05.03.2012. / 14:36

Autor: Nacional.hr

Fitch 'inzistira' na rezanju

Rejting ostaje, kao i pesimizam

"Unatoč nekim pozitivnim koracima nove vlade, biti će potrebne daljnje konsolidacijske mjere u fiskalnoj politici te strukturne reforme kako bi se pokrenuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije", rekao je Michele Napolitano iz Fitcha

Rejting je ostao isti, ali su izgledi i dalje negativniRejting je ostao isti, ali su izgledi i dalje negativniRejting agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Hrvatske te zadržala negativnu prognozu za njegovo daljnje kretanje.

U pojašnjenju odluke iz Fitcha su zapisali kako je veliki proračunski deficit, visok udio javnog duga i problemi sa vanjskim izvorima financiranja glavni razlog za zadržavanje negativnog izgleda.

"Unatoč nekim pozitivnim koracima nove vlade, biti će potrebne daljnje konsolidacijske mjere u fiskalnoj politici te strukturne reforme kako bi se pokrenuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije", rekao je Michele Napolitano iz Fitcha.

Naglasio je i kako su projekcije punjenja proračuna veoma optimistične te će se vlada morati pozabaviti dodatnim smanjenjem rashoda kako bi zadržala ciljani deficit.

Fitch, inače, za Hrvatsku predviđa pad gospodarskog rasta od 1 posto u 2012. godini. Upozorio je na slabu konkurentnost hrvatskog gospodarstva te nepovoljnu poslovnu klimu, usku izvoznu bazu te nefleksibilan tečaj kune. Kad se tome pridodaju visok stupan zaduženosti te strukturne rigidnosti, jasno je zašto Fitch nije optimističan u prognozi.

Vezane vijesti

'Najbitnije je da smo zadržali kreditni rejting'

'Najbitnije je da smo zadržali kreditni rejting'

Promjenu izgleda Hrvatske iz stabilnog u negativno koje je donijela rejting agencija Moody's nije previše zabrinula najodgovornije ljude za… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 05.03.12. 16:20

Fič=Bič
Rezanje pod hitno


registracija
30/11/10

jato, 05.03.12. 16:38

Kad je prošle godine novinar upitao Gazimira vezano uz smanjenje broja općina i gradova, on je odgovorio; To je kap u moru, a radilo se o uštedi od oko cca 4 milijarde kuna.
Nije im u interesu jer su tamo uhljebili svoje podanike, pogotovo u Vž županiji gdje HNS ima večinu općina, a bez vlasti u tim općinama nigdje ga nebi bilo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika