05.03.2012. / 19:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Linić:

Ocjena Fitcha je potpora Vladi

"Nemamo vremena za bilo kakvo opuštanje. Ocjena da se rejting zadržava za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala", kazao je Linić

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić izjavio je danas da je zadržavanje dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske, koje je danas objavila agencija Fitch, potpora Vladi u mjerama koje je poduzela i namjerava poduzeti.

Iz Fitchova obrazloženja vidi se vjera da Vlada nešto može učiniti promjenama, ali i ogromna očekivanja, a to znači da nema nastavka Vladine politike bez reformi i strukturnih promjena s kojima se ne smije odugovlačiti i u kojima treba biti efikasan, rekao je Linić u izjavi novinarima.

U isto vrijeme, kaže Linić, tu su i vrlo jasne poruke da su zaduženja prevelika i da Hrvatska mora smanjiti deficite i biti odgovorna u vođenju fiskalne i ekonomske politike.

"Nemamo vremena za bilo kakvo opuštanje. Ocjena da se rejting zadržava za Vladu je poticaj da još žešće ustraje na programima koje je zacrtala", kazao je Linić.

Ocjenjuje da će nakon Fitchove objave Vladi biti lakše razgovarati s drugim agencijama.

"S Fitchem smo razgovarali o pretpostavkama, a danas kad razgovaramo s ostalim agencijama ipak imamo proračun, neke mjere, strukturne poteze koje smo proveli, znači ipak nešto što je lakše obrazlagati nego kad smo obrazlagali agenciji Fitch", rekao je Linić.

Dodao je da u isto vrijeme, s obzirom da Vlada razmišlja da dio deficita i refinanciranje za ovu godinu obavi izdavanjem vrijednosnica na stranom tržištu kapitala, Fitchove ocjene znače da se kamata neće značajnije mijenjati i, što je najvažnije, da će Vlada biti uspješna u izdavanju obveznica.

Na upit o tempu izdavanja obveznica, Linić je rekao da je Ministarstvo financija objavilo pozivne natječaje i razgovore s potencijalnim bankama koje će s državom sudjelovati u izdanju.

Procjenjuje kako će do kraja tjedna biti pripremljena odluka o izlasku na financijska tržišta, a izlazak bi bio vjerojatno početkom travnja.

Upitan što konkretno znače Vladine najave koje se spominju u obrazloženju Fitcha, kako je Vlada najavila rebalans proračuna u srpnju i nove mjere štednje te reforme na tržištu rada do polovice ove godine, Linić je odgovorio da je u razgovorima s Fitchom bila pretpostavka da Hrvatska ima konzervativne metode ostvarenja svojih prihoda.

To znači da će, budemo li doista imali veće ostvarenje prihoda s obzirom na mogući rast s osnova kapitalnih investicija, uz inflaciju od 2,5 posto, ta sredstva ići u smanjenje zaduženja i deficita, rekao je Linić dodajući da neće biti popuštanja potrošnji.

Što se tiče Zakona o radu rekao je da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema niz zakonskih projekata vezanih za kolektivno pregovaranje i odnose sa socijalnim partnerima, tako da će do lipnja spremiti niz novih zakona koji će regulirati područje rada dovoljno fleksibilno da bi se mogle provesti promjene, ali u dogovorima sa socijalnim partnerima.

Agencija Fitch potvrdila je danas važeći rejting Hrvatske napominjući da su Hrvatskoj potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije. Fitch je zadržao hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti na 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti na 'BBB'. Potvrđena je i negativna prognoza. Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.03.12. 19:28

ocjena Fitcha je jako vazna! Fitch je vec mnogo puta promasio sa svojim ocjenama. Oni koji znaju voditi poslove vode uspijesne firme, oni koji neznaju daju "ocjene", ili su u politici.

Svi gradani i poslovni ljudi govore da HR ima suludo zakonodavstvo. Pravosude, drzavna i administracija unistili zivot u zemlji.

Postavljanje solranih ploca zahtijeva 67 razlicitih dokumenata!!!! Osnovali su ministarstvo ekologije u kojem nitko nema pojma sto je fotosinteza, ali eto ekoloski su uveli vegetarijanski ponedjeljak. Sve gluposti s kojima drzava siluje gradane Linicu ne smetaju ali je Fitch jako vazan!!!

Fitschje vazan jer ovi glupani u vladi jedino znaju prodavati ono sto su im zaradili ocevi, ili ici na kredit. Plivu su napravili hrvatski strucnjaci s hrvatskom tehnologijom BEZ i jednog kredita!!!


registracija
10/2/12

Hazu, 05.03.12. 19:30

Nema tih vremena više bez kredita .
Ali nije loše ocjena,sad odmah u rezove i kidanje kolektivnih jugoslavenskih ugovora gdje jedni imaju sve,a drugima oči ispale od gladi


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.03.12. 20:13

Hazu pitaj warrena buffeta da li su nam potrebni krediti


registracija
26/10/11

iznogud, 05.03.12. 21:20

Sad će nas mjesecima silovat s Fitchom i ostalim krvopijama koje su izazvale svjetsku krizu. Linić je naručio Bagoslava da se pohvali. I jest kompliment - nismo smeće, al za dlaku.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.03.12. 23:00

iznogud, Ja mislim da ce Linić sada citirati Fitch kao dokaz da je zbog njega hrvatska ekonomija super, samo sto to građani hrvatske ne znaju to cijeniti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika