06.03.2012. / 15:03

Autor: Hina

Sudska praksa određivat će količinu droge za osobnu upotrebu

Količinu droge za osobnu uporabu utvrđivat će sudska praksa u svakom konkretnom slučaju, kažu u Ministarstvu pravosuđa koje predlaže da se posjedovanje droga za osobnu uporabu ubuduće sankcionira prekršajno, a ne više kazneno.

Sudovi će odrediti koliko je droge za osobnu uporabuSudovi će odrediti koliko je droge za osobnu uporabuKoličinu droge za osobnu uporabu utvrđivat će sudska praksa u svakom konkretnom slučaju, kažu u Ministarstvu pravosuđa koje predlaže da se posjedovanje droga za osobnu uporabu ubuduće sankcionira prekršajno, a ne više kazneno.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je okupilo radnu skupinu koja je radila na izradi Kaznenog zakona sa zadatakom preispitivanja uvođenja nove regulacije neovlaštenog posjedovanja droge za osobnu uporabu.

U odgovoru Hini ministarstvo je navelo da je za takvo ponašanje prekršajna odgovornost proporcionalna težini djela i stoga dovoljna da bi društvo izrazilo neprihvatljivost konzumiranja droge.

Prekršajna odgovornost je, smatraju, prikladnija od kaznene jer nema takav stigmatizirajući karakter te se ovisnike ili povremene konzumente ne upisuje u kaznenu evidenciju.

Osim toga, kažu, prekršajni zakon raspolaže i s fleksibilnijim mogućnostima liječenja počinitelja, a ujedno bi se uštedio i novac jer se vode brojni kazneni postupci zbog posjedovanja droge i jer je u zatvorima velik broj osuđenih zbog toga.

Ministarstvo napominje da i europski trendovi idu u tom pravcu, podsjećajući da je okvirnom odlukom Vijeća EU iz listopada 2004. propisano kažnjavanje posjedovanja droge s ciljem prodaje, dok je izričito isključena kaznena odgovornost za posjedovanje droge za osobnu upotrebu.

Podsjećajući i na dvije presude Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske zbog povrede prava da se za istu stvar ne smije dva puta suditi ili kažnjavati, ministarstvo navodi da su svi ti razlozi utjecali na odluku da se preispitaju postojeće zakonske odredbe te da se na najprimjereniji način riješi pitanje sankcioniranja neovlaštenog posjedovanja droga za osobnu uporabu.

Posjedovanje droge riješilo bi se prebacivanjem u sferu prekršajne odgovornosti, a pritom bi se preispitalo relevantne prekršajne odredbe kako bi se na najučinkovitiji način i proporcionalno težini djela izrazila društvena osuda za neovlašteno posjedovanje droga

U ministarstvu smatraju da posjedovanje svakako treba biti sankcionirano ali ne u zoni kaznene odgovornosti.

Dakle, posjedovanje opojnih droga za osobu uporabu ne bi bilo dekriminalizirano u potpunosti, već bi se društvena osuda samo izrazila kroz drugi segment kažnjivosti, odnosno sferu prekršajnog prava, pri čemu pitanje količine opojne droge namijenjene za osobnu uporabu predstavlja pitanje o kojem će odlučiti sudska praksa u svakom konkretnom predmetu, zaključuju u ministarstvu.

Posjedovanje droga trenutačno je regulirano Kaznenim zakonom koji za to djelo predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine.

Iako se lani nacrtom novoga kaznenog zakona predviđalo da se posjedovanje droge za osobne potrebe prepusti prekršajnoj odgovornosti, HDZ, koji je vodio tada vladajuću koaliciju, odbio je takav prijedlog.

Novi Kazneni zakon stupa na snagu prvog dana iduće godine do kada bi se posjedovanje droge za osobne potrebe reguliralo na novi način.

Privremeni ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klarić slaže se da bi "prebacivanje posjedovanja droga iz kaznene u prekršajnu sferu bilo učinkovitije i jeftinije jer bi rasteretilo pravosudni sustav od preskupih i ne previše učinkovitih postupaka".

No, on smatra nužnim da Ministarstvo zdravlja odredi količinu droge koja će biti za osobne potrebe. Blizak mu je austrijski model po kojemu se za osobne potrebe smatra od pet do deset grama marihuane, 0,5 grama heroina, od 0,5 do grama kokaina te jedna do dvije doze ecstasyja.

Po Klarićevim riječima, policija na godinu podigne između 7500 i 8000 kaznenih prijava za zloporabu droga, od čega se 65 posto odnosi na posjedovanje koje državna odvjetništva uglavnom "prebacuju u zonu prekršaja".

Po podatcima koje su objavili hrvatski mediji, Španjolska, Portugal, Italija, Belgija, Luxembourg i Slovenija posjedovanje ne smatraju kaznenim djelom, a u Njemačkoj, Danskoj, Nizozemskoj i Austriji posjedovanje je kazneno djelo, ali ga te zemlje u praksi ne provode.

Vezane vijesti

Vatikan biskupu Milovanu naredio da se žali na odluku Ministarstva pravosuđa

Vatikan biskupu Milovanu naredio da se žali na odluku Ministarstva pravosuđa

Vatikan ponovno pokušava izvršiti pritisak na porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana. Kako piše Večernji list, Vatikan od biskupa traži da se žali na… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 06.03.12. 19:50

Kako ljudi koji koriste droge dospijevaju u jednu ovako negativnu spiralu, iz koje gotovo da je nemoguce ikada vise izaci, barem ne vecini onih koji su se drogama ostetili? Sto je to sto moderna drustva ''cine'' sto ljude ''natjera'' na autodestrukciju?
Zar ne bi trebalo vec od malih nogu kod djece ukazivati i podsticati i ciniti sve raspolozivo kao bi mlada ljudska bica najvise od svega u zivotu cijenila i odrzavala vlastito zdravlje? Kvalitetna edukacija temeljena na provjerenim istinskim znanjima je nesto od neprocijenjive vrijednosti za svako drustvo, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika