08.03.2012. / 08:22

Autor: Hina

Homs je razoren

UN-ova dužnosnica je htjela ući u četvrti koje drži naoružana oporba, ali "nije to mogla učiniti" iz sigurnosnih razloga, rekla je njezina glasnogovornica Amanda Pitt

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubePodtajnica Ujedinjenih naroda za humanitarne operacije Valerie Amos doputovala je u srijedu u Siriju gdje je posjetila "potpuno razorene" četvrti u Homsu, dok se nasilje nastavlja diljem zemlje, a u pokrajini Idlebu je zabilježeno više mrtvih.

Amos, koja je u Siriju stigla tri dana prije izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, sastala se sa sirijskim čelnicima i posjetila je grad Homs, u središtu zemlje.

Nakratko je mogla ući u četvrt Baba Amr koja je mjesec dana bila pod opsadom i topničkom paljbom prije nego su je vladine snage osvojile 1. ožujka.

UN-ova dužnosnica je htjela ući u četvrti koje drži naoružana oporba, ali "nije to mogla učiniti" iz sigurnosnih razloga, rekla je njezina glasnogovornica Amanda Pitt.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao joj je pak da "može ići kamo hoće", istaknula je glasnogovornica. Amos je doputovala u Siriju kako bi omogućila "nesmetan" pristup humanitarne pomoći stanovnicima stradalim zbog nasilja.

Četvrt Baba Amr, koja je sve do svog pada bio simbol pobune, bila je gotovo potpuno pusta, stanovnici su pobjegli pred borbama, izvijestio je Crveni polumjesec čiji su predstavnici pratili Amos tijekom posjeta.

U bombardiranju te četvrti ubijeno je oko 700 ljudi a tisuće su ranjene, po podacima nevladine organizacije Human Rights Watch.

Vlasti u Damasku sve dosad nisu dopuštale ulazak humanitarnih radnika u Baba Amr, pozivajući se na sigurnosne razloge, napose na postavljene bombe i mine.

Po riječima Hadija Abdalaha, borca Glavnog odbora sirijske revolucije, vlasti zapravo žele "pokopati i spaliti trupla te ukloniti tragove" svojih zločina kako Crveni križ "ne bi ništa primijetio".

Kako navodi Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) - najveća oporbena koalicija - koja strahuje od "ponavljanja pokolja" u Baba Amru, u srijedu su "42 tenka i 131 transportno vozilo" bila na putu prema Sarakebu, u pokrajini Idlebu, a "povorke vojnika kretale su se prema gradu Idlebu".

Po novim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, u gušenju pobune u Siriji koja je izbila prije gotovo godinu dana, poginulo je 8.458 ljudi, uglavnom civila.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 08.03.12. 08:57

Moja preporuka Sirijskim vlastima, sravnite sve sa zemljom, pobunjenike eliminirati bez obzira na spol,vjeru,godište, jer imat će problema kao mi jer nismo postupili onako kako treba, istrijebiti.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 08.03.12. 14:54

@jato
Kakva lepa i civilizovana preporuka. Naravno, posle ovakve izjave cete reci kako su svi Srbi genocidni i da zelimo ubijati, dok su takvi kao Vi junaci i heroji. Vi, gospodine, imate razmisljanje tipicnog zlocinca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika