07.03.2012. / 18:14

Autor: Hina

Španjolski gradić Rasquera uzgojem kanabisa otplaćuje dug

Mjesto na sjeveroistoku Španjolske pronašlo je zanimljiv način otplate duga: uzgajat će kanabis.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMjesto na sjeveroistoku Španjolske pronašlo je zanimljiv način otplate duga: uzgajat će kanabis.

Na brežuljcima najslikovitije španjolske regije, katalonsko selo Rasquera odlučilo je iznajmiti zemlju za uzgoj marihuane, a lokalne vlasti kažu da će tako u dvije godine otplatiti dug od 1,3 milijuna eura.

Lokalna uprava ne želi odati lokaciju buduće plantaže, a španjolski državni odvjetnik već je počeo istragu legalnosti takva postupka. I katalonska regionalna vlast traži od lokalnih vlasti detaljno objašnjenje toga plana.

Španjolska sela masovno su zadužena nakon desetljeća graditeljskog buma koji je naglo splasnuo 2008. Gotovo svaki četvrti španjolski radnik nezaposlen je, a mnogi gradovi već mjesecima ne plaćaju smetlare ni druge općinske zaposlenike.

Budući da se kriza eurozone nastavlja, središnja ih vlast tjera da još više štede, pa je načelnik Rasquere, mjesta od 900 duša najavio kako njihov projekt neće samo pomoći lokalnoj zajednici nego će eliminirati i organizirani kriminal i izbjegavanje poreza koje inače povezuju s uzgojem kanabisa, jer će se sve odvijati pod nadzorom vlasti.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika