02.03.2012. / 08:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Unija donijela odluku:

Srbija kandidat

Čelnici EU-a odlučili su za rujan odgoditi odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, čemu se još uvijek protivi Nizozemska

Ilustracija; Photo: Filip Brala/24sataIlustracija; Photo: Filip Brala/24sataČelnici zemalja članica Europske unije odobrili su u četvrtak navečer kandidatski status za Srbiju, dok su odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgodili za rujan.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku o kandidatskom statusu za Srbiju.

"Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita.

"Smatram da je ovo jako dobra odluka koja pokazuje da je Europska unija i dalje privlačna", rekao je Barroso.

Bugarska i Rumunjska na čekanju

Čelnici EU-a odlučili su za rujan odgoditi odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, čemu se još uvijek protivi Nizozemska.

Rumunjska je pokušala povezati davanje statusa kandidata Srbiji sa zelenim svjetlom za ulazak u schengenski prostor, iako to u EU-u službeno ne žele priznati.

Van Rompuy je, odgovorajući na novinarsko pitanje, zanijeko da je "rumunjski predsjednik i u jednom trenutku dovodio u vezu srbijansku kandidaturu s ulaskom u Schengen.

U petak drugi dan summita, čelnici 25 zemalja potpisat će ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt.

Na summitu kao promatrač sudjeluje hrvatski premijer Zoran Milanović.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 02.03.12. 10:25

Samo dokaz za naivne hrvate koji su mislili da će biti dio europe a srbija ne (bar u dogledno vrijeme),majstori igre su uvjek govorili,čak prije 10 godina da će 'balkan' zajedno ući u europu,samo naši naivci misle da se tu igra po fair play pravilima,na kraju ako europa poživi tako dugo,hrvatska i srbija će uvesti šengen u istom trenutku,žrtva i agresor,žrtva kažnjena a agresor nagrađen,to je europa kakvu sam uvijek želio i zamišljo.


registracija
30/12/08

csiki, 02.03.12. 11:27

Ko je zrtva a ko je agresor?


registracija
17/12/10

zmaj, 02.03.12. 11:31

E, i? Pa zašto bi "europejci" imali drugačiji odnos prema srpskim sakupljačima plodova od hrvatskih? Pa zar nisu Domovinski rat i oslobađajuće akcije etiketirane kao UZP?


registracija
26/1/08

Rampa, 02.03.12. 11:58

@Csiki
Žao mi je što moram biti prost, ali se nosi u materinu sa tim pitanjem: tko je žrtva a tko agresor?

@Zmaj
Prošetaj lagano na srpske portale ako ti ovdje nije ugodno!


registracija
30/12/08

csiki, 02.03.12. 12:02

Rampa nisam ni ocekivao drugaciji odgovor od sovniste. Odgovor na moje pitanje zavisi ko daje srbin ili hrvat


registracija
17/12/10

zmaj, 02.03.12. 12:41

Aj molim te Rampa elaboriraj u najkraćim mogućim crtama što si vidio u mojem komentaru, a da nisu činjenice? Jesmo li na nivou sakupljača plodova? I mi i Srbi. Što "europejci" misle o Domovinskom ratu i akcijama? Što misle o Tuđmanu? Gdje su Gotovina i Markač? Gdje vidiš razlog u komentaru za odgovor tipa "Ajde na srpske portale"? Jebi ga, zagriženi eurofili, unionisti... i svi ostali jednostavno neće se pomiriti s činjenicom da smo za njih ista g**** i mi i Srbi i svi ostali "divljaci" s Balkana! Potpuno nas isto tretiraju, koliko god nas "hvalili" sa "reformama" itd... Ali znam odgovor koji slijedi iza ovog: "Ajde u Rusiju ako ti se ne sviđa"! Volim kad se dođe do takvih tonova, jer znače samo jedno - nemogućnost pomirenja s činjenicama, nedostatak argumentacije, ćoravost pored zdravih očiju... A sad bi mogli malo o Domovinskom ratu, je li tako? Pozdrav, idem vidjet što ima po ruskim i srpskim portalima, jer mi "ovdje nije ugodno"!


registracija
20/8/10

McCoy, 02.03.12. 17:21

@zmaj
Bravo za komentar. U Evropskoj uniji, USA, Kanadi, o nekim Azijskim zemljama da i ne govorim, ne prave uopste razliku ko je iz koje banana drzavice na Balkanu. Uvek je konstatacija, na moj odgovor da sam iz Srbije, bila tipa "a pa da, to je u bivsoj Jugoslaviji" ako bi uopste ukapirali gde je to. Samo narodi na Balkanu misle da su neki faktori i velicine. Po nedavnom istrazivanju javnog mnjenja u Rusiji vise od 50% ispitanih smatra da su im USA glavni partner u inostranoj politici. Toliko o vekovnom Srpsko-Ruskom partnerstvu. Da li neko mozda misli da recimo Nemacka ili Francuska posmatraju Hrvatsku drugacije?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika