07.03.2012. / 13:42

Autor: Nacional.hr

Vlada ne mijenja ugovor s Vatikanom

Ugovor o gospodarskim odnosima sa Svetom stolicom potpisan 1998. godine ima odredbu koja dozvoljava reviziju u izvanrednim slučajevima

Hrvatska vladaHrvatska vladaHrvatska vlada trenutno ne želi izmjenu Ugovora sa Svetom Stolicom, među kojima i potpisani ugovor o gospodarskim odnosima, piše Vjesnik.

"Vlada zasad nema namjeru predlagati reviziju ugovora sa Svetom Stolicom", potvrdila je glasnogovornica Vlade Ivana Grljak podsjećajući kako se je Vlada o toj temi već izjasnila na internetskoj društvenoj mreži Facebooku sredinom veljače.

"Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države, pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze moramo poštivati. Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, no međunarodni ugovori nadređeni su nacionalnom zakonodavstvu. Namjeravamo poštivati sklopljene međunarodne ugovore. S druge strane, usmjereni smo i na transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca", pisalo je tad na internetskoj stranici Vlade. Stav vladinih dužnosnika potvrdio je i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, Zvonimir Ancić. "Nije bilo nikakvih, ni službenih ni neslužbenih, naznaka da bi Vlada mogla predložiti reviziju ugovora sa Svetom Stolicom", izjavio je.

Podsjetimo kako se nedavno u javnosti opet pokrenulo pitanje revizije ugovora na temelju kojega Katolička crkva godišnje dobiva znatna sredstva iz državnog proračuna. Među onima koji traže reviziju ugovora s Vatikanom je i saborski zastupnik, suspendirani svećenik don Ivan Grubišić, koji je čak predložio referendum o tom pitanju. Za promjenu ugovora zalažu se i neke nevladine udruge koje smatraju kako je Katolička crkva privilegirana u odnosu na druge vjerske zajednice. Gospićko-senjski biskup Mile Bogović nedavno je izjavio kako se ugovori mogu mijenjati i kako su biskupi načelno spremni za razgovor s Vladom.

Dodajmo kako Katolička crkva prema ugovoru o gospodarskim odnosima ima godišnje pravo na 300 milijuna kuna, koje koristi kako bi 'na doličan način nastavila svoje djelovanje na promicanju općega dobra'. Mjesečni iznos izračunava se umnoškom broja župa u Hrvatskoj i dvije prosječne mjesečne bruto plaće. U protekle četiri godine Crkva se odrekla 168,5 milijuna kuna, ove godine ukupno 55 milijuna kuna.

Ugovor o gospodarskim odnosima sa Svetom stolicom potpisan 1998. godine ima odredbu koja dozvoljava reviziju u izvanrednim slučajevima. "Ako bilo koja od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima", piše. Dodajmo kako Vatikan odlučuje o izmjeni ugovora, a ne Hrvatska biskupska konferencija.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.03.12. 14:31

A može li vlada nekako promijeniti uvjete crnog tržišta prodaje radnih mjesta?Na primjer u školstvu,upravi...! Preskupo je platiti radno mjesto ravnatelju 10 000 Eura(i više) ! Recimo u ovim uvjetima da cijena ne prelazi 1500 Eura !? S obzirom da to ravnatelji rade u sudjelovanju sa Ministarstvima(pojedinci u Ministarstvima),država bi morala imati malo sluha da što je previše-previše je.


registracija
26/10/11

eezy, 07.03.12. 14:37

Dakle, "uzalud vam trud svirači"!!!
Ako hoćete reviziju ugovora, smjesta na skupljanje potpisa.


registracija
1/3/11

Laudate, 07.03.12. 14:58

Ovih 40 mil Eura koliko je pripadaju ili 30 koliko će ove godine dobit Katolička Crkva ostaje u Hrvatskoj.

Mene brine onih 550 mil Eura koji će svake godine ići u EU. Dizati ćemo kredit u EU bankama da bismo im platitli članarinu.
Kamate + izgubljeni prihod od carina + izgubljeno tržište CEFTe i taj iznos raste za još toliko.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.03.12. 16:48

Sad je jasnije zašto je Miklenić udarao po njima u zadnje vrijeme.Nadam se da griješim.


registracija
8/4/08

arisa, 07.03.12. 18:34

Religija je bolest.
Vlada je bolesna.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.03.12. 18:48

Mislio sam da će Mile odx....pedofile....kad on veća šeprtlja od Račana.Evo dokaza da svi gule HR sirotinju i da ne misle mirnim putem sjašiti s onemoglih lerđa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika