06.03.2012. / 08:46

Autor: Hina

Netanyahu uvjeravao Obamu da odluka o napadu na Iran još nije donesena

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je američkog predsjednika Barracka Obamu tijekom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije naznačio ni da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije, rekli su izvori bliski američko-izraelskom sastanku na vrhu.

ArhivaArhivaIzraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je američkog predsjednika Barracka Obamu tijekom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije naznačio ni da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije, rekli su izvori bliski američko-izraelskom sastanku na vrhu.

Dok je Obama tražio od izraelskog čelnika suzdržanost još neko vrijeme kako bi međunarodne sankcije ojačale pritisak na režim u Teheranu, ocjenivši da je diplomatsko rješenje još moguće, razlike oko načina kako spriječiti iranski razvoj nuklearnog programa nisu prevladane, kažu izvori.

Iako su se dvojica čelnika dogovorila da će koordinirati svoje napore oko rješavanja toga pitanja, Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati "gospodarom svoje sudbine" pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

Obama i Netanyahu razgovarali su u Bijeloj kući o problemu iranskog nuklearnog programa, nakon što je Izrael zadnjih tjedana prijetio da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječio da ostvari nepovratan napredak u proizvodnji atomskog oružja.

Iza zatvorenih vrata Netanyahu je potvrdio Obami da Izrael tek treba donijeti odluku hoće li napasti iranska nuklerana postrojenja, istaknuvši kako si židovska država pridržava pravo na vojnu akciju. Izvori također tvrde da Obama, koji je javno podržao pravo Izraela na samoobranu, nije tražio od Netanyahua da preispita takvo izraelsko stajalište.

No, Obama smatra da diplomaciji treba pružiti još jednu priliku. "Mislimo da postoji još jedna prilika za diplomatsko rješavanje tog pitanja", rekao je američki predsjednik koji drži da Iran još nije počeo proizvoditi atomsko oružje.

"Pritisak na Iran raste, ali vremena je sve manje", citirali su izvori Netanyahuov odgovor. Po ocjenama izraelskih analitičara, izraelski čelnik nadao se da će od Obame dobiti obećanje o američkoj vojnoj operaciji protiv Irana ili barem prešutno odobrenje za izraelski napad.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 06.03.12. 10:03

Pitao bih ja Izraelce, kako bi se osjećali da Rusi donesu odluku da ih zbombaju jer imaju nuklearno oružje?


registracija
8/4/11

rainman, 06.03.12. 11:08

Ali nisu, zar ne? Za razliku od Iranaca koji su židovima obećali da će ih izbrisati sa lica zemlje, da će poslati rakete na Europu...
Zaista, što učiniti kad se takvi likovi domognu nuklearnog oružja? Čekati?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika