07.03.2012. / 16:09

Autor: Nacional.hr

Seksi dogovor Grčke i Goldman Sachsa

"Dogovor sa Goldman Sachsom zapravo je veoma seksi priča o dvoje grešnika", rekao je Christoforos Sardelis, Papanicolaouov prethodnik

Grčki su dužnosnici još 2001. skrivali državni dugGrčki su dužnosnici još 2001. skrivali državni dugGoldman Sachs pomogao je Grčkoj da sakrije svoje financijske dubioze od Europske unije i istovremeno na tome zaradio milijune eura.

To je novinarima Bloomberga otkrio Spyros Papanicolaou, voditelj grčke agencije za kontrolu duga. Pozajmica koju su GS i Grčka dogovorili još 2001. godine, a kojom je Grčka zapravo 'sakrila' svoj minus platne bilance od Europske unije, pokazala se kao nepromišljen i skup potez.

Već istog dana kada je potpisan ugovor između dviju strana, Grčka je banci dugovala 600 milijuna eura više nego što je posudila. Do 2005. godine dug banci popeo se na 5,1 milijardu eura.

"Dogovor sa Goldman Sachsom zapravo je veoma seksi priča o dvoje grešnika", rekao je Christoforos Sardelis, Papanicolaouov prethodnik.

Tih 600 milijuna eura koje je Grčka odmah po potpisivanju dugovala banci pomoglo je Goldman Sachsu da ostvari rekordnu dobit 2001. godine.

Glasnogovornica GS-a Fiona Laffan pojasnila je kako se Grčka odlučila na takav dogovor kako bi smanjila udio javnog duga u BDP-u i tako ispoštovala dogovor u Maastrichtu. Dodala je kako su se takvim aranžmanima služile i druge vlade u Europi.

Dogovor između Grčke i Goldman Sachsa bazirao se na zamjeni duga izraženom u dolarima i jenima u euro po povjesnom deviznom tečaju. Uz to, dvije su strane dogovorile i zamjene kamatnih stopa (fiksne promjenjivima i obratno). Cilj je zapravio bio stvoriti takav derivat kojim bi predvidjeli kretanje cijena obveznica na svjetskom tržištu i tako smanjili grčki dug.

No, cijene obveznica nisu se kretale onako kako su to Grci zamislili, pa je 2002. godine cijeli ugovor revidiran. Dogovoreno je kako će se otplate bazirati na inflacijskoj zamjeni koja će biti vezana za indeks potrošačkih cijena u eurozoni. Upravo se ta zamjena pokazala katastrofalnom, jer se Grčka obvezala da će banci vraćati pozajmicu u obrocima od 400 milijuna eura godišnje do 2019. godine. Kako je dug zbog stanja na tržištu ubrzano rastao, 2005. dogovoreno je prolongiranje otplate do 2037. godine.

Iako dogovor s Goldman Sachsom nije uzrokovao bankrot Grčke ipak se može zaključiti kako je definitivno igrao bitnu ulogu. Da su problemi s grčkim dugom otkriveni ranije, možda je i razvoj događaja mogao biti drugačiji.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika