01.03.2012. / 15:50

Autor: Nacional.hr

Ostojić:

Istraga 700 slučajeva nepravilne privatizacije

Državna revizija na čelu s Ivanom Klešićem šaljući svoje izvješće tužiteljima, o nepravilnostima u slučajevima pretvorbe i privatizacije, najvjerojatnije će podnositi i kaznene prijave

Ranko Ostojić (Pixsell)Ranko Ostojić (Pixsell)Uskoro će biti podignute prve optužnice na temelju ustavne odredbe o nezastarijevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji, piše Večernji list.

Državno odvjetništvo aktivno već vodi 20 istraga, a novinarka Večernjeg lista saznaje kako će prva optužnica biti podignuta protiv jedne zagrebačke tvrtke. Tvrtku je znatno ispod tržišne cijene prodao Hrvatski fond za privatizaciju. Optuženo bi za zloporabu položaja moglo biti više osoba.

Ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, ističe kako će policija obraditi sve slučajeve pretvorbe i privatizacije u kojima je Državna revizija otkrila nepravilnosti, a riječ je o oko 700 tvrtki. Za to će biti zadužen Odjel za ratno profiterstvo i privatizacijski kriminal, koji će uskoro biti osnovan. Državna revizija na čelu s Ivanom Klešićem šaljući svoje izvješće tužiteljima, o nepravilnostima u slučajevima pretvorbe i privatizacije, najvjerojatnije će podnositi i kaznene prijave. Ustavna odredba o nezastarijevanju već se primjenjuje u slučaju Sanadera i Hypo banke, kojeg se sumnjiči za ratno profiterstvo. Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije usvojen je u svibnju 2011. godine, kad je i počelo nekoliko istraga.

Odvjetnik Ante Madunić mišljenja je kako je primjena nezastarijevanja na privatizaciju slična 'pokušaju da se mrtvu osobu proglasi živom' čime se krše temeljna pravna načela. Njegov kolega Anto Nobilo ističe kako se može dogoditi da se 'stare nepravde ispravljaju tako da se čine nove'. "Osim toga, većina pretvorbenih miljenika HDZ-ove vlasti, poput Kutle ili Gucića, nisu bili vješti poduzetnici i do danas su propali", rekao je poznati odvjetnik.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentiravši 'svoj' prijedlog ustavne odredbe, naglašava kako je društveni kapital u privatizaciji smanjen za 4 milijarde DEM, bez posla je ostalo 370 tisuća ljudi, a 22% poduzeća otišlo je u stečaj. "Poduzeća su namjerno uništavana kako bi se novac prelio u privatne džepove. Valja sanirati divlju i nezakonitu pretvorbi, privatizaciju i ratno profiterstvo i kazniti odgovorne", rekao je predsjednik.

Podsjetimo kako je u lipnju 2010. godine promijenjen Ustav i unesena odredba po kojoj nema zastare za kriminal, po ideji i prijedlogu tadašnjeg SDP-ova zastupnika Ive Josipovića.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.03.12. 16:17

Evo ja ću jedan primjer samo za Ranka:
SLOBODNA DALMACIJA
Dva puta privatizirana,oba puta opljačkana,ali eto,valja biti dobar s lupežima,je li tako?

Takav i slični slučajevi trebaju biti riješeni po kratkom postupku.Oduzeti i prodati.Dobro će doći za popuniti proračun,a ljudi će vidjeti da se ipak kriminal kažnjava.I da nema nedodirljivih.


registracija
30/11/10

jato, 01.03.12. 16:58

he he he, zakopat će se ovaj Ranko, ali sad kad ga Gazimir pritisne, stat će vrlo brzo i ostat će na onom; tresla se brda rodio se miš....he he he


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.03.12. 18:06

Jel to Ranko misli pročešljat Štroka i Excelsior, Čačića i Coning, Podravkino odmorište i Mršića, Riječku Banku i Linića, Našičku Cementaru i Ergovića?

Znam da će sve ostale pročešljati...


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 20:08

A tko će pročešljat ZADAR?
50000 radnih mjesta nestalo,a kažu perspektivan grad hahahahaaha?

Ne smiju u Zadar dirnuti ,prije će u zagrebu pasti drugi premijer nego LOKALNI ŠERIFI PO ZADRU

pojma nemate što je zlo u Zadru se raširilo.
Sada ti klošari postali ugledni građani,voze mercedese od milijun ipol kuna,da ,da,milijun ipol kuna ili 200 tisuća eura,voze džipove,žene im voze mercedese kupee,HOTELE prave i uređuju da bi im i Capone zavidio i nikom ništa,sva lova oprana,sve uredno i nikom ništa,a preko 40 tisuća rednika od 1995 tj od Oluje otrpilike nekako tako je nestalo.
i dok grade šerifi i voze najnovije modele svjetske,usput onako oni imaju i MOĆ plus novac u izobilju,a radnici im robovi za 2500-4000 kn netto bez prava na kredite i slično.
Čak se tvrdi na ulici da je zabranjeno pričati o NEZAPOSLENOSTI U ZADRU

Mrak mračni zamračio Zadar


registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 20:11

Jel istina da u Kninu -Hrvatskom gradu heroju treba gradonačelnicu dobro poznavati da bi dobio posao za plaću od 2500 kuna?
pa kako je onima koji ju ne poznaju ,rade za manje od minimuma!!!!!!!!!!!!!!
otprilike oko 1600 kuna

Čude se iseljenju Hrvata,pa šta su misliili,da će ih gledati kako ih robovima prave,bježte svi ako možete iz tog pakla nezaposlenosti


registracija
11/1/10

fluid, 02.03.12. 02:18

Pitaj ti Ostojiću (i Josipoviću)bilo za koje radno mjesto u,recimo prosvjeti.Cijena vam je gospodo moralisti od 10 000 Eura pa na više.Ucjena ravnatelja osobno a lova se dijeli hierarhijski prema gore.Kako ste jadni u svojim izjavama a nemožete mrdnuti od korupcije.Portir,čistačica nemaju šanse bez mita.O ostalima da ni ne govorim.Pa gdje vi to živite gospodo izgubljenici ?Kamensko,Dalmacijavino..... .No dobro,molio bih vas jedan lakši odgovor;recite mi samo jedan slučaj gdje je ispravo izvršena pretvorba.Samo jedan slučaj.Nema?Zašto nema?Pa nema jer jednostavno nema !


registracija
24/7/11

mrvek, 02.03.12. 09:16

Hazu čudi me kako ti znaš da u Vrapču ima dobra lječnica. Time si nam sve rekao. Glup si i budala što opravdava činjenicu da si pobornik crnotorbara i krivoustog neinteligentnog titovog generala.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika