06.03.2012. / 11:19

Autor: Hina

U iščekivanju "super utorka"

Pažnja medija i analitičara danas će najviše biti usmjerena na Ohio, saveznu državu koja nosi najviše delegata i u kojoj su Romney i Santorum po anketama u mrtvoj utrci

Mitt RomneyMitt RomneyRepublikanski birači u Sjedinjenim Državama danas će, u takozvanom "super utorku" izaći na birališta u deset saveznih država i odlučivati o svom kandidatu za stranačku predsjedničku nominaciju, u glasovanju koje bi se moglo pokazati ključnim za konačnu pobjedu, javljaju agencije.

Republikanci danas glasuju u Ohiu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Vermontu, Virginiji, Oklahomi, Idahu, Sjevernoj Dakoti i Aljaski. Odlučuje se o 419 od ukupno 1144 delegata koliko ih je potrebno za pobjedu na republikanskoj stranačkoj konvenciji.

Prije "super utorka" u vodstvu utrke za republikansku nominaciju je bivši guverener Massachusettsa Mitt Romney s 203 osvojena delegata, drugi je bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum s 92, treći bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 33, a na začelju je teksaški guverener Rick Perry s 25 delegata.

Pažnja medija i analitičara danas će najviše biti usmjerena na Ohio, saveznu državu koja nosi najviše delegata i u kojoj su Romney i Santorum po anketama u mrtvoj utrci.

Romneyjeva pobjeda u toj državi bivšem massachusettskom guvereneru vjerojatno bi dala vjetar u leđa koji će ga pretvoriti u najvjerodostojnijeg kandidata među republikancima i dati mu velike izglede za konačnu pobjedu i suprostavljanje Baracku Obami na izborima u studenome, smatraju analitičari. On je toga itekako svjestan pa je posljednjih udvostručio potrošnju na reklamnu kampanju u toj državi i zasuo Santoruma negativnim oglasima te ga uspio sustići u anketama. "Ovo je bitka Davida i Golijata, ali ja se ne predajem", rekao je konzervativac Santorum, opisujući potrošnju svog protukandidata zadnjih dana kampanje. Njegova pobjeda u Ohiu utrku među republikancima ponovo bi okrenula naglavačke i vratila je u potpunu neizvjesnost do posljednjeg trena.

Njih su dvojica poravnata u anketama i u Tennesseeju, Romney je favorit u svom Massachusettsu, te u Idahu, Virginiji i Vermontu, a Santorum vodi u Oklahomi. Gingrich se nada pobjedi u svojoj rodnoj Georgiji, a Perry je očekuje na Aljasci.

Kako sva pažnja "super utorka" ne bi bila usmjerena na republikance, predsjednik Barack Obama sazvao je za utorak navečer neuobičajenu tiskovnu konferenciju u Bijeloj kući.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika