08.03.2012. / 09:10

Autor: Diana Robaš

Chomsky: Kakve su namjere Irana?

Chomsky naglašava kako „Iran ima vrlo ograničenu sposobnost primjene sile, a njegova strateška doktrina je obrambena, osmišljena kako bi odvratila napad dovoljno dugo dok na snagu ne stupe diplomatske mjere"

Noam ChomskyNoam ChomskyČuveni lingvist, filozof i politički aktivist Noam Chomsky kritizirao je u tekstu za The NY Times Syndicate politiku SAD-a prema Iranu koja bi uskoro, nakon Afganistana i Iraka, mogla rezultirati novim ratom na Bliskom istoku. Kao prvi primjer američkog stajališta navodi članak iz magazina Foreign Affairs autora Matthewa Kroeniga pod simptomatičnim naslovom „Vrijeme za napad na Iran: Zašto je udar najmanje loš izbor". Upozorava i da SAD krši povelju UN-a oklijevanjem da poduzme mjere kako bi se spriječio mogući izraelski napad na Iran o kojem sve glasnije bruje mediji, dok sudionici predizborne kampanje svojim nastupima dodatno pooštravaju napetu situaciju.

Chomsky ukazuje na raskorak između službene politike SAD-a, koji se u dokazivanju realnosti iranske prijetnje poziva na „međunarodnu zajednicu" (u stvari „šifrirani naziv za američke saveznike"), i svjetskog javnog mnijenja. U 120 zemalja članica pokreta nesvrstanih prevladava stav da Iran ima pravo provoditi program obogaćivanja urana, a ankete su pokazale da se s njima slagala i većina Amerikanaca, barem „prije općeg propagandnog juriša u posljednje dvije godine". Indija je najavila intenziviranje trgovinskih odnosa s Iranom unatoč američkim sankcijama, kojima se također protive Kina, Rusija i Turska.

Izrael - najveća prijetnja miru

Europska javnost, navodi Chomsky, najvećom prijetnjom miru u svijetu smatra Izrael, baš kao i arapski svijet u kojem SAD i Izrael slove kao glavni izvori neposredne opasnosti. Unatoč nepopularnosti Irana, „većina misli da bi regija bila sigurnija kada bi Iran imao nuklearno oružje", a u Egiptu prije arapskog proljeća ovo je mišljenje zastupalo čak 90% ispitanika. No, zapadni mediji u potpunosti su ignorirali glas javnosti, naglašavajući radije potporu vladajućih diktatora američkoj politici prema Iranu.

Izraelski nuklearni arsenal, međutim, i kod nekih američkih stručnjaka odavno izaziva zabrinutost. Chomsky citira generala Leeja Butlera, bivšeg šefa američkog strateškog zapovjedništva, i potpukovnika Warnera Farra koji su izraelsko nuklearno naoružanje opisali kao vrlo opasno i prilično očito namijenjeno napadu na SAD u slučaju njihova uskraćivanja potpore izraelskoj politici. Trenutno je „osnovna briga da će Izrael pokušati izazvati neku iransku akciju koja će potaknuti američki napad".

Banda tirana

Chomsky navodi i riječi izraelskog strateškog analitičara Zeeva Maoza koji u svojoj studiji „Obrana Svete zemlje" opisuje izraelsku nuklearnu politiku kao izrazito štetnu i zalaže se za postizanje „regionalnog sporazuma o zabrani oružja za masovno uništenje (WMD)", spomenutog u rezoluciji UN-a još 1974. godine. Istodobno, američke sankcije protiv Irana urađaju sličnim posljedicama kao i sankcije protiv Iraka, lišavajući pučanstvo osnovnih životnih potrepština dok „vladajući klerici" uživaju u blagostanju. Isto se, podsjeća Chomsky, dogodilo sa Saddamom Husseinom, kojem su sankcije pomogle da dodatno učvrsti svoju moć, „vjerojatno ga spasivši od sudbine ostatka šarolike bande tirana koju su podupirali SAD i Velika Britanija" dok nisu zbačeni u narodnim prevratima.

Američke vojne i obavještajne službe u svojim su izvješćima Kongresu vrlo jasno ustvrdile da Iran ne predstavlja nikakvu prijetnju. Chomsky naglašava kako „Iran ima vrlo ograničenu sposobnost primjene sile, a njegova strateška doktrina je obrambena, osmišljena kako bi odvratila napad dovoljno dugo dok na snagu ne stupe diplomatske mjere". I dugogodišnji CIA-in suradnik Bruce Riedel smatra logičnim i prihvatljivim eventualno iransko razvijanje nuklearnog arsenala kao sredstva odvraćanja.

Zona bez WMD-a

IlustracijaIlustracijaChomsky spominje i drugu optužbu koju SAD navodi kao izvor iranske prijetnje „globalnom poretku": iransko nastojanje da proširi „svoj utjecaj na susjedne zemlje koje su napali i okupirali SAD i Britanija" i podupiranje „otpora izraelskoj agresiji u Libanonu (koju podržava SAD) i nezakonitoj izraelskoj okupaciji palestinskog područja". Međutim, većinsko je mišljenje u korist uspostave zone bez WMD-a na Bliskom istoku koja bi obuhvatila Iran, Izrael, Indiju i Pakistan - potonje tri zemlje odbile su potpisati Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i razvijaju svoje nuklearne programe uz svesrdnu pomoć SAD-a.

Konferencija o Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja održana u New Yorku u svibnju 2010. godine toliko se glasno zauzela za zonu bez WMD-a da ju je i Washington bio prisiljen poslušati, no njihov formalni pristanak uključio je niz uvjeta: „opsežni mirovni sporazum između Izraela i njegovih arapskih susjeda", izuzeće Izraela iz međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja i dopuštenje za uskraćivanje bilo kakvih informacija o „izraelskim nuklearnim pogonima i aktivnostima". Nova je konferencija sazvana za svibanj 2012., no Chomsky vjeruje da njezinu krajnjem cilju nije posvećena dovoljna pažnja iako je to „najkonstruktivniji način izlaženja na kraj s nuklearnim prijetnjama u regiji", iz kojeg se god kuta na njih gledalo.

Izgovor za invaziju

Kao zaključak Chomsky podsjeća da su SAD i Velika Britanija svojedobno, tražeći izgovor za napad na Irak, ustvrdili da on razvijanjem oružja za masovno uništenje krši rezoluciju 687 Vijeća sigurnosti UN-a donesenu 1991. godine. Upravo ta rezolucija, podsjeća Chomsky, „izričito obvezuje potpisnike na uspostavu zone bez WMD-a na Bliskom istoku" te bi se stoga SAD i Britanija trebale s osobitim osjećajem odgovornosti posvetiti tom cilju.

Vezane vijesti

Tuđe strahote

Tuđe strahote

Profesor lingvistike Noam Chomsky piše za The New York Times Syndicate o prešućenim zločinima američke politike, strahotama koje se službeno ne… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 08.03.12. 17:02

Margaret Tatcher je pisala o paradoksalnom učinku trke u naoružavanju, a koja vodi očuvanju mira u svijetu,,i mali moraju pokazati da mogu kao bi upravo odvratili potencijanlnog agresora,,potpuno se slažem da i Iran ima samo obrambene namjere, ako tko i ima agresivne namjere onda je to Izrael i SAD, koji pod svaku cijenu žele "kontrolirati" situaciju u regiji. Izrael ratuje već 2000 godina, još nisam čuo povike ili osude takve ratoborne tradicije na Bliskom istoku, koje bi bile ravnomjernop raspoređene na sve sudionike ratnih sukoba, svi su krivi samo Izrael ne!


registracija
9/11/09

superhik, 09.03.12. 00:05

Kada je covjek malo obrazovan i koristi vlastiti mozak onda vrlo jasno opise situaciju realno, i ukaze na stvarne neprijatelje mira i opasnost svjetskom miru, za razliku ostalih prepisanih "clanaka" iz raznoraznih propagandnih centara ispiranja mozga.
Nekad smo I mi imali obrazovanih novinara I analiticara koji su bili u stanju napisati suvisli clanak, dok danas uglavnom citamo intelektualno smece retardiranih polumozdanaca.
Unatoc svoj propagandi ipak neke cinjenice izlaze u javnost I sve je teze manipulirati I podrzavati zadnji aparthejd na kugli zemaljskoj.


registracija
15/3/08

Sandzo, 09.03.12. 22:19

Ma svakom razboritom je jasno da je sva ova farsa oko IR Iran samo predigra za joss jednu agresiju na nezavisnu zemlju, uz to muslimansku, od strane bezboznih masona.
samo, malo su se zajebali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika