Objavljeno u Nacionalu br. 461, 2004-09-14

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Drama koja je prošla toliko nezapaženo da je na omotnici DVD-a krivo prepričan sadržaj

Vrlo dobra dramauglednog Stephena Frearsa 'Slatke, prljave stvari' iznimno uspjelo dočarava gorki život ilegalnih useljenika iz trećeg svijeta u Londonu

Dean ŠošaDean ŠošaDrama “Slatke, prljave stvari” uglednoga redatelja Stephena Frearsa (“Opasne veze”) izgleda da je kod nas osuđena na anonimnost. Njezina šetnja zagrebačkim kino dvoranama prošla je prilično nezapaženo, a da se domaćem distributeru oko ovoga naslova nije pretjerano trudilo svjedoči i krivo prepričan sadržaj na omotnici njegova DVD izdanja. Šteta, riječ je o vrlo dobrom ostvarenju, nominiranom za Oscara u kategoriji scenarija, svakako najboljem Frearsovom filmu u posljednjih 15-ak godina.

Mjesto radnje “Slatkih, prljavih stvari” je London a glavni likovi siromašni, ilegalni useljenici iz raznih krajeva svijeta koju jedva krpaju kraj s krajem, krijući se od službenika ureda za imigraciju. Nigerijac Okwe (Chiwetel Ejofor) u domovini je bio doktor da bi nakon sukoba s vlastima i pogibije supruge prebjegao u Englesku. Danju radi kao taksist a noću na recepciji hotela kojim upravlja Sneaky (Sergi Lopez), mutan tip povezan s ilegalnom trgovinom organima. Okweu se sviđa hotelska sobarica Senay (Audrey Tautou), Turkinja kojoj poput njega prijeti izgon, no njihova je veza u tim okolnostima gotovo nemoguća.

Iako je na omotnici filma navedeno suprotno, “Slatke prljave stvari” nisu triler: riječ je o jednoj “slatkoj prljavoj drami”, o teškom životu sirotinje čiji rad kojekakvim Dianama i S.G. Erikssonima donosi milijune a koji, da bi dobili putovnicu, moraju na crno prodavati svoje bubrege. Frears je jedan, može se reći, redateljski čudak, čovjek koji je kadar snimati krajnje intimistička ostvarenja, isprazne hollywoodske uratke (“Mary Reilly”) filmiće o političkom usponu Tonyja Blaira (“The Deal”) ili režirati uživo TV dramu (“Kritična točka”). U neku ruku, Frears podsjeća na Stevena Soderbergha, doajena balansiranja između glavne struje i opskurnih produkcija koji to, naravno, čini malo uspješnije. Ipak, u trenucima nadahnutosti i Frears zna snimiti prvorazredno djelce poput “Slatkih, prljavih stvari” kojima se vratio kvaliteti i tematici svoga najhvaljenijeg filma, “Moje lijepe praonice”. Iako je riječ o društveno-angažiranom filmu, Frears nauštrb poruka nije izgubio iz vida likove. Konačni je rezultat dojmljiva kombinacija ljubića i socijalne drame čija se radnja odvija u predvorjima opskurnih hotela, tvornicama i mrtvačnicama, londonska priča u kojoj se pojavljuje jedan jedini “pravi” Englez, otmjeni kupac ilegalno izvađenog bubrega koji se iznenadi kada ugleda Okwea i njegovo multietničko društvance. Okwe mu se ispriča riječima: “Mi smo ljudi koje nikada ne vidite. Vozimo vaše taksije, spremamo vaše krevete i pušimo vaše kurce!”
DISTRIBUCIJA: UCD
DVD+VHS
Dirty Pretty Things, brit. drama, 2002. R: Stephen Frears GL: Chiwetel Ejofor, Audrey Tautou, Sergi Lopez, Sophie Okonedo, Benedict Wong
FILM: 3
DVD: 1

LEGENDA O MEDVJEDU
Continental film
DVD+VHS

Disneyjevu “Legendu o medvjedu” mnogi su uspoređivali s Miyazakijevim “Avanturama male Chihiro”, jedva dočekavši da se ižive nad staromodnim američkim crtićem. Miyazaki je, naravno, današnjim Disneyjevcima nedostižan, no to ne znači da “Legenda” nema svojih aduta. Dovoljno slojevit da je, osim klincima, zanimljiv i njihovim roditeljima, crtić o ljudima i medvjedima bit će simpatičan i svima onima kojima ide na živce pretrpanost Disneyjevih crtića songovima, s obzirom na to da ih u “Legendi” uistinu nema puno. Sinkronizacija na hrvatski obavljena je sasvim solidno, međutim jedini od “naših” glasova koji se može mjeriti s originalnima je Edo Maajka.
DVD izdanje sadrži bezbroj dodatnih priloga iako nije, kako se moglo očekivati, dvostruko.

Brother Beer, am. anim. film, 2003. R: Aaron Blaise, Bob Walker Glasovi: Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Jason Raize, Rick Moranis
FILM: 3
DVD: 3

MAČAK: NE DIRAJ MU ŠEŠIR
Blitz
DVD+VHS

O suštini filma “Mačak: ne diraj mu šešir” najsuvislije govori činjenica da je osvojio “Zlatnu malinu” u kategoriji, slobodno prevedeno “najbesmislenijeg filma”. Povod za “Mačka” bio je bez sumnje veliki uspjeh fantazije “Kako je Grinch ukrao Božić”, odnosno nada da će se Amerikancima svidjeti još jedna ekranizacija priče njima omiljenoga dr. Seussa. Debitant Bo Welch proslavio se kao scenograf Burtonovih majstorija “Edward Škaroruki”, “Batmanov povratak” i Bubimir”, no režija mu baš i ne ide od ruke i svi oni koji su pokopali “Grincha” mogli bi nakon “Mačka” početi razmišljati o proširenju svojih ljestvica s ocjenama.
DVD izdanje sadrži hrpetinu featurettea i audiokomentar Welcha i Aleca Baldwina.
Dr. Seuss The Cat in the Hat, am. dječji film, 2003. R: Bo Welch GL: Mike Myers, Alec Baldwin, Spencer Breslin,Dakota Fanning, Kelly Preston
FILM: 1
DVD: 2

TIJEK VREMENA
VTI
DVD+VHS

Nakon petogodišnje pauze nekoć pouzdani hitmaker Richard Donner vratio se režiji snimivši “Tijek vremena”, pustolovni film o putovanju kroz vrijeme. Sudeći po skromnoj zaradi o 20 milijuna dolara, na uloženih 80 – katastrofalnom financijskom rezultatu – i poraznim kritikama, Donner se mogao odmarati još 55 godina. Film o grupici arheologa koji iz sadašnjosti otputuju u 1357. godinu u potrazi za nestalim ocem jednoga od njih dosadan je, suhoparan i ničim ne odaje kako je taj redatelj nekoć zabavljao publiku “Supermanom” i “Smrtonosnim oružjima”. Unutar sive glumačke ekipe osobito se ističe posve besprizorni Paul Walker (“Brzi i žestoki”), čovjek koji bi u nekim boljim filmskim vremenima u Los Angelesu mogao možda biti konobar.

Timeline, am. pustolovni SF film, 2003. R: Richard Donner Gl: Paul Walker, Frances O”Connor, Gerard Butler, Billy Connolly, Anna Friel, David Thewlis
FILM: 1
DVD: 2

LEGENDA O PIJANISTU
Blitz
DVD+VHS

Uoči “Malene”, ugledni talijanski redatelj Giuseppe Tornatore (“Novo kino Raj”) snimio je svoje prvo ostvarenje na engleskom jeziku, art dramu “Legenda o pijanistu”. Originalna verzija filma, distribuirana u Italiji, trajala je 160 minuta, američka 123 a ova “naša” krnja traje 117. Ipak, teško da bi i još sat vremena popravilo dojam koji ostavlja “Legenda o pijanistu”: osnovni problem vizualno atraktivne, no prilično besmislene priče o bizarnom pijanistu koji nikada nije kročio s broda na kopno je dosada.

La Leggenda del pianista sull’ oceano, tal. drama, 1998. R: Giuseppe Tornatore GL: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince
FILM: 1
DVD: 0

PUT U WELLVILLE
Blitz
DVD+VHS

Uspjeli filmovi “Ponoćni ekspres”, “Anđelovo srce” i “Mississipi u plamenu” donijeli su jednom davno Alanu Parkeru reputaciju vrlo dobroga redatelja. Nažalost, 90-ih je godina Parker učinio sve ne bi li uvjerio kritiku da je svojedobno pretjerala. Neuspjela satira “Put u Wellville” jedan je od najslabijih Parkerovih uradaka, nakon kojeg čak i njegova “Evita” ne djeluje toliko dosadno. DVD izdanje “Puta za Wellville” ne sadrži ni jedan dodatak, no s obzirom na reputaciju filma to je samo za svaku pohvalu.

The Road to Wellville, am. komedija, 1994. R: Alan Parker GL: Anthony Hopkins, Bridget Fonda, John Cusack

FILM: 1
DVD: 0

TKO JE CLETIS TOUT?
Blitz
DVD+VHS

Humorni krimić “Tko je Cletis Tout?” baštini dosta toga milijun puta viđenog u filmovima Quentina Tarantina i brojnih njegovih imitatora, no redatelju Chrisu Ver Wielu teško je poreći da je s onim što je imao na raspolaganju baratao vrlo pristojno. A njegova su najvrjednija “imovina” u ovom slučaju bili glumci, iznimno simpatični Christian Slater, Tim Allen, Richard Dreyfuss i Portia de Rossi zbog kojih priča ispričana u formi flashbacka predstavlja pravu video poslasticu. DVD izdanje filma ne sadrži ni jedan dodatni prilog.

Who Is Cletis Tout?, am.-kanad. humorni krimić, 2001. R: Chris Ver Wiel GL: Christian Slater, Portia de Rossi, Richard Dreyfuss
FILM: 3
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika