01.03.2012. / 15:34

Autor: Hina

Arapi:

Naoružati sirijske pobunjenike

"Znamo da su neke zemlje izrazile želju naoružavati revolucionare. Sirijsko nacionalno vijeće putem svog vojnog ureda želi organizirati dopremu oružja iz tih zemalja", rekao je predstavnik Vijeća Burhan Galiun

ArhivaArhivaNaoružavanje sirijskih pobunjenika sve je bliža opcija za oporbeno Sirijsko nacionalno vijeće, Katar i kuvajtski parlament koji je pozvao svoju vlade na prekid veze s režimom u Damasku, javljaju agencije dok iz opkoljenog Homsa stiže vijest da je režimska vojska nadzire ustaničku četvrt Baba Amr.

"Znamo da su neke zemlje izrazile želju naoružavati revolucionare. Sirijsko nacionalno vijeće putem svog vojnog ureda želi organizirati dopremu oružja iz tih zemalja", rekao je predstavnik Vijeća Burhan Galiun.

Vijeće je u srijedu najavilo formiranje "vojnog ureda" koji bi trebao biti što bliže Siriji, moguće u Turskoj. Galiun je u četvrtak najavio da će procijeniti potrebe za oružjem i krenuti u akciju, javlja agencija AFP.

Katarski premijer Hamed ben Džasem al-Tani, koji se u ponedjeljak izjasnio za naoružavanje sirijskih pobunjenika, u četvrtak je rekao da je Katar spreman za sve opcije kako bi pomogao sirijskome narodu.

Ranije je Katar predložio formiranje arapske snage za očuvanje mira u Siriji, a u ponedjeljak je podržao opciju naoružavanja sirijske oporbe protiv al-Asada.

Katarski premijer kategorički je opovrgnuo tvrdnje da su vojnici njegove zemlje u Siriji, javlja Reuters.

"To nije točno", rekao je za sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schultzom u Bruxellesu te naglasio "Sirija je velik problem za regiju i problem s ljudskog stajališta" i "vrlo je važno da ubijanja prestanu". Schultz je pozdravio "konstruktivnu ulogu" Katara.

Prema UN-ovim podacima u Siriji je ubijeno više od 7.500 osoba od ožujka 2011., kada je počela krvava represija protiv prosvjednika i ustanika, a zadnjih tjedana represija je prerasla u sukob u gradu Homsu koji postaje sirijska Misrata (libijski grad koji je najviše stradao u 2001. za rušenja Moamera Gadafija).

Iz grada stižu oprečne informacije pa službena glasila tvrde da sirijska vojska nadzire gotovo potpuno pobunjeničku četvrt Baba Amr, što proturežimski borci i nevladine udruge odbacuju.

Parlament Kuvajta, druge zemlje Perzijskog zaljeva, najavio je potporu Slobodnoj sirijskoj vojsci i pozvao vladu da prekine veze s al-Asadovim režimom. Parlament, koji ima malo utjecaja na odlučivanje, jednoglasno je glasovao za preporuku vladi da naoruža sirijske pobunjenike, prenosi Reuters. Zastupnici su osim toga glasali da al-Asad bude sudski gonjen za zločine protiv svog naroda.

Slobodnu sirijsku vojsku čine uglavnom sirijski vojnici koji su dezertirali, ali i civili dragovoljci.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika