02.03.2012. / 18:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Srbiji treba napredak u odnosu s Kosovom

"Vijeće EU-a je zadužilo Komisiju da prati napredak u dijalogu s Kosovom i čim ocijenimo da su uvjeti ispunjeni, što će prije svega ovisiti o Srbiji, Komisija će predložiti da se otpočnu pregovori", rekao je Fuele

Boris Tadić (arhiva)Boris Tadić (arhiva)Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak u Bruxellesu da će Europska komisija predložiti datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom čim se ostvari daljnji napredak u dijalogu s Kosovom o normalizaciji odnosa.

"Vijeće EU-a je zadužilo Komisiju da prati napredak u dijalogu s Kosovom i čim ocijenimo da su uvjeti ispunjeni, što će prije svega ovisiti o Srbiji, Komisija će predložiti da se otpočnu pregovori", rekao je Fuele.

EU kao uvjete za početak pregovora sa Srbijom traži provedbu dosad postignutih sporazuma u dijalogu s Kosovom te postizanje novih sporazuma u području energetike, telekomunikacija i zračnog prometa.

Za sve odluke u pitanjima proširenja potreban je konsenzus svih zemalja članica, a Njemačka osim uvjeta koje su zajednički utvrdile sve zemlje članice, traži i raspuštanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Fuele je također rekao da priznanje Kosova nije uvjet. "Vijeće je postavilo uvjete i neće biti novih", rekao je.

Čelnici Europske unije odobrili su na svom summitu koji je završen u petak kandidatski status Srbiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 03.03.12. 08:10

Čirijaška posla! Srbija nikad ne će priznati R:Kosovo,naprosto što to neće biti od nje traženo.Karl Bild,taj živožder svega hrvatskog, sada je neprepoznatljiv.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika