Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Robert Bajruši

SDP i HNS dogovaraju 'novu' koaliciju

Unatoč kadrovskim sporovima i povremenim mini-skandalima oko imenovanja nekih osoba, kao što je Srećko Ferenčak, u nadzorne odbore i uprave javnih tvrtki, Zoran Milanović i Radimir Čačić žele dodatno učvrstiti Kukuriku koaliciju

Usprkos sporadičnim sukobima koalicija nije ugroženaUsprkos sporadičnim sukobima koalicija nije ugroženaPremda je u medijima porečki skup 90-ak vodećih SDP-ovih dužnosnika prezentiran kao događaj na kojem je na površinu izbilo nezadovoljstvo koalicijskom suradnjom s HNS-om, u vodstvu Socijaldemokratske partije sve više prevladava ideja o potrebi dogovora s HNS-om radi zajedničkog nastupa na lokalnim izborima iduće godine. Drugim riječima, unatoč kadrovskim sporovima i povremenim mini-skandalima oko imenovanja nekih osoba, kao što je Srećko Ferenčak, u nadzorne odbore i uprave javnih tvrtki, Zoran Milanović i Radimir Čačić žele dodatno učvrstiti Kukuriku koaliciju i tako, nakon što su pobijedili na parlamentarnim izborima, u 2013. osvojiti vlast i u najvećem broju županija, gradova i općina.

Ovu informaciju za Nacional su u ponedjeljak potvrdila dvojica bliskih suradnika premijera Milanovića. To ne znači da u Poreču nije bilo kritika zbog ponašanja HNS-a. Mirela Holy i Gordan Maras žalili su se da Čačić pokušava smanjiti njihove ovlasti i proširiti vlastite ingerencije, ali u vrhu SDP-a prevladava stav da sadašnju koaliciju treba dodatno učvrstiti, i to zajedničkim sudjelovanjem na idućim lokalnim izborima. Postoje najmanje dva argumenta koja iznose pobornici ove inicijative. Prvo, najnovija ispitivanja javnog mnijenja potvrdila su veliku prednost Kukuriku koalicije u odnosu na opoziciju. Prema Cro-demoskopu, vladajuću koaliciju podržava 46 posto građana, a HDZ i satelitske stranke samo oko 22 posto. Osim toga, SDP ima gotovo dvostruku prednost ispred HDZ-a (33 prema 18 posto), a dvojica najpopularnijih političara predstavnici su lijevog-centra: predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Drugo, u SDP-u - možda ipak preuranjeno - smatraju da bi trijumf na lokalnim izborima Kukuriku koaliciji skoro osigurao i pobjedu na slijedećim parlamentarnim izborima. Treba podsjetiti da su lokalni izbori važan test popularnosti za vladu i često su ukazivali na promjenu biračkog raspoloženja. To se vidjelo 2001. kad je HDZ pobijedio Ivicu Račana i Zlatka Tomčića i najavio dolazak na vlast Ive Sanadera, ali i 2009. kad su SDP i HNS osvojili vlast u većini velikih gradova, a HDZ-u prepustili ruralne predjele i najsiromašnije županije. Poučeni tim iskustvima, u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, unatoč dosadašnjim problemima u popunjavanju državnih i javnih službi, spremni su HNS-u ponuditi stvaranje zajedničke koalicije 2013. godine.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika