06.03.2012. / 15:36

Autor: Hina

Šešelj ostavio trag zločina u Hrvatskoj i BiH

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici ostavili su za sobom u Hrvatskoj i BiH trag zločina u nastojanju da etnički očiste dijelove dvije zemlje kako bi se ta područja priključila jedinstvenoj srpskoj državi, kazala je u utorak pred Haaškim sudom tužiteljica Lisa Biersay.

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljVođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici ostavili su za sobom u Hrvatskoj i BiH trag zločina u nastojanju da etnički očiste dijelove dvije zemlje kako bi se ta područja priključila jedinstvenoj srpskoj državi, kazala je u utorak pred Haaškim sudom tužiteljica Lisa Biersay.

"Gdje su išli šešeljevci - činjeni su zločini, gdje su išli četnički vojvode - činjeni su zločini", kazala je Biersay drugog dana izvođenja završnih riječi na haaškom suđenju Šešelju, u kojima je iznosila pregled dokaza koji povezuju Šešelja sa zločinima za koje ga tereti optužnica.

Činjenica da je upućivao svoje dobrovoljce, kojih je bilo ukupno 30 tisuća, u Hrvatsku i BiH poništava njegove tvrdnje da je bio tek politička figura, istaknula je tužiteljica, navodeći dokaze koji povezuju Šešeljeve dobrovoljce s nizom zločina - od ubojstva hrvatskih policajaca u Borovu Selu do pokolja na Ovčari.

Šešelj je potpirivao ne samo svoje sljedbenike, koji su bili ustrojeni kao četnička vojska, nego je svojim huškačkim govorima potpirivao i druge na činjenje zločina. U sudnici su se ponovno čuli njegovi govori od Vukovara do Voćina kojima poziva na "protjerivanje i ubijanje ustaša jer je to srpski teritorij".

Iako nije operativno zapovijedao dobrovoljcima, Šešelj je kao 'četnički vojvoda' nad njima imao velik utjecaj te ih je upućivao na određene lokacije, imenovao, sam ili preko ratnog štaba SRS-a, zapovjednike četničkih jedinica, dijelio odličja i činove.

"Od početka kampanje progona optuženi je bio itekako svjestan da daje znatan doprinos udruženom zločinačkom pothvatu... optuženi je znao kakav utjecaj ima... znao je na osnovi reakcija mase i zato nikad nije prestao koristiti svoju propagandu mržnje i to nije prestao do danas", kazala je tužiteljica Biersay, poručivši da je širenjem mržnje neumorno promovirao uspostavu etnički čistih dijelova Hrvatske i BiH.

Šešelj je poticao na zločine, to se dokazalo izvan razumne sumnje i sad je došlo vrijeme da odgovara, poručila je Biersay.

Tužitelji su u završnim riječima pregledom dokaza oslikali mrežu srpskih postrojba koju su činile lokalne srpske snage, dobrovoljačke jedinice, među kojima i Šešeljeve, jedinice koje je upućivala Srbija te JNA, a koje su zajednički radile na etničkom čišćenju Hrvatske i BiH.

Tužitelj Ulrich Muessemeyer opisao je kako je cilj udruženog zločinačkog pothvata provođen po istom obrascu - naoružavanje i obuka lokalnog stanovništva, dolazak paravojnih jedinica iz Srbije, preuzimanje vlasti, a potom su srpske snage činile zločine koji su uključivali ubojstva, zatočenja, zlostavljanje i razaranje vjerskih objekata - katoličkih crkava u Hrvatkoj te potom džamija i katoličkih crkava u BiH. Taj obrazac najprije je korišten u Hrvatskoj - u Vukovaru i Voćinu, a potom u BiH na području Bijeljine, Bosanskog Šamca i Brčkog.

Šešelja se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu cilj kojeg je bio etnički očistiti dijelove Hrvatske i BiH i Vojvodine i pripojiti ih jedinstvenoj srpskoj državi. Šešelj je u progonu od 1991. do 1993. godine sudjelovao osobno huškačkim govorima kojima je poticao na zločine, te upućivanjem dobrovoljaca koji su u Hrvatskoj i BiH činili zločine a koje je na to poticao.

Tužiteljica Rachel Hochhauser, koja je govorila o zločinima u Vukovaru, kazala je da su srpske snage uključujući i šešeljevce, "nemilosrdno uništavale život u Vukovaru" jer su pripadnici udruženog zločinačkog pothvata, među kojima i Šešelj, smatrali da Vukovar ima stratešku važnost za ostvarenje njihova zajedničkog cilja.

Šešelj je kazao, podsjetila je tužiteljica, da je Vukovar za njega Srbija kao i Beograd, opisujući ga kao najjače ustaško uporište. U sudnici se čula i snimka jednog od zapovjednika JNA u Vukovaru Veselina Šljivančanina koji je govorio o "sjajnoj suradnji" sa Šešeljevim dobrovoljcima u 'razbijanju' hrvatskih snaga.

Šešelj je obilazio frontu u Vukovaru i njegovi govori u tom gradu i okolici bili su puni mržnje i nasilja i utjecali su na sve koji su ga slušali, a ne samo na njegove dobrovoljce, kazala je tužiteljica, ističući da su izvedeni dokazi da su njegovi dobrovoljci otvoreno ubijali nenaoružane Hrvate u Vukovaru i okolici jer nisu imali vremena odvesti ih u sabirni centar u Veleprometu.

Te zločine činili su bez ikakvog straha da će ih optuženi kazniti, kazala je tužiteljica podsjećajući suce na dokaze da su Šešeljevi dobrovoljci, pod vodstvom Milana Lančužanina Kamenog, na Ovčari sudjelovali i u mučenjima u hangaru i u ubojstvima.

"Optuženi je povezan s fizičkim izvršiteljima tih zločina... i trud koji je uložio u završnom podnesku da se od njih distancira izniman je... ali tim tvrdnjama nedostaje vjerodostojnost", poručila je tužiteljica.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 06.03.12. 20:28

Šešeljevci, Arkanovci, vojnici kapetana Dragana itd, itd.
Sav ološ iz Srbije došao je na krvavi tulum u Hrvatsku, ali za Srbe je to i dalje građanski rat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika