05.03.2012. / 10:55

Autor: Nacional.hr

CRO-demoskop

Milanoviću i ekipi veća potpora nego na izborima

U stranačkim se preferencijama nastavlja trend okrupnjavanja političke scene pri čemu dvije vodeće političke stranke u zemlji znatno prednjače u izboru, a još samo dvije prelaze izborni prag na nacionalnoj razini

Zoran MilanovićZoran MilanovićRedovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak uvjerljive prednosti lijevo-liberalne koalicije.

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi podršku 46,1 posto građana što predstavlja porast podrške u odnosu na rezultate postignute na izborima kad je Kukuriku koalicija u deset „domaćih" izbornih jedinica zabilježila izbor od 41,1 posto. Istovremeno, ovaj rezultat predstavlja i povećanje potpore u odnosu na prošlomjesečno istraživanje kad je lijeva koalicija zabilježila 45,1 posto. Tako se čini da rezanje javne potrošnje kroz smanjeni proračun, kao niti blokade cesta hrvatskih mljekara kojima Vlada nije popustila, nije ugrozilo rejting vladajuće koalicije.

S druge strane HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima (HGS i DC) zabilježila nešto slabiji rezultat u odnosu na izbore (22,9% prema izbornih 23,5%). Hrvatski laburisti su povećali svoj rejting (6,5% prema izbornih 5,2%), dok je blagi porast zabilježilo još nekoliko lista: HSP dr. A. Starčević-HČSP (s 2,8% na 3,6%), HDSSB (s 3,0% na 3,3%), NL dr.sc. Ivan Grubišić (s 2,8% na 3,3%), HSP (s 3,0% na 3,2%). Slabije su rezultate zabilježile sljedeće liste: HSLS (s 3,1% na 2,5%), HSS (s 3,1% na 2,8%), BUZ-PGS-HRS-Ljubo Jurčić (s 2,8% na 1,9%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 38,9% izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici pozitivnih političara drži hrvatski premijer Zoran Milanović s izborom od 11,2%, dok je Jadranka Kosor s 3,7% izbora tek na petom mjestu. Guverner Rohatinski je najpozitivniji za 7,7% građana, a Dragutin Lesar za 6,2%. Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su don Ivan Grubišić (3,5%), Vesna Pusić (2,9%), Ruža Tomašić (1,3%), Ljubo Jurčić (1,0%) i Radimir Čačić (1,0%).

Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 26,5% ispitanika. Na drugom je mjestu Vladimir Šeks s negativnim doživljajem od 18,4%,a Jadranka Kosor se nalazi na trećem mjestu negativnog doživljaja s izborom od 13%. Radimir Čačić je najnegativniji političar nove vlasti s izborom od 9,4%.

U posljednjem istraživanju četiri su događaja zabilježila češći izbor za događaj mjeseca: prosvjedi mljekara i seljaka s blokadama cesta (28,2%), porezne promjene (16,0%), gospodarska kriza u zemlji (15,4%), poskupljenje goriva (10,1%). Zanimljivo je da su snježne nevolje, koje su dominirale sredinom prošlog mjeseca u svim informativnim sadržajima hrvatskih medija, tek na petom mjestu s izborom od 8,7%. Slijedi dva događaja koja su imala nešto manju učestalost izbora za najvažniji događaj, ali su po svojim potencijalnim učincima izrazito važni: usvajanje Državnog proračuna (5,8%) i posjeta premijera Milanovića susjednoj BiH (2,8%). Svi ostali događaji i teme iz prošlog mjeseca bilježe znatno rijeđi izbor.

Kad je riječ o zahtjevima mljekara i njihovim blokadama cesta, najveći broj ispitanika podržava zahtjeve mljekara, ali su protiv blokade cesta (39,2%), a slijede oni koji podržavaju i zahtjeve i blokade cesta (27,1%). Skoro svaki peti ispitanik ne podržava prosvjede mljekara jer smatraju da stalno nešto traže i da već sad imaju velike poticaje (19,8%), dok 9,2% njih ne podržava mljekare jer smatraju da su njihovi zahtjevi iznad mogućnosti zemlje (9,2%).

U aktualnom prijeporu između ministra Jovanovića i vrha nogometne organizacije u zemlji, ministar je prošao znatno bolje. Skoro dvije trećine ispitanika (63,5%) smatra da ministar Jovanović s pravom optužuje vrh HNS-a i traži njihove ostavke. Znatno manje ispitanika zauzima stranu aktualnog vrha HNS-a i priklanja se njihovoj argumentaciji (vrh HNS-a je zadužen za hrvatski nogomet i ministar nema pravo da se miješa smatra 7,4% ispitanika, dok njih 9,5% smatra da ministar treba pustiti vrh HNS-a da utvrdi plan akcije na promjenama i da dovrši tranziciju po tom planu).

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 05.03.12. 12:22

ono odbijanje parazita seljaka je dalo rezultate


registracija
24/7/11

mrvek, 05.03.12. 12:56

Te parazite seljake će EU naučiti pameti. Dobit ćeš poticaj a ti ako ne uložiš i odeš kupiš još jedan terenac ili sagradiš kuću, onda te ide vraćanje love i kazne. Jedva čekam EU samo zbog tih parazita.


registracija
7/7/11

gadovi, 05.03.12. 13:25

Vrijeme je da Milanović o'ladi malo sve one umišljene veličine koje imamo plaćati iz proračuna temeljem njihove "povijesne veličine"
Evo, može se odmah krenuti sa referendumom za svjetovnu državu odvojenu od crkve (financiranje crkve) .
Zatim svi naši "branitelji" (mislim one lažne) koji brane još samo svoje mirovine, kao i općenito stavljanje u treći plan svih onih koji se financiraju iz proračuna temeljem "povijesti" i sl. samopripisane važnosti.
Vrijeme je da povjesnu važnost dobije napokon sam "rad" a ne razne kvazidomoljubne i kvazikuturne (crkva) mutikaše i opsjenari.


registracija
26/10/11

eezy, 05.03.12. 14:38

Moj gade, podcijenjivanje vjernika je vrlo opasno! To što mi ne laprdamo po svim mogućim portalima, ni u kojem slučaju ne znači da nećemo stati u obranu minimalnih sredstava koja moraju pripadati nama kao zajednici. Prizivanje referenduma bi vam se moglo "otući o glavu"!


registracija
6/1/12

UnDeR, 05.03.12. 15:36

Što nas više tlače i pljačkaju, to su sve popularniji???


registracija
30/11/10

jato, 05.03.12. 16:39

Laži laži i sve samo laži


registracija
7/7/11

gadovi, 05.03.12. 21:10

eezy
Za tebe je referedum prava hereza, opasna stvar.
Ti očito više voliš deal ispod stola pa onda puštanje dimova, crnih i bijelih, nepimenima zombijima kad deal već bude sklopljen.
A što se tiče minimanlnih sredstava to je tvoje pravo i tvoja obveza. Jednostavno, uz porezne olakšice na poreznoj kartici zaokružiš i crkvu kojoj želiš davati dio svog dohotka i to je to. Široko ti polje. Ja nisam član HDZ-a pa ne moram plaćati niti stranačku članarinu niti moram plaćati promidžbene usluge crkve tom istom HDZ-u.
Kapiraš.
Dakle. sloboda vjeroispovjesti ali i odgovrnosti za istu a ne odgovornost prebaciti društvu. Time samo govoriš koliki si vjernik.
A sad odoh malo na drugi portal, o da, lupetati.


registracija
12/1/11

siziff, 06.03.12. 10:12

Obzirob da su već toooollliikoooo toga postigli, nebi bilo loše da sazovu svu uspješnu ekipu, pa da se napravi jedno vvveeeeeellikoooo slavlje, (sa dodjelama zahvalnica i odlikovanja)....... jedan veliki dernek iliti tulum po uzoru na izvornu subbraču ......u Kumrovcu.

Šta da se dulji:
Svaka im je zlatna i svaka ulazi među korice povijesne čitanke.
O njima i njihovim uspjesima će potomstvo učiti, kao šta već sada uče o hadezenjarskim, do sada na čitavoj kugli zemaljskoj neviđenim zaslugama za društvo u cjelini


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika