07.03.2012. / 12:25

Autor: Hina

Eurobarometar:

Hrvatima najbliža Njemačka

Istovremeno, potpora građana članstvu susjednih zemalja u EU vrlo je niska. Nešto malo više od polovice (njih 51 posto) zalaže se za članstvo BiH u EU, dok su sve druge zemlje kandidati ili potencijalni kandidati dobili potporu nižu od 50 posto

IlustracijaIlustracijaVećina građana Hrvatske vjeruje da je budućnost zemlje u Europskoj uniji, sebi najbližom zemljom smatraju Njemačku, a nisu posebno zainteresirani za pristupanje zemalja regije Uniji, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje javnog mnijenja pod naslovom "Hrvatska i EU" provedeno je na zahtjev Opće uprave za proširenje Europske komisije od 28. do 30. studenoga 2011. na uzroku od 1.019 osoba starijih od 15 godina. Ono je provedeno nakon završetka pregovora, ali prije parlamentarnih izbora 4. prosinca, potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca i prije referenduma održanog 22. siječnja.

Cilj je bio dobiti uvid u stajališta građana Hrvatske kada se radi o odnosima njihove zemlje i Europske unije. "Rezultati ovog istraživanja trebali bi pomoći i usmjeriti komunikacijske napore tijekom posljednjeg razdoblja prije pristupanja Hrvatske EU 1. srpnja 2013.", kaže se u priopćenju EK.

Zemlja koju građani Hrvatske doživljavaju sebi najbližom je Njemačka (njih 35 posto), potom Slovenija (27 posto) i Austrija (26 posto). Istovremeno, potpora građana članstvu susjednih zemalja u EU vrlo je niska. Nešto malo više od polovice (njih 51 posto) zalaže se za članstvo BiH u EU, dok su sve druge zemlje kandidati ili potencijalni kandidati dobili potporu nižu od 50 posto.

Istraživanje je također pokazalo da gotovo 60 posto Hrvata vjeruje da je budućnost zemlje u EU, a 22 posto ih se snažno protivi toj tvrdnji.

Potpora raste s dobi. Pripadnici dobne skupine od 55 nadalje najžešći su pristaše i EU-a i eura. Generalno, mlađa generacija skeptičnija je oko članstva.

Više od 40 posto građana očekuje osobnu korist od članstva, dok ih 18 posto misli da će ono njima osobno biti kontraproduktivno. Veliki dio, njih 39 posto, smatra da članstvo zemlje u EU neće donijeti ni koristi ni štete njima osobno.

Dok se dvije trećine ispitanika slaže da će članstvo biti pozitivno za hrvatsko gospodarstvo, nešto manje od polovice smatra da će pozitivno biti i uvođenje eura. Osamdeset i jedan posto Hrvata misli da će se ulaskom u EU podići cijene.

Više od tri četvrtine ispitanika misli da će članstvo donijeti više stranih investicija i ojačati turizam u Hrvatskoj, dok gotovo tri četvrtine drži da će se poboljšati gospodarsko stanje.

Bez obzira jesu li pristaše ulaska Hrvatske u EU ili su protiv, osamdeset posto ispitanika vjeruje u pozitivne učinke Schengena.

Istraživanje je pokazalo da Hrvati vole živjeti u svojoj zemlji (89 posto) i imaju povjerenja u njezinu budućnost (78 posto). Skoro pristupanje EU-u očito utječe na stajališta građana o budućnosti zemlje jer njih 82 posto koji vjeruju da bi Hrvatska trebala biti u EU također vidi budućnost Hrvatske u pozitivnom svjetlu.

Građani Hrvatske smatraju Europsku uniju čimbenikom stabilnosti u Europi.

O Uniji su uglavnom dobro informirani, ali im nedostaju informacije o financijskoj pomoći prije i nakon ulaska u EU. Žene su prosječno gledano lošije informirane o EU od muškaraca.

Dvije trećine Hrvata putovalo je izvan Hrvatske nekoliko puta u posljednjih pet godina. Oni koji putuju prije svega posjećuju susjedne zemlje, a oni koji se ne odlučuju na putovanja za to prije svega navode financijske razloge.

Hrvati više vjeruju stranim medijima nego domaćim. Ukupno, televizija je najvažniji izvor informacija u Hrvatskoj. Mladi se ipak više oslanjaju na internet nego na televiziju.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.03.12. 13:53

Pa Njemačka i je najuređenija i najjača država svijeta.Oni koji nisu osjetili njemačku demokraciju i uvjete života kakve omogućuje Njemačka,nemogu ni pojmiti o kakvom se balgostanju života uopće radi.Najveće zlo za "balkance"je zaista puno posla.Radi se zaista 11 mjeseci u godini a jedan mjesec Njemci odlaze na svoje zaslužene godišnje odmore i uživaju.Kada se vrate kući,čekaju ih sigurna radna mjesta,dobra primanja i pravna zaštita.Medicinska zaštita kakve nema na svijetu a socijalna osjetljivost je inkorportirana u same zakone koje nitko ne dovodi ni u kakve sumnje ili pokušajem,anipulacije.Vjerske slobode nisu ozakonite obavezom uplaćivanja već svaki pojedinac ponaosob,ulazi ili ne ulazi u neku od vjerskih zajednica.Ukoliko se izjasni da ne želi pripadati nijednoj vjerskoj organizaciji,njemu se nemože nametnuti nikakva obaveza u financijskom smislu.Demokracija koju mi ,na ovim prostorima,možemo samo sanjati.Oko radnih obaveza i prava,nema rasprava.Ili vriujediš i radiš ili ne igraš.No teško je neigrati.A plaće nemogu uopće biti predmet spora.Ukoliko nešto ne štima,radni sudovi to u najkraćem vremenu rješavaju.Ne korumpirativno i na strani jačega,već upravo obrnuto.Isključivo po pravu i pravednosti postojećih zakona.Eh,moja Hrvatska,gledaj i plači !


registracija
26/1/08

Rampa, 07.03.12. 14:25

Radio sam 9 godina u Njemačkoj i u potpunosti potpisujem Fluidov tekst!

Već sam dugo nazad u HR ali i dan danas nisam siguran jesam li postupio dobro što sam se vratio?!!


registracija
17/6/05

torpedo, 07.03.12. 15:29

I Njemacka se promijenila u zadnjih 10-tak godina ali je i dalje u vrhu EU-a.

Radna mjesta su daleko od 'sigurnih' ali su sigurnija nego u vecini EU zemalja, place su rasle sporije nego troskove zivota sto je pospjesilo njemacku konkurentnost, ali je i otezalo zivot.

Gorivo je trenutno na 1.7 eura a prosli mjesec je bilo 1.45, struja je 23-25 ct/kWh, hrana je relativno jeftina.
Iznajmjivanje stanova (u gradovima) se krecu oko 10-15 eura/m2 (sto manji stan, to vise kosta po m2)

Medicinska zastita je zaista dobra i istina je sto se tice socijalne osjetljivosti. Po meni je cak malo i pretjerano (npr. subvenicje za stanovanje za osobe koje manje zaradjuju - no to indirektno poskupljuje i cijene iznajmljivanja stanova jer ih je manje na trzistu, pa oni koji nemaju subvecnije tj. vecina koja normalno zaradjuje, masno placaju stanarinu).

Prilikom prijave u opcini navodi se pripadnost religiji i na osnovu te informacije placa se crkveni porez drugim rjecima tko nje vjernik ne placa, tko je taj placa.

Nema toga da firme ne placaju obaveze (bilo prema drzavi ili prema radnicima) jer u protivnom se mora prijaviti insolvencija. Po sili zakona.

Ukoliko privatna osoba ne moze podmirivati financijske obveze, prmjenjuje se prvatna insolvencija, proces u kojem se sa vjerovnicima postize dogovor o vracanju veceg ili manjeg dijela duga (u skladu sa mogucnostima) a ostatak se nakon 6 godina brise pa osoba moze ponovno krenut u zivot bez dozivotnog duznickog odnosa (prema bankama i ostalim lihvarima).

Kad dodjes u javni ured (opcina, katastar, registracija) izvuces iz automata broj i sjednes u cekaonicu, Kad se broj pozove, tad je sluzbenik tvoj (bez obzira koliko vremena trebalo za pojedini slucaj). Nema padobranaca preko reda..

Sve u svemu, nema stresa na kraju mjeseca hoce li placa doci ili ne.

Samo jedne stvari u Njemackoj nema - bogacenja preko noci.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.03.12. 17:44

Naravno,nama je Hrvatima draža Njemačka logično kao prava zemlja i uređena,a ne Rusija i slične npr srbi hvale majčicu rusiju,a lete ka zapadu,geni su geni,neće priznaju,razmigoljili se po zapadu i zarađuju paru,e sad valja zapad,a kad zapad da po prstima četnčkim i malo izbombardira onda cvile kao štenci


registracija
20/8/10

McCoy, 07.03.12. 18:56

@Hazu
Polako, tek treba da udjete u uniju. A onda ce se videti da li se Danke Deutschland peva ili cvili, kroz stisnute zube.


registracija
19/7/11

bubba, 07.03.12. 19:28

lol, hrvatima najbliža njemačka, a nijemci se gnušaju hrvata, u nedavnoj anketi među vodećim njemačkim političarima došlo se do spoznaje da njemačka politika smatra kako je raspad jugoslavije bio promašaj i da je jugoslavija trebala opstati.

cijeli rat klaus kinkel je vodio politiku "jednake distance" prema zaraćenim stranama, u čemu je bio skoro pa jedinistven u europi.

hrvatima je najbliže nešto drugo - život u autističnom svijetu iluzija koji nema nikakve veze s realnošću, a zbog toga raskoraka sve u zemlji propada.


registracija
10/2/12

Hazu, 07.03.12. 22:25

mccoy,jesam što lagao po pitanju srbijanaca?
Vole majčicu,a hrle ka Zapadu!!!!!!!!
A mi smo i u šugoslaviji navikli raditi pa čak i za srbe neradnike kao što i jesu,ali sila ih je natjerala u ovom stoljeću i moraju rintati inače nema kruha


registracija
20/8/10

McCoy, 08.03.12. 01:04

@Hazu
Je li zbog toga sto su Hrvati vredniji od drugih nacija Hrvatska danas najzaduzenija zemlja bivse Yu? Navikli ste se hleba bez motike, kao i bilo koji drugi narod na ovim prostorima, niste ni malo drugaciji. Ionako delimo isti gen, zar si to zaboravio? C, c, c...

http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/nauka/Srbi-i-Hrvati-braca-po-genu-124645.html


registracija
20/8/10

McCoy, 08.03.12. 01:09

A o tome koliko Hrvati zude da ostanu u Hrvatskoj govori i sledeci clanak:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/166185/Default.aspx

Obrati paznju na 6. pasus.
Naravno, svako ide tamo gde misli da ce mu biti bolje. Ali tvoj nivo razmisljanja je na nivou deteta. Da ne upotrebim neki tezi izraz.


registracija
10/2/12

Hazu, 09.03.12. 20:55

MCCOY,ŽIVIŠ U ZABLUDI KAO I MNOGI SRBI


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika