06.03.2012. / 15:06

Autor: Nacional.hr

Otvoren EE Info pult u Zagrebačkom holdingu

Provedba mjera SGE-a u Zagrebačkom holdingu ima za cilj uvođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Zagrebačkog holdinga kako bi se smanjila potrošnja energije i vode, a time i smanjila emisija CO2

S otvaranja EE Info pultaS otvaranja EE Info pultaU prostoru Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga, u ulici grada Vukovara 4, otvoren je EE info pult namijenjen informiranju građana o energetskoj efikasnosti i energetski efikasnim proizvodima koji se mogu primijeniti u kućanstvu. EE info pult sadrži besplatne brošure Prihvatite izazov težak 1 tonu i 200 EE savjeta sa savjetima primjenjivima u vlastitom kućanstvu, koji opisuju kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje.

„Svjetska iskustva pokazala su da se uspostavom SGE-a ukupan godišnji trošak za energiju, uključujući i vodu, može smanjiti za najmanje 10 posto. U sustavu kao što je naš radi se o respektabilnim brojkama, jer se na energente godišnje troši oko 250 milijuna kuna. Veći dio sredstava potrebnih za provođenje EE razvojnih projekata energetske efikasnosti nastojat će se prikupiti iz različitih fondova FP7, CIP, IPA, EE FZOEU, te iz kohezijskih i strukturnih EU fondova, a dio bi trebao osigurati Zagrebački holding. Provedba mjera SGE-a u Zagrebačkom holdingu ima za cilj uvođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u objektima u vlasništvu i na korištenju Zagrebačkog holdinga kako bi se smanjila potrošnja energije i vode, a time i smanjila emisija CO2.", rekao je u pozdravnom govoru Zoran Nad, pomoćnik direktora Službe za upravljanje projektima te voditelj središnjeg EE tima.

Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Ministarstvo gospodarstva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. U sklopu provedbe SGE projekta, u gradovima i županijama te širom republike Hrvatske, uspostavljaju se EE info točke za informiranje i educiranje građana o prednostima, tehničkim mogućnostima i financijskoj opravdanosti primjene mjera energetske efikasnosti u domovima građana.

Irena Dubravec, načelnica Službe za poslove poticanja, provođenja i analize mjera racionalnog gospodarenja energijom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknula je: „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje djelatnost financiranja nacionalnih energetskih programa, provedbenog tijela za energetsku učinkovitost temeljem odredbi Zakona o učinkovitom korištenju energije, posredničkog tijela za zaštitu prirode i energetiku i korisničkog tijela za gospodarenje otpadom i kakvoću zraka. Od 479 milijuna kuna uloženih u projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i racionalnog gospodarenja energijom, Fond je za projekte UNDP-a koji se provode u Republici Hrvatskoj osigurao 92 milijuna kuna do konca listopada 2013. godine, a od toga za provođenje SGE projekta Fond je do sada isplatio 25,79 milijuna kuna. Ovim putem Fond iskazuje podršku i današnjem događaju, čime daje dodatan poticaj predstavnicima javnog sektora, a posebno Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu da i nadalje sustavno provode načela energetske učinkovitosti i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, te da daju svoj doprinos smanjenju troškova za energiju, smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu i sudjeluju u ostvarivanju nacionalne politike energetske učinkovitosti i zaštite okoliša."

Jelena Kremenjaš, voditeljica SGE projekta za Zagrebački holding d.o.o, UNDP Hrvatska rekla je: „Nakon potpisivanja Pisma namjere, 5. lipnja 2011. godine, Zagrebački holding d.o.o. službeno je pristupio projektu Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama. U proteklih nekoliko mjeseci u projekt je uključeno 13 podružnica u kojima su imenovane EE radne grupe odnosno oformljeni su EE timovi koji će provoditi aktivnosti projekta, održano je 12 ISGE radionica za administratore, krajnje korisnike i polaznike pri kojima je educirano 60 zaposlenika Holdinga dok su 742 zaposlenika prošla radionicu Zelenog ureda.", zaključila je Kremenjaš.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika