07.03.2012. / 14:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Uzaludnost naloga državne revizije

Dragutin Lesar (HL) upozorio je da, prema izvješću, revidirani subjekti ni nakon godinu dana nisu postupili po čak 49,8 posto naloga i preporuka državne revizije, zapitavši se čemu ti nalozi i preporuke ako nikoga ne obvezuju

ArhivaArhivaHrvatski laburisti (HL) danas su Hrvatskom saboru predložili zaključak koji bi obvezao Vladu da u roku od šest mjeseci dostavi izvješće o utvrđivanju odgovornosti za nepostupanje po preporukama državne revizije, koje je utvrđeno izvješćem Državnog ureda za reviziju o kojemu raspravljaju saborski zastupnici.

Dragutin Lesar (HL) upozorio je da, prema izvješću, revidirani subjekti ni nakon godinu dana nisu postupili po čak 49,8 posto naloga i preporuka državne revizije, zapitavši se čemu ti nalozi i preporuke ako nikoga ne obvezuju.

Naglasio je kako je dio korisnika državnog proračuna već osam godina pretplaćen na uvjetna mišljenja državne revizije, među kojima su i Agencija za promet i posredovanje nekretninama, Porezna uprava te veliki broj ministarstava.

Pretpaćenost

"Kao što su pretplaćeni na Vjesnik tako su pretplaćeni i na uvjetna mišljenja", rekao je Lesar, naglasivši kako je riječ o političkoj odgovornosti onih koji upravljaju ministarstvima.

U ime kluba predložio je i zaključak da Sabor zatraži od Državnog odvjetništva da u roku od šest mjeseci dostavi posebno izvješće o poduzetim radnjama u predmetima za koje je Državni ured za reviziju dao nepovoljna mišljenja - općina Velika Kopanica, Dječji vrtić Čakovec i zagrebački Ekonomski fakultet.

"To je jedini način da se državne revizije boje svi koji joj podliježu", poručio je Lesar.

Analiza

Srđan Gjurković (HNS) također je zatražio analizu subjekata koji ne postupaju po nalozima i preporukama državne revizije, istaknuvši kako današnje vrijeme od Državnog ureda za reviziju traži da radi onako kako to očekuju građani.

"Reviziju učinkovitosti treba raditi češće i više i to u segmentu gdje je javnost prepoznala probleme i gdje se troši veliki novac", poručio je.

Na problem nepostupanja po preporukama revizije upozorila je i Martina Dalić (HDZ), nužnim ocijenivši da Državni ured za reviziju inzistira i iskoristi sve mehanizme kako bi osigurao veću razinu postupanja po njegovim preporukama.

No, upozorila je i da neke preporuke Ureda u praksi nisu provedive, poput one, kako je rekla, da Porezna uprava informatički sustav mora nabaviti putem javne nabave, a zbog čega je predložila Uredu da snažnije pristupi procesu kontinuiranog usavršavanja i edukacije svojih revizora.

Udžbenik loše prakse

"Državna revizija uporno ukazuje na nepravilnosti, a na to se nitko ne obazire", upozorio je i Peđa Grbin (SDP), kojega zabrinjava činjenica da uvjetno mišljenje revizije dobiva Porezna uprava.

"Ovo izvješće udžbenik je loše prakse i primjer kako državu ne treba voditi", poručio je Grbin.

Boru Grubišića (HDSSB) zanimalo je zašto vlada, ako tvrdi da ima povjerenja u Državni ured za reviziju, troši 6 do 7 milijuna kuna na strane revizore.

Kada je riječ o uvjetnim mišljenjima Grubišića je iznenadilo ono za Ministarstvo pravosuđa. "Za očekivati je bilo da će bar Ministarstvo pravosuđa, po onome što radi, dobiti bezuvjetno mišljenje", rekao je.

832 revizije

Damir Kajin (IDS) se, pak, zauzeo da se kod najavljenih izmjena saborskog Poslovnika utvrdi i da za izrečene stavove u sabornici zastupnik ne može odgovarati ni materijalno, podsjetivši na svoj sudski spor s HRT-om zbog njegove ranije izjave da se "na HRT-u može kupiti gotovo svaka emisija", koju je izrekao baš govoreći na temu revizijskih izvješća.

"HRT me tuži za 110 tisuća kuna, a vrijednost spora premašila je 210 tisuća kuna", rekao je Kajin.

U izvješću državne revizije za 2011. među ostalim stoji da je Ured je revidiranim subjektima dao ukupno 2935 naloga i preporuka. U prethodnoj reviziji tim subjektima dano je 2043 naloga i preporuka, od čega je prema 901 nalogu i preporuci (44,1 posto) postupljeno, dok je 124 ili 6,1 posto preporuka u postupku izvršenja, a po 1018 ili 49,8 posto naloga i preporuka nije postupljeno.

Ured je lani obavio 832 revizije, od čega je 527 subjekata obuhvaćeno financijskom revizijom (revizija financijskih izvještaja i poslovanja), 291 uvidom u proračun i financijske izvještaje lokalnih jedinica, te 12 uvidom u financijske izvještaje izvanparlamentarnih političkih stranaka.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 07.03.12. 15:02

Što je to "uvjetno mišljenje"...?
Nešto kao "pozitivna nula"?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika