01.03.2012. / 14:37

Autor: Hina

Oproštaj od dame i voditeljice toploga glasa Helge Vlahović

Kako je i željela, Helga Vlahović bit će pokopana uz pjesmu "I'll be watching you" britanskog glazbenika Stinga

Oliver Mlakar; Photo: Anto Magzan/PIXSELLOliver Mlakar; Photo: Anto Magzan/PIXSELLHelga Vlahović bila je dama urođene finoće i vedrine, spikerica i voditeljica toploga glasa zbog čijeg odlaska danas tuguju generacije televizijskih gledatelja i mnogi kolege s kojima je više od tri desetljeća radila na Hrvatskoj televiziji, istaknuli su njezini suradnici i prijatelji na komemoraciji održanoj u Novinarskom domu prije pokopa na Mirogoju.

Helga Vlahović umrla je 27. veljače u 68. godini od teške bolesti, dva mjeseca nakon posljednjega javnog nastupa, kad je zadnji put prenosila novogodišnji koncert iz Beča, koji je godinama bio njezin zaštitni znak. Na Hrvatskoj televiziji provela je 42 godine, do umirovljenja 2006. godine.

Opraštajući se od kolegice, novinar Mladen Stubljar rekao je kako je Helga Vlahović bila osoba iznimne životne snage i vedrine koja je još puno toga mogla pružiti svojoj obitelji i svima nama, a predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka istaknuo je visoku razinu njezina profesionalizma.

Izražavajući joj zahvalnost na djelu i veličini, Duka je rekao da je Helga Vlahović bila sjajna i nezamjenjiva voditeljica nenadmašne dikcije, koja je govorila više jezika, za razliku od današnjih "zvijezda i zvjezdica" kratkog sjaja.

Helga Vlahović, istaknuo je Duka, skrenula je pozornost na sebe čim je došla za televiziju 1964. godine, gdje se profilirala kao voditeljica i spikerica te sudjelovala u prvim zabavnim emisijama, vodila informativno-dokumentarne emisije i sudjelovala u sinkronizaciji filmova. Bila je voditeljica vrlo popularnih emisija, poput Jadranskih susreta, Nedjeljnog popodneva i Eurovizije, poslije emisije Govorimo o zdravlju, a posebno mjesto imaju njezini komentari tijekom prijenosa novogodišnjih koncerata u Beču.

"S Helgom sam radio 30 i više godina i postali smo pravi 'ratni drugovi'", rekao je opraštajući se od kolegice Oliver Mlakar. Naglasivši kako mu nikada u 50-ak godina karijere nije bilo teže izaći pred publiku nego danas, Mlakar je rekao da je s Helgom uvijek uživao raditi iako joj nitko nije trebao jer je nje - iskrene, poštene i nenametljive - "bio pun ekran".

Od jedne od najpoznatijih televizijskih voditeljica oprostili su se i urednica ozbiljne glazbe HRT-a Ivana Kocijan te Zlatko Mađar, urednik na Radio Sljemenu, na kojemu je Helga Vlahović počela karijeru daleke 1964. godine.

Oproštajno pismo poslao je i negdašnji ravnatelj Austrijskoga kulturnog foruma Christian Ebner.

Kako je i željela, Helga Vlahović bit će pokopana uz pjesmu "I'll be watching you" britanskog glazbenika Stinga.

Vezane vijesti

Tvornica ubijanja

Tvornica ubijanja

Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika