07.03.2012. / 17:16

Autor: Hina

Slikovnica o "duginim" obiteljima novi povod za polemiku

Izdavač "Mladinska knjiga" izdao je ovih dana slikovnicu s pričom o lezbijskom paru koji se s parom istospolnih muškaraca dogovara da će zajedno imati djecu te izazvao nove polemike o obiteljskim pravima gay parova prema novom obiteljskom zakonu koji će Slovenci potvrditi ili odbiti na referendumu 25. ovog mjeseca.

Naslovnica sporne knjige u izdanju Mladinske KnjigeNaslovnica sporne knjige u izdanju Mladinske KnjigeIzdavač "Mladinska knjiga" izdao je ovih dana slikovnicu s pričom o lezbijskom paru koji se s parom istospolnih muškaraca dogovara da će zajedno imati djecu te izazvao nove polemike o obiteljskim pravima gay parova prema novom obiteljskom zakonu koji će Slovenci potvrditi ili odbiti na referendumu 25. ovog mjeseca.

Protivnici zakonskog izjednačavanja istospolne zajednice s "klasičnom" heteroseksualnom zajednicom muškarca i žene sada spornu slikovnicu uzimaju kao dokaz da pobornici gay-prava pojačavaju svoju kampanju pred referendum "idealiziranim" predstavljanjem te problematike najmlađoj populaciji, navode u srijedu slovenski mediji.

To se, navode protivnici zakonskog rješenja po kojemu bi istospolne zajednice mogle usvajati djecu, već pokazalo i u slučaju priče o djevojčici Ani koja nema mame ali ima "dva tate", što ju je u svom broju za ožujak objavio dječji časopis "Ciciban".

Za razliku od priče iz "Cicibana", kojom je umirovljena slovenska novinarka predstavila istinit slučaj svog gay sina koji je s partnerom došao do djeteta preko "zamjenskog materinstva", ovoga se puta radio knjizi za djecu koja je prevedena s njemačkog jezika.

Slikovnica autorice Alexandre Maxeine o "klasičnim i neklasičnim obiteljima" opisuje djeci na popularan način što su to "dugine obitelji" sastavljene od osoba istog spola, a navodno se koristi i u njemačkim vrtićima, prenijeli su slovenski mediji.

Pitanje odnosa prema pravima gay-osoba moglo bi djelovati i na rezultat zamjenskih lokalnih izbora koji se u više općina održavaju iste nedjelje kad i referendum o novom obiteljskom zakonu, a posebno na izborima za gradonačelnika Ljubljane

Favorit za ponovno vraćanje na to mjesto je nesuđeni mandatar vlade Zoran Janković. Njega protivnici prava istospolnih zajednica optužuju da je niz godina davao izdašne financijske potpore nevladinim udrugama koje se bore za prava istospolnih osoba, te redovno sponzorirao ljubljansku Gay pride paradu.

Jedna od jačih konkurentica Jankoviću za položaj gradonačelnika bit će gradska vijećnica Mojca Kucler Dolinar, nekadašnja ministrica obrazovanja i članica kršćansko-narodne stranke Nova Slovenija (NSI). Dok su se Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija (PS), Pahorovi Socijalni demokrati (SD), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanska lista Gregora Viranta jasno izjasnile za potvrdu novog zakona, NSI, koja je bliska Katoličkoj crkvi, pozvala je birače da glasuju protiv. Slično se opredijelila i Slovenska pučka stranka (SLS), dok se Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše do sada nije uključivala u referendumsku kampanju.

Vezane vijesti

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

'NDH 0,13 posto, jugokomunisti 89 posto zločina'

Knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 07.03.12. 18:11

Ovo je diskriminacija prema arapskim obiteljima u kojima uz jednog tatu idu tri mame i 10-ro djece. Njih se sustavno zapostavlja. Sram vas može biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika