01.03.2012. / 16:59

Autor: Hina

Sanader prigovorio istinitosti Polančecova svjedočenja

Polančec je kazao da je promjene međudioničkog ugovora kojim je MOL dobio prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji jednoglasno prihvatilo predsjedništvo HDZ-a, nakon čega je odluku o potpisivanju izmjena ugovora donijela vlada

Photo: Marko Lukunić/PIXSELLPhoto: Marko Lukunić/PIXSELLBivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je danas na istinitost svjedočenja njegova bivšeg zamjenika Damira Polančeca, posebno na dio u kojem je opisivao način donošenja odluke o promjeni međudioničarskog sporazuma između vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Polančec je kazao da je promjene međudioničkog ugovora kojim je MOL dobio prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji jednoglasno prihvatilo predsjedništvo HDZ-a, nakon čega je odluku o potpisivanju izmjena ugovora donijela vlada.

Po Polančecovim riječima, na vladinom je užem kabinetu kao medijator između Polančeca i ministra financija Ivana Šukera sudjelovala i sadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Osim što ju je u posao oko Ine doveo kao medijatora Sanader ju je, tvrdi Polančec, natjerao i na prodaju sedam posto dionica Ine iz Fonda hrvatskih branitelja.

Prigovarajući istinitosti Polančecova iskaza Sanader je rekao da to nije bilo moguće jer je Fond bio samostalno tijelo koje je odluke donosilo neovisno od vlade.

Iako je u svjedočenju neizravno potvrdio da je predsjedništvo HDZ-a uvijek slušalo mišljenje predsjednika stranke, Polančec je ipak zaključio da su izmjenama ugovora o Ini, posebno novim upravljanjem, bili zaštićeni svi strateški interesi Hrvatske.

Prije nego što se pristupilo promjenama međudioničkog ugovora, kazao je, Ina je poslovala s gubicima od gotovo milijardu kuna, a zbog nedostatka novca i nepovoljnih sklopljenih ugovora prijetio joj je i stečaj. No, iako ta činjenica nije utjecala na početak pregovora s mađarskim strateškim partnerom koji je s vremenom stekao najveći paket dionica, utjecala je na njihov kraj.

Na pitanje Sanaderove obrane je li vodeći posao oko Ine postupao po svom uvjerenju ili ih je prezentirao dobrima pod pritiskom bivšeg premijera Polančec je kazao da je bilo situacija u kojima se protivio Sanaderovim zaključcima, ali je u ovom slučaju postupao iz uvjerenja.

Osim o prepuštanju upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, Polančec je svjedočio i o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja. Kazao je da je Sanader posljednji put na razgovoru o toj temi sudjelovao nakon što je otišao s premijerske dužnosti, kada ga je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor zamolila da porazgovara sa Šukerom, Polančecom i predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem.

"Sanader je tada dao uvod u sastanak, zamolio da se nađe rješenje i otišao sa sastanka. Bio je to zadnji sastanak na tu temu na kojem je bio Sanader, a priče o drugim sastancima su čista nebuloza", kazao je Polančec dodajući da mu je kasnije i sama Kosor potvrdila da je inicirala taj sastanak.

USKOK Sanadera tereti da je od čelnika MOL-a Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

O tome bi na sutrašnjem nastavku suđenja trebao svjedočiti bivši ministar Šuker, a najavljeno je i svjedočenje bivšeg direktora Hypo banke Wolfganga Kultetera. Zbog mogućnosti da se on ne pojavi na zagrebačkom Županijskom sudu obrana je zatražila da se pročita zapisnik njegova ranijeg ispitivanja.

Sanaderu se, osim za uzimanje mita od čelnika MOL-a, u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, to jest uzimanje provizije od austrijske Hypo banke za kredit koji je Hrvatska 1995. u vrijeme ratne opasnosti podigla za kupnju diplomatskih predstavništava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 01.03.12. 19:58

Ja sam zbog fimi medie i sanadera dobio otkaz u jednoj tvrtki nebitno zasad kojoj,ali nije on svemu kriv,ima tu lokalnih šerifa pa mi nije jasno jel ovo turudićeva posabna osveta sa dojučerašnjom oporbom danasnjom vlašću ili nešto treće,jer kako je moguće da padne premijer,a nemože klošar po županijama koji su sad ugledni GRAĐANI hahahaahaa,ma tko tu koga?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika