Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Tanja Simić

Tupi rezovi Ante Kotromanovića

Ukida 600 radnih mjesta u MORH-u, od čega na 315 nitko nije ni radio

Ante KotromanovićAnte KotromanovićŠef Ministarstva obrane Ante Kotromanović prvi je ministar nove vlade koji se upustio u ozbiljniju reorganizaciju svog ministarstva kad je broj zaposlenih u pitanju - prema novoj uredbi o ustrojstvu, u MORH-u će odsad biti 600 radnih mjesta manje. Njihov broj će, kako piše vojni portal defender.hr, pasti s 1715 na 1115, a bit će ugašena i većina odsjeka pa će se spojiti pojedine organizacijske cjeline. Tako to izgleda na papiru. U stvarnosti stvari ipak izgledaju malo drukčije. Kako objašnjava predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama Radomir Delić, tu se uopće ne radi o smanjenju broja zaposlenika, nego samo o smanjenju broja radnih mjesta - koja uopće nisu sva bila popunjena.

On tvrdi da je od spomenutih 1715 radnih mjesta u MORH-u popunjeno bilo samo 1400, tako da će promjenom ustroja MORH-a otići samo 200-tinjak zaposlenih. Prema provedenoj anketi unutar Ministarstva, njih 110 već je pristalo na odlazak uz odgovarajuću otpreminu, dok će ostalih stotinjak - kaže Delić - ako zadovolje kriterije, biti prebačeni u Ministarstvo pravosuđa. Dakle, umjesto za 600, broj zaposlenih u javnom sektoru bit će smanjen za samo 150 ljudi. Kako tvrdi Delić, MORH će već tko zna koji put izgubiti dio ljudi, dok se ukupni broj zaposlenih u državnoj upravi neće smanjiti:

"Iz MORH-a nas je u zadnjih 10 godina otišlo 20 tisuća, dok su se druga ministarstva i dalje popunjavala. Već dugo se barata brojkom od 62 tisuće zaposlenih u državnoj službi - iz MORH-a je dosad otišlo 20 tisuća ljudi, a ukupni broj je i dalje 62 tisuće. Moje je pitanje: do kada tako?" Uistinu, dokad ćemo gledati loše pokušaje lažnih reformi?

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 06.03.12. 06:50

Vojska nam je smiješna.Nemogu gledati te debele, nesposobne i neuredne vojnike.
Zar kapa nije sastavni dio uniforme?
Zašto nose nakit na vidljivom mjestu, zašto nisu ošišani propisni,zašto nose najlonske vrečice kad su uniformi, zašto puše u hodu kad su u uniformi?
Zašto nisu isklesani već trbusi kao brdo?
Jadnici, to je zato jer vojsku vode nesposobni.
Treba postaviti jasne norme i toga se strogo pridržavati i da vidiš profesionalaca.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 06.03.12. 08:39

a sta ce nam Vojska i tako i tako kad pocne Rta idu Dobrovoljci.....na prve linije....


registracija
14/12/06

crestor, 06.03.12. 14:49

Nama ne treba vojska , mi smo clanica NATO-a. Treba nam maksimum par tisuca vrhunskih profesionalaca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika