03.03.2012. / 09:51

Autor: Diana Robaš

Merkeličina sljedeća kriza

Merkelova je "možda uspjela zadržati europsku krizu podalje od njemačkog praga, ali to ne znači da Njemačka uskoro neće upasti u vlastitu krizu", piše Joschka Fischer

ArhivaArhivaBivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer bavi se najnovijom krizom njemačke vlasti i analizira moguće posljedice smjene predsjednika po kancelarku Angelu Merkel. Dojučerašnji nedodirljivi simbol obnovljene moći nekadašnjeg "problematičnog djeteta Europe", jedine oaze stabilnosti na krizom zahvaćenom kontinentu čije nacionalne vlade redom padaju, "zemlje kojoj se neki dive, a drugi je mrze", Merkelova je sredinom veljače doživjela ozbiljan poraz. Njezin štićenik, predsjednik Christian Wulff, podnio je ostavku zbog niza afera iz razdoblja kada je još bio premijer savezne pokrajine Donja Saska. Fischer primjećuje da je njegov pad prikladno nastupio upravo na vrhuncu karnevalske sezone koju proslavljaju katolici na jugu i zapadu Njemačke, dok u Berlinu na čelo države stupa protestantski pastor Joachim Gauck, pridružujući se "kćeri protestantskog pastora" Merkelovoj u upravljanju zemljom.

Njemačka javnost, napominje Fischer, teško da će na to obratiti pažnju jer religija za većinu nema gotovo nikakvu važnost ("dok god se ne radi o islamu"), ali za vladajuću stranku CDU (Kršćansko-demokratska unija) i njezinu bavarsku srodnicu CSU (Kršćansko-socijalna unija) uspon protestanata mogao bi biti izvor nezadovoljstva. Nasljednice Njemačke katoličke stranke centra i "tradicionalno vladajuće stranke u poslijeratnoj Saveznoj Republici Njemačkoj", CDU i CSU smatraju se zidom obrane od protestantske dominacije nad zemljom. Ali prava opasnost za Merkelovu, prema Fischeru, leži u političkim događajima koji su doveli do Gauckove predsjedničke kandidature.

Pojava 'nove većine'

Njemački predsjednički izbori redovito su pokazatelj "pojave novih političkih većina". Budući da kancelara bira parlamentarna većina, a s dužnosti ga je moguće ukloniti samo izglasavanjem nepovjerenja, stvaranje većine usmjerene protiv kancelara na vlasti vrlo je značajan odraz slabljenja njegove moći, osobito kada se radi o ključnom pitanju poput izbora predsjednika. Sve do prošlog vikenda, podsjeća Fischer, Merkelova je uživala izuzetan položaj kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Bez konkurencije unutar vlastite stranke, čvrsto na čelu vlade i bez veće opasnosti od razjedinjene lijeve oporbe, smatralo se da joj čak i u slučaju izbornog poraza koalicije "nitko ne može ozbiljno osporiti kancelarski položaj", osobito ne ukoliko bi došlo do obnavljanja "velike koalicije" s glavnom oporbenom strankom SPD (Socijaldemokratska stranka).

No, njezin koalicijski partner FDP (Stranka slobodnih demokrata), suočen s naglim padom javne potpore, napustio je Merkelovu i "svrstao se uz glavne oporbene stranke (SPD i Zelene) u podršci Gaucku". Kancelarka je popustila pod prijetnjom nove većine koja bi okončala njezinu koaliciju, no "granit pod Merkeličinim nogama postao je politički živi pijesak", a gubitak povjerenja i raskol u koaliciji nepovratna su činjenica. Činjenica da su SPD, Zeleni i FDP našli zajednički politički interes u podupiranju Gaucka za Fischera je opasno upozorenje Merkelovoj jer "upravo su takve epizode obično početak kraja za njemačke kancelare".

Nužnost obnove velike koalicije

Nakon što im je popularnost pala na svega 2%, FDP si je uoči proljetnih državnih izbora ovim političkim manevrom nastojao osigurati ostanak iznad praga od 5% potrebnog za opstanak u parlamentu. Uspije li im to, a vladajuća koalicija ne osvoji većinu, što Fischer smatra vjerojatnim, FDP će se ponovo udružiti sa SPD-om i Zelenima, "što će 2013. Merkelovu stajati kancelarske titule". Želi li zadržati funkciju, kancelarki nakon općih izbora preostaje jedino obnova velike koalicije sa SPD-om i što je moguće snažnija potpora vlastitog desnog centra. Merkelova je, zaključuje Fischer, "možda uspjela zadržati europsku krizu podalje od njemačkog praga, ali to ne znači da Njemačka uskoro neće upasti u vlastitu krizu".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 04.03.12. 13:33

Kad MOĆNA Njemačka upadne u krizu,dotle neće biti ni engleza ni svieta,to moraju znati i to znaju njeni mrzitelji,jer Nijemac je moćan,jak ,obrazovan,bogat i gazda bez premca.
svi drugi se mogu ssamo diviti i zavidjeti ,ali od muke nemogu kao srbi kod nas otkad imamo Državu hahahaha,odonda su im kola nizbrdo pošla bandi lopovima koji su vukli u majčicu sve plus sebi posolve davali,sad nežele rsditi u RH ,glume glumu,ali na štetu sebi hahahaaa


registracija
20/8/10

McCoy, 05.03.12. 17:25

Da toliko su nam kola krenula nizbrdo da mozemo samo da se divimo Hrvatskoj, najzaduzenijoj banana drzavi na Balkanu, hahaha.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika