06.03.2012. / 13:04

Autor: Nacional.hr

Intel potiče inovacije u umreženim automobilima

Novi pogon u Karlsruheu dio je Intelova sektora Automotive Solutions Division u odjelu Intel Architecture Group, a uz to je i najnoviji član Intelove europske istraživačko-razvojne mreže Intel Labs Europe, koju trenutno čini 27 centara za istraživanje i razvoj te više od 1500 stručnjaka u tom području

Intel radi na umreženim automobilimaIntel radi na umreženim automobilimaIntel je predstavio nekoliko ulaganja u automobilsku industriju te inicijativa kojima je cilj potaknuti inovaciju i razvoj proizvoda radi omogućivanja novih i inovativnih okruženja utemeljenih na umreženim automobilima. Ulaganja obuhvaćaju novi Centar za automobilsku inovaciju i razvoj proizvoda smješten u njemačkom gradu Karlsruheu, širenje istraživanja interakcije i korisničkog doživljaja (IXR) koja Intel Labs provodi u automobilskom sektoru, program akademskog povezivanja te osnivanje stotinu milijuna dolara vrijednog Fonda za ulaganje u umrežene automobile u okviru odjela Intel Capital.

"U današnjem mobilnom svijetu osobno računalstvo dio je svih aspekata svakodnevnog života korisnika, bez obzira na to nalaze li se kod kuće, na poslu ili na putu", izjavio je Intelov predsjednik i generalni direktor Paul Otellini. "Ulaganjem dodatnih napora u istraživanje, akademsku suradnju i kapitalna ulaganja te otvaranjem centra za automobilsku inovaciju i razvoj proizvoda Intel će produbiti svoje razumijevanje načina na koje korisnici stupaju u interakciju s automobilima kao i načina na koje Intelove inovacije mogu pridonijeti poboljšanju korisničkog doživljaja automobila."

Centar za automobilsku inovaciju i razvoj proizvoda služit će kao Intelov globalni centar znanja za razvoj proizvoda i tehnologija namijenjenih rješenjima za automobilske sustave za informiranje i zabavu te telematiku u umreženim automobilima. Centar će optimizirati Intelove tehnologije za aplikacije i usluge, kao i stručna znanja o integraciji elektroničkih uređaja široke potrošnje, optimizaciji performansi i dizajnu sustava.

Centar je smješten u njemačkom gradu Karlsruheu te se oslanja na blizinu vrhunskih tehničkih sveučilišta kao i snažnu zajednicu dobavljača strojne i programske opreme s iskustvom u automobilskim tehnologijama. Prilagođeni pogon obuhvaća jedinstveno, osigurano parkiralište na kojem Intel na licu mjesta može ugrađivati, testirati i demonstrirati najnovija postignuća. Ostale značajke obuhvaćaju vrhunske instrumente, bezbrojne antene koje omogućuju satelitsku vezu, televizijski prijam, digitalne videosadržaje i GPS potrebne za razvoj i testiranje, kao i računalnu projektantsku infrastrukturu svjetske klase.

Novi pogon u Karlsruheu dio je Intelova sektora Automotive Solutions Division u odjelu Intel Architecture Group, a uz to je i najnoviji član Intelove europske istraživačko-razvojne mreže Intel Labs Europe, koju trenutno čini 27 centara za istraživanje i razvoj te više od 1500 stručnjaka u tom području.

Intel je predstavio i planove o sveobuhvatnom akademskom programu koji obuhvaća temeljna i primijenjena istraživanja, razvoj nastavnih planova i programa te programe stažiranja, a sve to s ciljem poticanja razmjene inovativnih ideja među članovima akademske zajednice, Intelom i automobilskom industrijom. Program će se odvijati u pogonu u Karlsruheu te će se oslanjati na Intelovu bogatu mrežu za istraživanje i razvoj u Europi koja se sastoji od istraživača, razvojnih inženjera, laboratorija i istraživačkih suradnji.

Širenje istraživanja ljudskih interakcija u vozilima

Proširenjem istraživanja interakcije i korisničkog doživljaja koje provodi Intel Labs Intel i njegovi korisnici dobit će vrijedne informacije o korisničkim doživljajima u vozilima. Intel planira upotrijebiti to znanje za razvoj tehnoloških rješenja namijenjenih infrastrukturi za vozila i prijevoz kako bi vožnju učinio ugodnijom, intuitivnijom i sigurnijom. Tako, primjerice, Intel istražuje nove načine korištenja interneta, senzora i tehnologije s podrškom za prepoznavanje okruženja da bi odredio koje informacije i na koji način treba dostaviti vozačima i putnicima u automobilu kako bi se smanjio broj složenih interakcija tijekom vožnje.

Intel Capital osnovao Fond za umrežene automobile vrijedan 100 milijuna USD

Intel Capital postao je prva je globalna ustanova za ulaganje u tehnologiju koja je objavila osnivanje fonda koji će se usredotočiti na ulaganja u inovacije u automobilskoj tehnologiji. Cilj je Intel Capitalova Fonda za umrežene automobile ubrzati besprijekorno povezivanje vozila i elektroničkih uređaja široke potrošnje te potaknuti razvoj novih automobilskih aplikacija, usluga i raznovrsnih korisničkih doživljaja utemeljenih na Intelovim tehnologijama. Tijekom sljedećih će pet godina Intel Capital ulagati u hardverske, softverske i uslužne tvrtke koje razvijaju vrhunske sastavne tehnologije i platformske mogućnosti koje mogu poslužiti kao temelj za Intelova ciljna područja u automobilskom sektoru.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika