01.03.2012. / 15:28

Autor: Hina

Austrijski predsjednik:

Austrijsko ukazivanje na RH korupciju

Josipović i Fischer, koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, razgovarali su o političkim odnosima koje su ocijenili prijateljskima i jačanju gospodarske suradnje dviju država koja je, prema Fischerovim riječima, jako dobra i do koje je službenom Beču jako stalo

Photo: Goran Stanzl/PIXSELLPhoto: Goran Stanzl/PIXSELLHrvatska mora poboljšati ulagačku klimu kako bi bila pouzdan partner investitorima, uključujući i onima iz Austrije koji najviše ulažu u hrvatsko gospodarstvo, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici Hrvatske i Austrije Ivo Josipović i Heinz Fischer.

"Zainteresirani smo da razina ulaganja ostane visoka. Stoga smo hrvatskoj strani podastrli niz prijedloga kako bi se ona odvijala bez trzavica i otklonile eventualne prepreke", rekao je Fischer na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem u Uredu predsjednika.

Josipović i Fischer, koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj, razgovarali su o političkim odnosima koje su ocijenili prijateljskima i jačanju gospodarske suradnje dviju država koja je, prema Fischerovim riječima, jako dobra i do koje je službenom Beču jako stalo.

Podsjetivši da je Austrija zemlja iz koje se najviše investira u Hrvatsku, Josipović je istaknuo kako ga je austrijsko izaslanstvo upozorilo da ulagačka klima u Hrvatskoj nije najbolja.

"Čuo sam, ono što i sami znamo, da su procedure duge i neizvjesne i da ima slučajeva koji graniče s korupcijom", rekao je hrvatski predsjednik. "Izrazio sam jako uvjerenje da Vlada i Hrvatski sabor mogu i hoće promijeniti investicijsku klimu i da će Hrvatska biti pouzdan partner investitorima, pa i onima iz Austrije", rekao je Josipović.

Na pitanje austrijske novinarke što će Hrvatska konkretno poduzeti, Josipović je rekao da se odgovor nalazi u programu nove hrvatske vlade. "Mi moramo osigurati da investicije budu brze i efikasne i da se biznis obavlja bez ikakvih zapreka. Investitor mora isplaćivati plaće i plaćati poreze, ali država ne smije bacati balvane pred investitore", naglasio je hrvatski predsjednik.

Fischer, koji je Hrvatsku nazvao susjednom državom, najavio je da će austrijski parlament do kraja godine ratificirati pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a i da o tome nema prijepora među političkim strankama.

"Uvjeren sam da će se to dogoditi do kraja godine. Moguće je da će se na dnevnom redu parlamenta naći prije ljetne stanke, ali moguće je i da će se glasovati nakon nje, ovisno o tome hoće li se odlučivati paralelno s još nekim dokumentima", rekao je Fischer.

On je hrvatskim vlastima ponudio pomoć austrijskih stručnjaka i razmjenu iskustava kako bi se Hrvatska, koja bi u EU trebala ući 1. srpnja 2013., što lakše uključila u svakodnevni život Unije.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o povratu imovine Austrijancima oduzete nakon Drugog svjetskog rata, pri čemu je Josipović naglasio da oni neće biti diskriminirani i da se međudržavni sporazumi, poput Osimskih, ne mogu mijenjati.

"Nema diskriminacije u odnosu na bilo koju državu. Isto tako, postojeći aranžmani potpisani nakon Drugog svjetskog rata ne mogu se mijenjati", naglasio je Josipović.

Fischer je rekao da ga je hrvatski kolega izvijestio kako postoje teškoće u rješavanju tog otvorenog pitanja u odnosima dviju zemalja i da se povrat imovine rješava na dva načina, ugovorima nakon 1945. i restitucijom općenite naravi u kojoj Austrijance, istaknuo je, treba tretirati na isti način kao Nijemce i Talijane istoga statusa.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 01.03.12. 15:53

čuj njega..on očito nije čuo za tito-brandt sporazum. njime je sve riješeno što se tiče austrijanaca/njemaca i njihove imovine. dakle, nema vraćanja.nevjerojatan je taj bezobrazluk europskih političara..


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.03.12. 16:13

"ima slučajeva koji graniče s korupcijom", rekao je hrvatski predsjednik.Čuo je,kaže.
Dobro je da samo graniče,da nije zapravo korupcija.
E moj Josipoviću,pa korupcija nosi i tvoje ime.Ne graniči,nego nosi.


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.03.12. 22:03

Stalno slušam o obvezi RH da vrati imovinu nekim strancima, a nikak da čujem i o obvezi tih stranaca da vrate živote Hrvatima koje su pobili prije neg kaj su pobegli i ostavili svoju imovinu u HRVATSKOJ.
Hajd nek oni vrate živote, a mi bumo vratili imovinu!
Dajte se vi nesposobni političari bar malo smirite i ne lajte preveć!


registracija
24/3/10

bagsy, 02.03.12. 00:35

Zapravo,mi hrvati nemamo ništa,sve ovo ovdje je tuđe,predsjedniku je bolje da ostane doma jer kamo god ode,podijeli nešto.


registracija
11/1/10

fluid, 02.03.12. 01:48

U državi u kojoj "samo"Predsjednik,javni tužitelj,policija i pravosuđe neznaju kako prosvjetarsko radno mjesto košta od 10 000 Eura na više,kako investirati možeš samo nakon plaćenog mita lokalnom šerifu ili nekome u vlasti,kako Kamensko i ostale firme posjeduju najveći kriminalci ovih prostora,kako je sve otimačina,mito,prevare i pljačka,u takvoj državi ništa nije sigurno.Dolazeći kapital koji se očekuje,također nije siguran.Sve je na vjetrometini.Josipović je dobio izbore na obećanju narodu kako će to biti njegova borba za pravednost.Sada u ime te pravednosti šuti kao zaliven.Ili ako i progovori,to je kao da mu je neugodno što uznemirava kriminalce koji su sve popljačkali i još pljačkaju.Šta se tu ima ikome objasniti kada cijeli svijet zna kakva nam je vlast,predsjednik i institucije vlasti.Još samo hrvatski građani nikako da shvate.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika