01.03.2012. / 22:38

Autor: Hina

Za Medački džep osumnjičena četiri gardista i SIS-ovac

Suoptuženi general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo

IlustracijaIlustracijaZa ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika 1993. u Medačkom džepu policija sumnjiči četvoricu pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi i bivšeg pripadnika vojno-obavještajne službe SIS, doznaje se od izvora bliskog istrazi.

Isti izvor Hini je potvrdio da su danas zbog tog ratnog zločina uhićeni zapovjednik satnije 9. gardijske brigade Josip Krmpotić, pripadnici te brigade narednik Ivan Jurković, poručnik Miroslav Petti i Velibor Šolaja te vojni obavještajac Krešimir Tomljenović.

I dalje nije poznato za koja nedjela ih se točno tereti, no njih se kao počinitelje povezivalo sa zločinima u Medačkom džepu još prije desetak godina.

Svi oni su trenutno na kriminalistilčkoj istrazi u policiji nakon čega će biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim sutra na ispitivanje u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje vodi taj slučaj.

Branitelj Josipa Krmpotića, odvjetnik Velimir Došen izjavio je Hini da je njegov branjenik uhićen jutros u sedam sati te da će svoj iskaz dati sutra.

Podsjetio je da je Krmpotić "prije šest, sedam godina tri dana davao iskaz haškim istražiteljima koji su tada obustavili postupak protiv njega".

Došen je izjavio kako osim kvalifikacije kaznenog djela koje se njegovom branitelju stavlja na teret ne zna druge pojedinosti slučaja, odnosno za što ga se točno tereti.

Osumnjičeni Krmpotić i Šolaja bili su svjedoci na suđenju tzv. Gospićkoj skupini, odnosno bivšem generalu Mirku Norcu i Tihomiru Oreškoviću za ratni zločin na gospićkom području 1991. i 1992.

Na području Medačkoga džepa su od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima", ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno je 300 građevina.

Za te je zločine po zapovjednoj odgovornosti pravomoćno osuđen general Mirko Norac, koji je krajem studenoga prošle godine pušten na uvjetni otpust pošto je odslužio dvije trećine kazne. Norac je osuđen na šest godina zbog ratnih zločina u Medačkome džepu i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Suoptuženi general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 02.03.12. 09:38

Hmmmm, malo malo ima tu još materijala, pročačkati Specijalne jedinice, kao što rekoh, ima nekih na funkcijama koji bi mogli nešto više o tome reć.


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.03.12. 09:48

Kanađani su se hvalili da su na Medačkom džepu vodili najveću bitku poslije Korejskog rata za koju su podijelili mnoga ratna odlikovanja! Ističu da je poginulo 27-30 hrvatskih vojnika dok ih je stotinjak ranjeno. S patologije Riječke bolnice nemoguće je dobiti izvješća koja bi potvrdila ove navode jer bi u mrtvima trebalo naći specifično, tada, NATO streljivo.

Sami privedeni ne znaju za što ih se optužuje a istraživačima koji se žele baviti konkretnim slučajem zatvaraju se brojna vrata. Od spomenute patologije do arhive MORH-a. Budući su sa gotovo svih dokumenata iz tog perioda (rujna 1993.) skinute oznake tajnosti, kako je moguće da za najspornije razdoblje od 09.-17. rujna nedostaju gotovo svi dokumenti.

O ratnom zločinu u Medačkom džepu, svi će se složiti, ne zna se gotovo ništa. Ne znaju se imena, prezimena, okolnosti, patološka izvješća i slično.

Ako hrvatska strana niječe uopće postojanje oružanog sukoba sa kanađanima, pitanje se postavlja koji su to pobijeni pojedinci s kojima se hvale kanađani? Kako je moguće da se u istragama kao izvor koristi Savo Štrbac, bivši visoki dužnosnik tzv. sao krajine, koji je na popise pobijenih stavljao i žive a i one ubijene u međusobnim srpskim sukobima?


registracija
24/7/11

mrvek, 03.03.12. 10:41

Nevjerojatno je koliko ovaj kradezeov poslušnik i dupeuvlakač Zvonko ima svakakvih informacija. Kao da ih konstantno sere iz sebe. Da si u pravu vi biste bili na vlasti zauvijek. Ovako niste. Ovako su vas ljudi odjebali. ODJEB JE LANSIRAN.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika