05.03.2012. / 20:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Nizozemska - 'stroga i pravedna prema RH'

"Uvjeren sam da su naši hrvatski prijatelji jasno shvatili poruku ne samo Nizozemske nego cijelog Europskog vijeća", istaknuo je Rosenthal i dodao da će se Kraljevina Nizozemska prema Hrvatskoj, ali i prema ukupnom proširenju Unije, i dalje primjenjivati načelo "strogi i pravedni"

Uri Rosenthal; Photo: Goran Stanzl/PIXSELLUri Rosenthal; Photo: Goran Stanzl/PIXSELLRatifikacija pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a u nizozemskom parlamentu ovisi o rezultatima monitorninga nad ispunjavanjem preuzetih obveza, poručio je u ponedjeljak u Zagrebu nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal, potvrdivši da će se Nizozemska prema Hrvatskoj i dalje odnositi "strogo i pravedno".

"Sada traje proces pojačanog nadzora i praćenja ispunjavanja kriterija. Ako rezultati budu pozitivni, uvjeren sam da neće biti problema da krenemo dalje s postupkom", rekao je Rosenthal na konferenciji za novinare, upitan kada će nizozemski parlament ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju koji su dosad ratificirale četiri članice EU-a.

"Uvjeren sam da su naši hrvatski prijatelji jasno shvatili poruku ne samo Nizozemske nego cijelog Europskog vijeća", istaknuo je Rosenthal i dodao da će se Kraljevina Nizozemska prema Hrvatskoj, ali i prema ukupnom proširenju Unije, i dalje primjenjivati načelo "strogi i pravedni". "To se odnosi i na Srbiju kojoj smo nedavno dodijelili status kandidata", istaknuo je nizozemski ministar.

Visoki kriteriji

Rosenthal je u Zagrebu razgovarao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić koja je najavila da će do 15. ožujka Bruxellesu poslati tzv. monitoring tablice i posebno izvješće o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, a izvješće Europske komisije o monitoringu očekuje u travnju.

Pusić je istaknula kako je s europskim partnerima važno razgovarati uvijek, a osobito u razdoblju monitoringa, te smatra da se stavovi Hrvatske i Nizozemske oko nadzora nad ispunjavanjem obveza podudaraju.

"Što se Nizozemske tiče, njihov moto je uvijek bio 'strogi i pravedni'. To znači da su kriteriji visoki, ali kad se ispune to znači da smo spremni za funkcioniranje unutar EU-a", rekla je Pusić. "Naše pravilo je isto: poslati pozitivne političke poruke i ispunjavati najviše kriterije", dodala je šefica hrvatske diplomacije.

I arbitraža je za ljude

Rosenthal je istaknuo da će njegova vlada u odnosu na Hrvatsku primjeniti sve mehanizme monitoringa, osobito poglavlja 23, a krajem godine očekuje ratifikaciju pristupnog ugovora koja, rekao je, isključivo ovisi o parlamentu u Den Haagu na koji vlada ne može utjecati.

Nizozemska je bila jedna od članica EU-a koja je najviše ustrajala na uvođenju monitoringa Hrvatskoj od završetka pregovora do ulaska u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

Dvoje ministara razgovarali su i o uključenju Hrvatske u nizozemsko-slovačku inicijativu za Tunis, a koja bi se sastojala od prijenosa hrvatskih iskustava u izgradnji institucija u državama južnog Mediterana zahvaćenih "Arapskim proljećem".

Upitana je li arbitraža dobar način rješavanja granice s BiH, kao što je slučaj sa Slovenijom, Pusić je odgovorila da jest ako ne postoji bilateralno rješenje. "Ako niste u stanju ništa drugo, i arbitraža je za ljude. No mi to nastojimo rješiti bilateralno", rekla je Pusić.

Dodala je da je preliminarno utvrđeno 98 posto granice sa susjednom zemljom i nada se da će Hrvatska i BiH biti u stanju bilateralno riješiti cijelu graničnu liniju.

Vezane vijesti

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 05.03.12. 21:44

Svaka godina blokade od strane Nizozemske je ušteda od 550 milijuna Eura neplaćene članarine u EU.
Nadajmo se da će Niskozemska dugo ustrajati u pravednoj blokadi Hrvatske. Hik Rodos hik Salta Niskozemska.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 05.03.12. 22:12

kad Nizozemci jos malo vise Nuklearnog Otpada zakopaju u Hrvatskoj eto --ratifikacije.....


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.03.12. 22:29

Laudate da nije EU. Danas bi ti premijer bio Sanader. Gubitci koji bi se gomilali zbog kriminala ili nesposbnosti po politickoj podobnosti bili bi daleko veci od 550 milijuna eura.

Ne bojim se ja Jovana vec Hrvatskih govana.


registracija
13/10/09

branimir, 05.03.12. 22:41

Tko o čemu, kurva o poštenju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.03.12. 23:42

branimir mozes kritizirati nizozemsku koliko hoces, ali mislim da bi sigurno prihvatio nizozemsku poreznu stopu, ili efikasnost nizozemskog drzavnog aparata i pravosuda.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 06.03.12. 08:38

Nizozemci su isto Kolonijalisti ---Kradu dabi Prezivili.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika