko je odobrio aboliciju,nije samo hdz kojeg ni sam nisam simpatizer iako to nekad izgleda tako,zna se tko je aboliciju naredio maloj Hrvatskoj i tko je zaustavio nas pred Banjalukom npr........I još taj srbin kaže::srbi MORAJU shvatiti da su oni krivci iako je dobar dio bio prisiljen u rat ići,tu se dade još i raspravljati jeli to tako bilo pošto se zna da je onda za Miloševića i četnikovanje po RH skoro cjelokupan dio te zajednice-manjine bio protiv svega što je Hrvatsko,a pogotovo na tim prostorima ruralnim daleko od očiju javnosti gdje su i četnikovali i pijani ubijali i etnički i protjerali cjelokupan Hrvatski narod sa tih prostora.
To nam otvara oči srbin,a ovdje naki mrvek kurbin sin i tko zna što ne ,i njemu slični pravednici mudruju na štetu Hrvata i Hrvatske Države kao Nezavisne i samostalne


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.03.12. 20:58

laufer,
ti nikada nećeš razumjeti neke stvari. Odviše jednostavno gledaš na njih ili si Srbin(polusrbin), pa je samo po sebi razumljivo.

Navedi mi koliko je osuđeno osoba u odsutnosti i koliko je postupaka obustavljeno zbog istog? Koliko od njih je optuženo po zapovjednoj odgovornosti te koliko pukovnika, generala? Koliko njih prati suđenje sa slobode a koliko iz zatvora? Kolikima je ratni zločin prekvalificiran u pobunu nakon čega su abolirani? Tko je od njih umro u zatvoru te napokon mi reci jedno ime osuđenog zločinca koje se vrti po medijima poput Merčepova? Reci mi i jednu udrugu koja proziva za neprocesuiranje zločina koja ima medijski tretman poput Teršelićke, Pusića ili Puhovskog?

Jel razumiješ šta znači kada je 99% osvrta na DR negativno intonirano i uvijek se govori samo o ratnim zločinima Hrvata, dok statistike govore obrnuto. Ako se ovako nastavi pred nosom nam od DR-a grade novi Jasenovački mit!

I, nađi mi 1 pozitivni tekst, emisiju, komentar ili film o DR-u!


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 21:03

Bravo Zvonkec,uzalud im je to trubiti ovdje,znaju oni to sve,ali namjerno ne žele si u glavu utuviti šuplju.
Bilo je na Tv Novoj o Domovinskom ratu pa su zabranili tu dokumentarnu emisiju,zvala se REKONSTRUKCIJA


registracija
14/11/07

laufer, 01.03.12. 23:08

E, moj Zvonko, između tebe i Miloševićevih "memorandumaša" nema nikakve razlike.
Za tebe je najveća uvreda nekoga nazvati "Srbinom", a za njih "Hrvatom". A i ti i oni ste sjedili negdje u zapećku i palili vatru mlatimudeći o veličini "svoje" nacije. Dok su naši i njihovi "Merčepi" odrađivali "posao". A danas za takve "naše" imate razumijevanja i opravdanja.

Vidiš, meni više u oči padaju tzv "naši" koji su činili zločine, jer su nosili hrvatsku uniformu kao i ja i neprocesuiranje njihovih zločina, baca prljavštinu i na mene.
Fore "svi smo mi..." ne igraju kod mene - jer nismo isti. Ja nisam ubijao i mučio zarobljenike i civile, pljačkao ljude u pozadini i otimao stanove.

Tako su se ponašali oni protiv kojih sam se borio. I, reci mi, kakva je razlika između onog četnika koji je ubio hrvatsku obitelj u Vukovaru i "našeg" koji je ubio srpsku obitelj u Zagrebu?

U mojoj knjizi - nikakva.

Čak štoviše, ovom "našem" više zamjeram jer daje štofa četnicima da laprdaju o "genocidnosti Hrvata" i pred svijetom pokazuju "kako su svi Balkanci jednaki".

A što se tiče osuda, 70% osuđenih u Haagu su Srbi, uključujući kompletno srbijansko rukovodstvo.
U Haagu se iz Hrvatske nalaze samo dvojica - Gotovina i Markač.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.03.12. 08:12

laufer, potpisujem, a pogotovo " "našem" više zamjeram jer daje štofa četnicima da laprdaju o "genocidnosti Hrvata" i pred svijetom pokazuju "kako su svi Balkanci jednaki."


registracija
30/12/08

csiki, 02.03.12. 11:42

Zvonko zeleliste dobili ste.Hteli ste uci u EU sa ovom odlukom dobili ste novo pravosudje gde ne prave razliku izmadju sahovnice i kokarde. A istina ponekad boli a da je bilo zlocina vec 1990 to je sigurno . Ovo je samo pocetak mnogim ratnim zlocincima je strah a mozda ste i Vi madju njima?


registracija
10/2/12

Hazu, 02.03.12. 15:58

Tako je csiki,ali sa ovim se srbadiji zaboravlja njihovo zločini od 1990-1995,puno su se ritali po RH ,palili,ubijali i klali ,a na kraju odgovaralo oko 500-ak četnika od vrha do vojnika.
Na čie si ti csiki zločine mislio kad spominješ 1990-tu?


registracija
24/7/11

mrvek, 03.03.12. 10:44

csiki mrš na srpske stranice pa tamo "komentariši". Više srba nije osuđeno jer ih je krivousti peder amnestirao.


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 04.03.12. 00:02

Hazu pizdati materina ja sam vas ubijao u okolini Vere Tenje Vukovara pička ti materina gde si pizdo bio onda da ti pokazem kako imam laku ruku ,evo me na slobodi pizdo ustaška vratiću se Hazu da dovršim posao ujko ujko


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 04.03.12. 00:06

Hazu takve pičke uvek imaju najveći jezik gde si bio 91 pizdo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika