05.03.2012. / 11:37

Autor: Deutsche Welle

CeBIT širi povjerenje

Svake godine u ožujku sajam u Hannoveru pretvara se u ogromno računalo. Što je sve u ovogodišnjoj (6.-10.3.) ponudi CeBIT-a, najvećeg svjetskog sajma informacijskih tehnologija, telekomunikacija i softvera?

CeBIT je ove godine posvećen širenju povjerenjaCeBIT je ove godine posvećen širenju povjerenja„Širenje povjerenja" (Managing Trust) slogan je ovogodišnjeg CeBIT-a, koji svoja vrata otvara u utorak u Hannoveru. „Kada je riječ o kretanju online-svijetom, mi jednostavno moramo osigurati povjerenje. Bez povjerenja naših klijenata, naši poslovni modeli, posebno oni koji imaju veze sa internetskom tehnologijom ne mogu opstati", kaže Dieter Kempf, predsjednik udruženja Bitkom. I zaista u ovoj branši je neophodno nadoknaditi mnoge propuste iz prošle godine vezane za zaštitu podataka. Slogan „Širenje povjerenja" provlači se kao crvena nit kroz cjelokupnu ponudu CeBIT-a.

Organizatori očekuju preko 4.200 izlagača iz 70 zemalja, nešto više nego prethodne godine. Vraćaju se i pojedine firme koje su prošle godine izostale, kao što je južnokorejski gigant Samsung i japanski Sharp. Ipak CeBIT nije isključivo sajam biznisa. Prošle godine razvijen je novi koncept koji se sastoji od četiri dijela: „Pro" je dio namijenjen za kompanije, „Gov" je skraćenica za vladu, riječ je dakle o rješenjima za javni sektor, „Lab" se odnosi na istraživanje, a „Life" je namijenjen svim privatnim korisnicima.

Brazil - počasni gost CeBIT-a

Informacijska tehnologija postaje sve kompleksnija i traži mnoga objašnjenja. Zato CeBIT nudi na stotine predavanja, na kojima stručnjaci, među kojima i oni iz Microsofta i Googlea pokušavaju objasniti sve što je potrebno.

CeBIT je važan i za ljude iz politike. Očekuje se dolazak oko 130 međunarodnih delegacija iz svijeta politike i gospodarstva, među kojima je i Noeli Kroes, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica Europske unije za „digitalnu agendu", kao i Viviane Reding, povjerenica Europske unije za pravo i osnovna prava.

Sajam će otvoriti njemačka kancelarka Angela Merkel i brazilska predsjednica Dilma Rusef. Brazil je počasni gost ovogodišnjeg CeBIT-a. „Brazil se popeo na sedmo mjesto na svjetskom tržištu tehnologija. Dolazi oko 100 brazilskih tvrtki, skoro deset puta više nego prošle godine", navodi šef Bitkoma Dieter Kempf.

Burza poslova na sajmu

Po prvi put će na CeBIT-u biti i poslovna burza. Dio hale 9 posvećen je karijeri i traženju talenata. Predsjednik Bitkoma žali se na višegodišnji nedostatak kvalificiranih radnika: „Postoji 38.000 otvorenih radnih mjesta za stručnjake informacijskih tehnologija. Nemamo dovoljno apsolvenata u takozvanim MINT područjima, dakle matematici i informatici. Mi kao tvrtka moramo nešto poduzeti. Naša radna mjesta moramo učiniti privlačnijima, kako bi prije svega došli do ženske radne snage. Radna mjesta zato bi morala na bolji način uskladiti obitelj i posao."

Za one koji traže posao posebno će interesantno biti u subotu (10.3.), kada je takozvani „dan regrutacije", kaže direktor sajma Ernst Raue: „CeBIT je najveće tržište karijera u digitalnom svijetu."

Autori: Rolf Venkel / Boris Rabrenović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika