04.03.2012. / 10:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Kraj nimalo smiješnog procesa

Desetljeće šešeljevske farse

Na suđenju, koje u ponedjeljak ulazi u završnicu izvođenjem završnih riječi, Šešelj se kontinuirano sa sucima svađao oko financiranja svoje obrane, tražio njihovo izuzeće zbog pristranosti a sebe nazivao "najvećim neprijateljem Haaškoga suda"

Od prvog dana suđenja kada je pozvao sud da ga, zbog njegove nacionalističke ideologije, osudi na najveću moguću kaznu poručivši da njegovoj "besmrtnoj duši ne mogu ništa" i da će "ako umre najvjerojatnije umrijeti od smijeha", vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj postupak protiv sebe u haaškoj sudnici ustrajno je pokušavao izvrgnuti ruglu nazivajući sud plodom urote u kojoj su se prema potrebi smjenjivale države poput Vatikana, Njemačke, Britanije, SAD-a, a suđenje "kvazilegalnom farsom" i "pravnim skandalom bez presedana u novijoj pravnoj povijesti".

Fotokopiranje

Na suđenju, koje u ponedjeljak ulazi u završnicu izvođenjem završnih riječi, Šešelj se kontinuirano sa sucima svađao oko financiranja svoje obrane, tražio njihovo izuzeće zbog pristranosti a sebe nazivao "najvećim neprijateljem Haaškoga suda". Iako profesor prava na beogradskom sveučilištu, Šešelj je sabotirao suđenje tvrdnjama da ne razumije optužbe jer mu je uskraćena pravna pomoć.

Tvrdio je da mu sud na ime troškova obrane duguje 1,4 milijuna eura, tražio da mu Sud isplati odštetu od 10 milijuna eura zbog dugotrajnog pritvora najavljujući da će u slučaju "odugovlačenja s isplatom" svoj odštetni zahtjev uvećavati do iznosa od sto milijuna eura a na kraju je podnio odštetni zahtjev od dva milijuna eura tvrdeći da su mu povrijeđena brojna prava tijekom devetogodišnjeg pritvora uključujući i držanje u predugom pritvoru, uskraćivanje prava na dokaze na vlastitom jeziku, ograničavanje prava na posjete i na nenadziranu komunkaciju s pravnim timom, odgovarajuću liječničku skrb, pa čak i stvari poput prava na fotokopiranje u pritvoru. Samo zbog posljednjeg pitanja Šešelj je neumorno pisao niz zahtjeva sudu, a sveukupno je na adresu raspravnog vijeća predvođenom Francuzom Jeanom Claudeom Antonettijem uputio oko 500 podnesaka napisanih ćirilicom.

Hrana

On je sucima prigovarao da u pritvoru dobiva "hranu koju ni svinje ne bi jele" pa se zato hrani konzervama i čokoladom od kojih se udebljao, a nije se ustručavao čak ni donijeti zapakirani pritvorski ručak u sudnicu tražeći od predsjedavajućeg suca da ga primi kao dokaz ili makar proba.

Suđenje je iskoristio i za sukobljavanje s tužiteljstvom, koje je oslovljavao nebiranim riječima, pa je tako i podnio zahtjev za pokretanjem postupka protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i njezinih suradnika zbog navodnih pritisaka na svjedoke od kojih se, prema Šešeljevim tvrdnjama, tražilo da svjedoče protiv njega, no to je sud odbio kao neutemeljeno nakon provedene istrage.

Zdravlje

Posljednjih nekoliko mjeseci postupka obilježile su i njegove ozbiljnije zdravstvene teškoće tako da je početkom ove godine prebačen u jednu od najboljih nizozemskih bolnica gdje mu je ugrađen skupocjeni potkožni defibrilator. No, čak i svoje zdravstveno stanje iskoristio je kao povod za iznošenje bizarnih tvrdnji da američka, britanska i francuska obavještajna služba već godinama "upravljaju njegovim zdravljem" te da sumnja da se radiovalovima utječe na rad njegova srca. Zbog njegovih tvrdnji da ga se truje u pritvoru sud je do sada proveo testove krvi na dvije tisuće potencijalnih otrova koji su svi bili negativni.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.03.12. 11:09

Da je ovaj Šešelj budaletina na kvadrat,potpuno je jasno.Ne od sada nego vjerovatno od rođenja. Ali da je ovaj haški sud zaista cirkus nad cirkusima,i to je točno.Haški sud nije sud pravde i prava nego sud interesnih skupina.To su skupine zemalja koje diktiraju radom suda po svojim potrebama i načelima a ne da sud sudi po načelima pravde i prava.Dakle cirkus.Tu je ova budaletina u pravu.


registracija
18/2/12

Mirni, 04.03.12. 12:29

Kada vidim njegovo srpsko domoljublje pitam se da li u Hrvatskoj ima itko domoljublje njegovog lumena? Koliko god izgleda ludo ponašanje mislim da u konačnici ima pravo, jer haški sud je obični evropski cirkus za male narode Balkana.


registracija
30/12/08

csiki, 04.03.12. 13:43

On je rodjeni hrvat


registracija
18/2/12

Mirni, 04.03.12. 16:42

Csiki, točno, ali janjičari su uvijek bili bolji turci od pravih turaka.


registracija
9/1/08

caballero, 04.03.12. 17:02

da mi je netko rekao prije 15 godina da cu danas seselja smatrati moralnom gromadom...


registracija
10/2/12

Hazu, 04.03.12. 17:27

Ma on je obična budaletina koja je srbovala na štetu nenaoružanih Hrvata po smrdiji i Hrvate protjeravala zato što pištolja nisu imali,a oni su i tenkove ma svew imali,ali u RH je druga priča,zmiji smo glavu stukli totalno,nema ih više za sjeme tih divljaka koji su uz šešelja srbovali i klali


registracija
9/2/12

bobance, 05.03.12. 17:48

Ziveo Sele - da crkne smrad Gotovina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika