04.03.2012. / 22:16

Autor: Hina

Novi-stari predsjednik

Putin pobijedio, oporba izlazi na ulicu

Vladimir Rižkov, jedan od čelnika oporbe koja je organizirala masovne prosvjede protiv Putina, izjavio je da nema "parametra po kojem bi izbori bili legitimni", kazavši da su od jutra izbrojali desetke tisuća nepravilnosti. Oporba već za ponedjeljak planira nove prosvjede

ArhivaArhivaRuski premijer Vladimir Putin osvaja 63 posto glasova birača u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju nakon prebrojavanja glasova s 21 posto biračkih mjesta, priopćilo je rusko izborno povjerenstvo.

Komunist Genadij Zjuganov na drugom je mjestu sa 17,4 posto glasova. Za treće mjesto bore se populist Vladimir Žirinovski i neovisni kandidat, bogataš Mihail Prohorov koji osvajaju po 7,5 posto glasova. Peti kandidat za predsjednika, centrist blizak Kremlju Sergej Mironov osvaja 3,7 posto.

Nešto ranije objavljeni su podaci dviju izlaznih anketa koje su Putinu davale 58 i 59 posto glasova.

U svojim izvješćima iz Rusije strane novinske agencije, iako je uzorak prebrojanih glasova malen, uopće ne dvoje da je Putin izabran za ruskog predsjednika.

Izborno povjerenstvo procijenilo je da će odaziv na izbore u konačnici iznositi 62 posto.

S objavom prvih rezultata na moskovskim ulicama počeli su se okupljati deseci tisuća Putinovih pristaša i pripremati slavlje.

Na prve rezultate već je reagirao Zjuganov i izjavio da su izbori bili "lopovski i apsolutno nepošteni". Vladimir Rižkov, jedan od čelnika oporbe koja je organizirala masovne prosvjede protiv Putina, izjavio je da nema "parametra po kojem bi izbori bili legitimni", kazavši da su od jutra izbrojali desetke tisuća nepravilnosti. Oporba već za ponedjeljak planira nove prosvjede.

"Ovo su najčišći izbori u ruskoj povijesti", rekao je šef Putinove kampanje Stanislav Govoruhin. "Navodna kršenja o kojima govori oporba i protivnici našeg predsjednika smiješna su", kazao je.

Izbore je pratilo 600 međunarodnih promatrača. Promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvodio je Tonino Picula, potpredsjednik parlamentarne skupštine OESS-a i član saborskoga izaslanstva u toj skupštini.

Putinu će ovo biti treći predsjednički mandat, ostvaren nakon četverogodišnje stanke koje je proveo na mjestu premijera.

Putin je 2000. na predsjedničkim izborima dobio 53 posto glasova, a 2004. 71 posto. Njegov nasljednik Dmitrij Medvedev je 2008. godine dobio 70 posto glasova na izborima na kojima se Putin po tadašnjim ustavnim odredbama nije mogao kandidirati. Medvedev će ga sada, po dogovoru, zamijeniti na dužnosti predsjednika vlade.

Putin: Poštena borba

Ruski premijer Vladimir Putin, pobjednik predsjedničkih izbora, izjavio je u nedjelju pred desecima tisuća pristaša na skupu u središtu Moskve da je "pobijedio u poštenoj borbi", zahvalivši biračima što nisu dopustili "uništenje" zemlje.

"Pobijedili smo u otvorenoj i poštenoj borbi", rekao je Putin, suznih očiju, u izravnom prijenosu ruske televizije.

"Rekao sam vam da ćemo pobijediti. Pobijedili smo. Slava Rusiji! Hvala svima koji su rekli 'da' velikoj Rusiji!", istaknuo je, preuzevši glavni slogan svoje kampanje. Uz njega je bio predsjednik na odlasku i budući premijer Dmitrij Medvedev.

Pred 100 tisuća ljudi, po procjeni policije, Putin je ocijenio da ruski birači nisu dopustili "uništenje ruske države".

"Naši birači znaju razlikovati želju za obnovom od političkih provokacija čiji je cilj uništiti našu državu i uzurpirati vlast", istaknuo je misleći pritom na prosvjede oporbe. "Takvi scenariji neće proći u našoj zemlji", kazao je.

Izbori su bili "važan ispit za nas, za čitav narod, ispit političke zrelosti i neovisnosti" zemlje, istaknuo je Putin, koji se vraća u Kremlj nakon dvaju uzastopnih mandata od 2000. do 2008., suočen s prosvjedima protiv njegova režima kakvi još nisu viđeni.

Oporba koja je nakon parlamentarnih izbora u prosincu organizirala tri velika prosvjeda, zakazala je novi skup u Moskvi u ponedjeljak navečer.

Dmitrij Medvedev koji je odustao od kandidature za drugi mandat kako bi Putinu omogućio povratak u Kremlj, ocijenio je pak da je "Rusiji i svakome od nas trebala ta pobjeda". "Nećemo dopustiti da nam ugrabe našu pobjedu!", istaknuo je.

Po podacima s 50 posto biračkih mjesta, Putin je osvojio 64,4 posto glasova, a komunist Genadij Zjuganov 17,1 posto. Treći je multimilijarder Mihail Prohorov sa 7,1, a četvrti populist Vladimir Žirinovski sa 6,7 posto glasova. Posljednji, Sergej Mironov ostvario je 3,7 posto.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 05.03.12. 01:40

Suze i ocaj oporbe i protukandidata Velikom Vladimiru - a saka jada onih koji su za "dobrobit Rusije" secajuci se nikad treznog Jeljcina, kome ce spomen podici !! A finansirace - zna se ko!
A Ti Zapade, pojavom Putina, zapade u probleme !
Neka MU je i Rusima sa srecom i u novim pobedama BERICETNO........


registracija
9/1/08

caballero, 05.03.12. 05:52

Ne kuzim par stvari. Da su i ukrali POLA svih glasova, to je opet DUPLO vise od drugoplasiranog komuniste Zjuganova cije pristase nose slike Staljina i masu zastavama SSSR-a.

I takve Zapad podrzava. Smijesno.


registracija
30/11/10

jato, 05.03.12. 07:00

Ovo je volja naroda,više od 60%, i neznam šta oporba sad ima više razglabati.
Kod nas su crveni također pobijedili voljom naroda i pomirili smo se time jer je večina građana glupo i misli da će biti bolje.


registracija
17/12/10

zmaj, 05.03.12. 08:24

Nije dobro nikako... Ruski predsjednici i premijeri trebaju biti birani u Izraelu isto kao i američki! Netanyahu i Peres MORAJU birati i ruske predsjednike i premijere!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.03.12. 09:16

Putin je najbogatiji predsjednik cak je bogatiji i od Gadafija......pa nije valjda lud otici jer bi ga onda pitali otkud mu sve to..ovako ima Imunitet.....


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.03.12. 09:18

jeste primjetili da Putin ima Dvojnika....


registracija
17/12/10

zmaj, 05.03.12. 09:25

"Oporba" na ulici: novinari BBC-a, CNN-a, REUTERS-a..., domaći izdajnici kolaboracionisti, uvezeni kolaboracionisti, raznorazne nevladine "ljevičarske" organizacije, spolne manjine, 37-godišnji studenti ruskog jezika, životinje s Kavkaza, borci za veća prava životinja, prijatelji životinja, "filantropske" organizacije na Soroševoj platnoj listi...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika