01.03.2012. / 15:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Bildt:

Srbija krajem godine počinje pregovore?

Upitan smatra li da je Srbija ''ovim neočekivanim rumunjskim otezanjem, na simboličan način, počela jedan dug proces u kojem će morati lobirati za svaku i naizgled laku odluku'', Bildt je odgovorio: ''U neku ruku - da, ali to nije ništa novo''

Carl Bildt Carl Bildt Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt nada se da će Srbija do kraja 2012. započeti pregovore o pristupanju s Europskom unijom (EU), dok iz Europske komisije za dobivanje datuma početka pregovora očekuju napredak u pregovorima između Srbije i Kosova, piše u četvrtak beogradski tisak.

Švedski šef diplomacije u razgovoru za beogradski dnevnik ''Politika'' kazao je kako se nada da će Srbija do kraja godine ne samo dobiti datum početka pregovora o pridruživanju, već i započeti pregovore s EU. Bildt objašnjava kako na sastanku ministara vanjskih poslova EU početkom tjedna nije bilo sasvim jasno šta Rumunjska želi uvjetovanjem svoje potpore, ali da mu je drago da je to pitanje odmah riješeno.

Upitan smatra li da je Srbija ''ovim neočekivanim rumunjskim otezanjem, na simboličan način, počela jedan dug proces u kojem će morati lobirati za svaku i naizgled laku odluku'', Bildt je odgovorio: ''U neku ruku - da, ali to nije ništa novo''.

''To je novo za javnost u Srbiji, ali je to ovdje uobičajeno. Sjećam se vremena kada sam bio švedski premijer i u to u vrijeme je Švedska pregovarala o ulasku u EU tako da sam svo vrijeme provodio obilazeći Europu kako bih osigurao svaki pojedinačni korak na tom putu'', objašnjava švedski šef diplomacije.

Ravnateljica Ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević za dnevni list ''Večernje novosti'' podsjetila je kako su kriteriji za razmatranje davanja datuma pregovora definirani u izvješću Europske komisije iz listopada prošle godine. Po njenim riječima, Bruxelles očekuje napredak u rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Kosova u području energetike i telekomunikacija, kao i ostvarivanje mandata misije EU za provedbu prava na Kosovu (EULEX) na čitavom teritoriju Kosova.

''Naravno, 'mjerit će' se i zadržava li Srbija reformski pravac bez obzira na kampanju i izbore'', dodaje Delević.

Pozivajući se na svoje neimenovane izvore u vrhu europske administracije taj list piše kako nije previše realno očekivati ovako brz razvoj situacije, jer se Bruxelles zaista hoće uvjeriti da se regionalna suradnja realizira u punoj mjeri i bez zastoja, iako, kako se ističe, nije isključeno ni da bi šefovi država EU već u lipnju mogli raspravljati o datumu početka pregovora sa Srbijom, u slučaju nekog iznimno povoljnog razvoja situacije.

Po riječima tih izvora, puno je realnije da će se ta tema rješavati po povratku s godišnjih odmora, što sve ponovo navodi na sljedeće izvješće u listopadu. ''Srbiju sada čekaju izbori i nije realno očekivati da će u takvoj situaciji svu pažnju posvetiti normalizaciji odnosa s Kosovom'', dodaju oni.

List podsjeća i kako je, usporedno s ovim procesom, da bi se utvrdio datum pregovora, potrebno prethodno završiti i verifikaciju Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, što su, kako se navodi, do sada učinile 24 zemlje Unije.

Ministri zemalja EU za europska pitanja preporučili su u utorak u Bruxellesu, nakon teških pregovora, da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u, ali bez neposrednog donošenja odluke. Rumunjska je blokirala donošenje takve odluke tražeći jamstva za poštivanje rumunjske manjine u Srbiji.

Odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa Srbiji donijet će predsjednici država i vlada zemalja EU na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća koji počinje danas u Bruxellesu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 21:06

oPET OVAJ SRBIN KARL bILDT SMRAD I GOVNO


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.03.12. 22:06

Ja sam mislil da je ovaj debil već odavno mrl od predoziranja - ma vidi ti lupeža kak je otporan!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 02.03.12. 12:34

Cral Bildt je na Balkanu samo zato da bi protok Heroina preko Balkana organizirao a sad se vidi da on to djelomicno dobro za Njih Obavlja.......


registracija
21/4/11

spBN, 02.03.12. 13:54

@jebokomunjare, ak te budu pokupil za lazne optuzbe protiv Sveda.Sto bus onda delal u seoskoj buhari? Nemas si posla, novce a niti pameti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika