01.03.2012. / 14:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Povlači se Herbarijumov čaj od korijena čička

Potrošačima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku

IlustracijaIlustracijaMinistarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo kako se iz prodaje povlači čaj od korijena čička (Bardanae radix) s rokom trajanja do srpnja 2012. i lot oznakom 034710, kojeg proizvodi tvrtka Herbarium d.o.o. iz Pitomače, jer je laboratorijskim ispitivanjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno da uzorak tog proizvoda sadrži atropin koji nije prirodna sastavnica biljke Bardanae radix.

Ispitivanje je provedeno nakon što je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustava) Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička, stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede koje je nacionalna kontakt točka HR RASFF sustava.

Potrošačima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku.

U priopćenju se navodi da konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi poput ubrzanog rada srca, suhoće usta, opuštanja glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Neiskusni sakupljači bilja lako mogu zamijeniti biljke čičak (Bardanae radix) i tatula (Datura stramonium).

Promet i daljnju upotrebu Herbarijumovog čaja od čička zabranila je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja te naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

Vezane vijesti

Čičak u obrani Sanaderovih: Za medije su oni kao suosumnjičeni članovi...

Čičak u obrani Sanaderovih: Za medije su oni kao suosumnjičeni članovi 'zločinačkog pothvata'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da se dio medija prema Mirjani Sanader, supruzi bivšeg premijera, njihovim kćerima i drugim članovima obitelji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika