Objavljeno u Nacionalu br. 851, 2012-03-06

Autor: Ivan Pandžić

Prijedlog za ministra Linića

Kako naplatiti milijarde?

Neka Porezna uprava svake godine podnosi svoje izvješće Saboru

IlustracijaIlustracijaNakon što je javnost ostala zgrožena neučinkovitošću države koja nije uspjela naplatiti 46 milijardi kuna poreza, a ministar Slavko Linić najavio objavu neplatiša koju će teško provesti po sadašnjim zakonima, jedan porezni stručnjak je Nacionalu predložio veoma lagano riješenje za povećanje učinkovitosti. Porezna uprava koja je dio Ministarstva financija, mogla bi po uzoru na Državno odvjetništvo ili Državnu reviziju, jednostavno jednom godišnje objavljivati svoja izvješća Saboru i javnosti.

U njemu ne bi moralo biti nikakvih imena, ali bi bili jasni pokazatelji koliko poreza se trebalo, a koliko stvarno jest naplaćeno kroz jednu godinu. Svakako bi se tada vidjelo i koliko su to kaznenih prijava za utaju poreza podnijeli u Poreznoj i je li taj novac naplaćen i nakon pravosudnih osuđujućih presuda. Taj stručnjak upozorava i da Opći porezni zakon ne smatra poreznom tajnom podatke onih koji su napravili utaju, dok se svi ostali moraju štititi. I tako se može povećati učinkovitost. Podatke o naplati koja se pokazala kao katastrofalna, do ove godine je svako ministarstvo financija, bez obzira na to tko ga vodio, držalo u strogoj tajnosti. I tako samo poticalo neučinkovitost. Ministar Slavko Linić je obećao iskorak u borbi protiv neplatiša, ali odgovor koji smo dobili iz Ministarstva financija pokazuje da im ipak nije baš toliko stalo do transparentnosti i povećanja učinkovitosti. Na naš upit o tome zašto Porezna uprava ne podnosi izvješća i planira li se promjena, nakon tri dana stigao je samo internetski link na Poslovnik Sabora, uz poruku da nas upućuju na njega.

Vjerojatno su željeli reći da postoji Odbor za financije koji nadgleda porezni sustav i politiku. Ako dobro čitamo misli. Ministarstvo financija je dakle samo prebacilo lopticu na Sabor, kao da nisu dio Vlade koju većina u Saboru podržava i kao da ministar nije biran upravo da bi poticao nove inicijative i predlaže zakone. A to već nije ohrabrujuće.

Vezane vijesti

Poreznici u crvenom

Poreznici u crvenom

Kada je početkom mjseca Vlada donijela novu uredbu kojom povećava plaće vodećem kadru u Poreznoj upravi i dodjeljuje bonuse za dobar rad, nije bilo… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 06.03.12. 07:16

Kad bi bilo nekih pravila koja se poštuju puno njih nebi bilo u politici već u Lepoglavi.
Gazimir nam svakodnevno nebi mogao filozofirati, ali pravila i zakoni postoje da se krše.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 06.03.12. 08:40

sad bi trebo to sve Linic sam Patiti.....


registracija
17/6/05

torpedo, 06.03.12. 10:57

Meni nije jasno sljedece: ako firma nema novaca da podmiri obaveze (bilo prema drzavi ili kreditorima) zasto se onda ne pokrene stecaj?

Ne znam kako je tocno to sa zakonima u HR, ali zar firma nema obavezu prijavit insolventnost ukoliko je u nemogucnosti podmirivanja obveza?

Ne mislim sad da sve firme koje su insolventne treba zatvoriti (postoji i restrukturiranje), ali stanje treba procistiti tako da na marketu opstaju samo zdravi poslovni subjekti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika