07.03.2012. / 10:01

Autor: Nacional.hr

125 tisuća dužnika

'Pritajeni' bogataši na poreznom udaru

Porezna uprava registrirala je i stotine građana koji prijavljuju minimalnu ili prosječnu mjesečnu zaradu, ali su stekli i po nekoliko stanova i pokretnina čije vrijednosti prelaze stotine tisuća eura

IlustracijaIlustracijaMinistarstvo financija bi već ovog proljeća moglo objaviti listu od 125 tisuća dužnika. Na njoj će biti najviše 80 tisuća građana, koji državi na ime poreza i doprinosa duguju pojedinačno više od 10 tisuća kuna, piše Novi list. Svoja imena tamo će pronaći i 31 tisuća obrtnika, a prag za objavu njihovih imena je dug državi od 50 tisuća kuna. Na listi dužnika naći će se i 14 tisuća poduzeća, odnosno sva ona čiji je dug na ime PDV-a, poreza na dobit i dohodak, te doprinosa veći od 100 tisuća kuna. Ministarstvo financija priprema, naime, promjene zakona kako bi objavilo popis poduzeća i građana koji porez nisu utajili, priznaju svoju obvezu državi, ali je godinama nisu podmirili.

Porezna uprava registrirala je i stotine građana koji prijavljuju minimalnu ili prosječnu mjesečnu zaradu, ali su stekli i po nekoliko stanova i pokretnina čije vrijednosti prelaze stotine tisuća eura.

Ukoliko ne uspiju objasniti i dokazati odakle im novac za kupnju zemljišta i sličnih poslova, Porezna uprava može im - za razdoblje u kojem nije nastupila zastara - obračunati porez na dohodak i sve doprinose.

Prvi je cilj, ističu sugovornici Novog lista iz Porezne uprave, naplatiti utajeni porez, a dokazivanje toga da su imovinu stekli na nezakonit način nije na Poreznoj upravi nego na sudovima.

Ukoliko u Poreznoj upravi ne budu uspješni u naknadnom obračunu poreza, uvijek mogu za spomenute slučajeve pisati i prijave za utaju poreza, što je kazneno djelo. Tako se oni koji daju lažne podatke o prihodima kako bi izbjegli plaćanje obveza državi u iznosima većim od 10 tisuća kuna mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Zakon kaže i da za štetu "velikih razmjera", koja je prouzročena s ciljem, ali ne precizira koliko je to novca, počinitelju prijeti kazna od tri do 10 godina.

Vezane vijesti

Utaja poreza u Grčkoj je 'nacionalni sport'

Utaja poreza u Grčkoj je 'nacionalni sport'

"Pomozite sami sebima i napokon plaćajte poreze!" Ili drugim riječima, Grci samo moraju pošteno plaćati poreze i kriza je prevladana. Tom primjedbom… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 07.03.12. 10:11

to su oni sto rade sa ZEMUNSKIM KLAMNOM.he,he,he


registracija
24/7/11

mrvek, 07.03.12. 10:19

Treba ispitati sve Rome otkud im audiji i svi skupi automobili a zna se da primaju socijalnu pomoć. Kad to naprave onda ću vjerovati ovoj državi. Do tada, NIĆ.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.03.12. 16:52

Ako će biti u novoj vlasti dosljedni sa progonom utaje poreza, onda će morati svo svećenstvo Katoličke crkve zatvoriti, a samu Crkvu kazniti sa nekoliko stotina milijuna kn na ime neplaćenog poreza, jer Crkva ne taji porez, ona UOPĆE NE VODI knige, niti plaća poreze!

Pa eto Liniću, ako se usuđuješ, zlatne koke za naplatu poreza!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.03.12. 16:59

Samo ako niste bliski vladajućima.Onda može i oprost.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika