07.03.2012. / 10:17

Autor: Nacional.hr

Subvencije za 35 000 nezaposlenih

Predviđa se kako bi poticaje iz proračuna za zapošljavanje, edukaciju, usavršavanje trebalo dobiti oko 35 000 osoba

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHrvatski zavod za zapošljavanje odredio je poticaje i mjere za 2012. godinu, koje uključuju financijske potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te potpore za provedbu javnih radova.

Pozivaju se tvrtke na podnašanje zahtjeva u slučaju da žele zaposliti nezaposlene iz njihove evidencije. Predviđena je redistribucija oko 350 milijuna kuna, što je 60 milijuna kuna više nego prošle godine.

Potpore za zapošljavanje odnose se na mlade osobe bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene osobe koje su u evidenciji duže od 12 mjeseci, osobe iznad 50 godina života, osobe s invaliditetom i posebne skupine nezaposlenih, kao što su branitelji, roditelji četiri i više malodobne djece, samohrani roditelji, liječeni ovisnici i drugi. Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna.

Teo Matković, docent na Pravnom fakultetu, mišljenja je kako su mjere postavljene 'preširoko', ali kako povećavaju šanse pri zapošljavanju. "Mjere aktivne politike zapošljavanja ne smanjuju znatnije opću nezaposlenost, čak ni kada se odvaja i desetak puta više sredstava nego što mi trenutačno činimo. Mjere mogu pomoći nekim nezaposlenima da postanu zapošljiviji, da ne odustaju od traganja za poslom i da ih poslodavci uzmu u obzir pri zapošljavanju. Mjere ne otvaraju nova radna mjesta, nego tek izjednačavaju šanse nezaposlenima", rekao je Matković Večernjem listu. Dodaje kako mjere nisu 'čarobni štapić', kako identificiraju 'najrizičnije skupine' i kako se znatan dio subvencioniranih nakon isteka potpore vraća u nezaposlenost.

Na burzi nezaposlenih evidentirano je 340 000 osoba, 25 000 više nego lani. Očekuje se kako će ove godine Hrvatska izgubiti još oko 50 000 radnih mjesta. Mjere koje pokreće HZZ, uz neke sitne preinake, u primjeni su od 2006. godine. Činjenica je kako sva predviđena sredstva za subvencionirano zapošljavanje budu odmah preraspoređena. Predviđa se kako bi poticaje iz proračuna za zapošljavanje, edukaciju, usavršavanje trebalo dobiti oko 35 000 osoba. Najviše osoba će koristiti mogućnost stručnog usavršavanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika