04.03.2012. / 16:37

Autor: Hina , Nacional.hr

Izlazne ankete

Pobjeda Putina

Oko 109 milijuna birača pozvano je da glasa od 8.00 sati u Rusiji, najvećoj zemlji u svijetu koja se pruža kroz devet vremenskih zona

Ruski premijer Vladimir Putin pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora, pokazale su izlazne ankete objavljene po zatvaranju birališta u cijeloj zemlji.

Po podacima državnog centra za istraživanje javnoga mnijenja VTsIOM-a, Putin je osvojio 58,3 posto glasova na nedjeljnim izborima.

Druga objavljena izlazna anketa, zaklade FOM, Putinu daje 59,3 posto glasova.

Rezultati ovih anketa u skladu s predizbornim anketama koje su Putinu davale oko 60 posto glasova.

Po izlaznim anketama na drugom je mjestu komunist Genadij Zjuganov koji je osvojio nešto manje od 20 posto glasova.

Birališta u Rusiji zatvorena su u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, a službeni bi rezultati trebali biti objavljeni u ponedjeljak.

Masovne prijevare

Ruski izborni promatrači upozoravaju na znatan broj prijevara.

Oko 109 milijuna birača pozvano je da glasa od 8.00 sati u Rusiji, najvećoj zemlji u svijetu koja se pruža kroz devet vremenskih zona.

Birališta su se otvorila u subotu u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu na ruskom dalekom istoku. Glasovanje će se završiti zatvaranjem birališta u Kalinjingradu u 20.00 sati po mjesnom vremenu (18.00 sati po srednjoeuropskome), na krajnjem zapadu zemlje, a nedugo nakon toga objavit će se prve procjene.

U 15.00 sati po moskovskom vremenu odaziv je bio 47,6 posto.

Putin, koji na ovim izborima ima najviše izgleda za pobjedu po zadnjim anketama koje mu daju oko 60 posto glasova birača, glasovao je oko podneva u prijestolnici u pratnji svoje supruge Ljudmile koja se rijetko pojavljuje u javnosti.

Ništa se nije promijenilo od 2008.

Putin se natječe s četvoricom protukandidata: komunistom Genadijem Zjuganovom (na drugom mjestu po anketama s 15 do 20 posto), populistom Vladimirom Žirinovskim, milijarderom Mihailom Prohorovom, novim likom na političkoj pozornici i Sergejom Mironovom, političarem centra.

Svi su nastojali ne napadati frontalno bivšeg agenta KGB-a i nitko iz radikalne oporbe nije se mogao kandidirati.

Broj kršenja izbornih pravila je velik, ocjenjuju promatrači a organizacija Golos smatra da ih ima koliko i na predsjedničkim izborima 2008. "U biti se ništa nije promijenilo", rekao je jedan od čelnika te nevladine organizacije Grigorij Melkonjanc.

"Pokušavaju raditi tiho, ali ne uspijevaju", dodao je, kako prenosi agencija Interfax.

Novinar agencije France Pressea vidio je na Močvarnom trgu u Moskvi više od stotinu autobusa kojim su u prijestolnicu stigle tisuće mladih ljudi iz drugih krajeva Rusije.

"Rusija bez Putina"

Te osobe nisu htjele reći tko im je organizirao putovanje, ali su rekle da su došle samo kako bi glasovale za Vladimira Putina. Izborni zakon omogućuje građanima da glasuju na biračkom mjestu izvan prebivališta, što, upozorava oporba, olakšava prijevaru.

Predsjednik moskovskog izbornog povjerenstva Valentin Gorbunov odbacio je te optužbe, ocijenivši da su oni koji ih iznose vjerojatno plaćeni, posluživši se riječima vlasti koja smatra da oporbu financira Zapad.

Kako bi spriječio zlouporabu Putin je naredio da se na birališta postavi 180.000 web-kamera, po dvije na svako biralište - kako bi svatko mogao izravno pratiti tijek izbora na internetu.

Pristaše režima najavili su veliki skup pokraj Kremlja kako bi već u nedjelju navečer proslavili pobjedu svog favorita. Očekuje se dolazak dvadesetak tisuća ljudi.

Protivnici planiraju izaći na ulicu u ponedjeljak navečer kako bi zatražili "poštene izbore" i "Rusiju bez Putina".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 04.03.12. 18:28

Pa red bi bio da se u vesti pojavi i deo u kome se kaze kako posmatraci iz EU (iz Austrije, Belgije, Poljske i Finske) nisu imali nikakve primedbe na regularnost izbora. Verujem da ruske agencije bolje poznaju mogucnosti za izvrsenje neregularnosti ali ovakva vest predstavlja nacin oblikovanja svesti javnosti. Zato treba citati vise razlicitih novinskih agencija pre donosenja konacnog suda...


registracija
23/8/09

xaron, 04.03.12. 19:13

Jedina konkurencija Putinu su ( bili ) komunisti i nacionalisti. Pa sada vidi sto je bolje za Ruse i ostatak svijeta.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.03.12. 19:48

Putin je slobodni zidar ---i oni ga podrzavaju,.......


registracija
12/1/11

siziff, 04.03.12. 20:27

Kronični pušači puše i dalje.

Ti Rusi nisu, niti će ikada iti dio kulturnoga svijeta.
Nikada nisu znali normalno živjeti.


registracija
30/9/09

davor12345, 04.03.12. 20:54

Najboje je da ga izaberu doživotno i uštede šolde!


registracija
30/6/05

astajcic, 04.03.12. 21:28

Čizz, otvaraj šampanjac!


registracija
26/10/11

iznogud, 04.03.12. 23:04

U čemu je problem. Dobit će čovjek 70 posto, CIA navodno sutra žaluje


registracija
20/8/10

McCoy, 05.03.12. 00:09

Vec dobio skoro 60%.
I da, bolje on nego komunisti i ultranacionalisti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika